Rom på 7 dage: en praktisk guide til at få mest muligt ud af din uge i Rom

Den italienske hovedstad er en utrolig metropol med tusind ting at lave. Så tag et kig på de bedste planer for at lære Den Evige Stad at kende som en ægte romer.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minutters læst

Rom på 7 dage: en praktisk guide til at få mest muligt ud af din uge i Rom

God udsigt over det romerske Colosseum | © Pixabay

Hvis du er så heldig at tilbringe syv dage i Rom, kan du nyde byen til fulde. Du vil kunne lære dens hemmelige hjørner at kende, sætte tænderne i dens udsøgte gastronomi og endda tage en tur til udkanten af Rom. I denne guide hjælper jeg dig med at organisere din uge i den evige stad, så du ikke går glip af noget.

Dag 1: Colosseum og Forum Romanum, det bedste fra det antikke Rom

Det romerske Colosseum| ©Joshua Earle
Det romerske Colosseum| ©Joshua Earle

Hvis du vil rejse tilbage i tiden og føle dig som en kejser, er mit bedste tip at købe billet til Colosseum og Forum Romanum. Stå tidligt op den første dag for at få mest muligt ud af det flaviske amfiteater, som Roms Colosseum kaldes i folkemunde, og som stadig er den vigtigste underholdning for turister i den evige stad i det 21. århundrede.

Her kan man genopleve og forestille sig de gladiatorkampe, dyrekampe og blodige forlystelser, som blev brugt til at underholde befolkningen i det gamle Rom. Men hvis du rejser til Rom om sommeren, anbefaler jeg, at du beskytter dig mod solen: medbring vand, læskedrikke, en hat og solcreme, for der er næsten ingen skygger eller træer. Drik så meget væske, som du kan!

Start din dag med energi

Buongiorno Roma! Men for at føle sig som en gladiator i Colosseum er man nødt til at lade batterierne op med en god kejserlig morgenmad. En af mine yndlingscaféer i nærheden af amfiteatret er La Casetta a Monti, et sødt lille sted, hvis væg er helt indhyllet i en vinranke.

Her kan du få juice, smoothies, kaffe, kager og omeletter og quiches til dem, der elsker det salte. Hvis du derimod har en sød tand, foreslår jeg, at du prøver nutella cheesecake og pandekager - de er lækre!

  • Hvor: Via della Madonna dei Monti, 62

  • Priser: cheesecake (5€), pandekager (6€), omelet (7€)...

Oplev Colosseum gennem en eksperts øjne

At besøge Colosseum og Forum Romanum indefra er noget af en oplevelse. Efter min mening er den bedste måde at gøre det på at tage på en guidet tur til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen med en specialist, som fortæller dig historien og anekdoterne om disse juveler på ca. 1 time. Der er muligheder for alle budgetter, hvoraf nogle er meget overkommelige og ikke vil sprænge banken.

Generelt inkluderer de fleste ture skip-the-line adgang til Colosseum, hvilket sparer dig for en helvedes kø.

Book din billet til Colosseum og Forum Romanum

Prøv en lækker pizza!

Hvis du har fået appetit efter at have gået rundt i Colosseums arena som en romersk kriger, foreslår jeg, at du stopper for at tanke op på restauranten Alle Carrette, hvor du finder nogle af de bedste pizzaer i Rom.

På dette hyggelige sted, der ligger i en af de smukkeste gader i Monti-kvarteret, kan du smage den autentiske pizza fra Den Evige Stad: lavet med en supertynd dej og tilberedt i en træfyret ovn. Romerne flokkes her i weekenden af en enkel grund: Det er en billig restaurant med meget traditionel mad. Prøv gourmetpizzaen med ansjos og courgette. Den er virkelig lækker.

Book dit pizzakursus med mad

Fortsæt til den majestætiske Piazza Navona.

Som afslutning på måltidet kan du slentre videre til Piazza Navona, hvor du kan beundre den fantastiske fontæne af billedhuggeren og arkitekten Bernini, et af de store genier inden for italiensk kunst.

Hvis du er i Rom om vinteren, kan du også nyde det magiske julemarked og skøjtebanerne hele eftermiddagen. Glem ikke at varme dig med lidt chokolade og slik i en af boderne!

Book en tur til Roms fontæner og pladser

Dag 2: Rundtur i Vatikanet og maleriske Trastevere

Spadseretur rundt i Vatikanet| ©Pixabay
Spadseretur rundt i Vatikanet| ©Pixabay

Vidste du, at Vatikanet er det mindste land, der findes? Pave eller ej, Vatikanmuseerne er et must-see på din anden dag. Det Sixtinske Kapel og kunstgallerierne gør det til en af de mest besøgte kulturskatte på planeten. Vil du gå glip af det?

Besøg Vatikanmuseerne med en guide

Hvis du vil bruge flere dage i Vatikanmuseerne, kan du gøre det. Men tiden er kostbar på din rejse, så jeg anbefaler, at du lejer en guidet tur til Vatikanmuseerne og Peterskirken med en ekspertguide, som vil vise dig de vigtigste mesterværker.

Glem ikke at pakke et par lange bukser og en jakke til at dække dine skuldre under rundvisningen. Vatikanet er meget streng med hensyn til påklædning.

Book billetter til Vatikanmuseerne

Tag en gastronomisk pause med udsigt over floden

Hvis du troede, at man kun kunne holde picnic i Central Park i The Big Apple, tog du fejl. En af mine yndlingsting i Vatikanet var at bestille en takeaway-pastaret fra Pastasciutta og spise den på broen med en vidunderlig udsigt over floden. Det smagte fantastisk! Her er mine fem yndlingssteder at spise i nærheden af Vatikanet.

Nyd solnedgangen i Trastevere

Hvis der findes et farverigt og bohemeagtigt kvarter par excellence, så er det Trastevere. Når du har besøgt Vatikanet, vil jeg råde dig til at nyde eftermiddagen med en tur i Trastevere, hvor du går gennem de smalle gader i dette charmerende kvarter. Du kan også krydse broen til Tiberøen, som er meget livlig og har en udendørs biograf om sommeren. Hvis du rejser på denne årstid, skal du selvfølgelig tjekke artiklen Rom om sommeren.

Afslut dagen med stil med en solnedgang ved floden og en romantisk middag i Rom på en af dens terrasser. Det er også et godt sted til en drink efter middagen med sit livlige natteliv. Hvis det tager for lang tid, kan du tage Roms metro tilbage til dit hotel. Du skal ikke bekymre dig, for taxaerne er ikke ublu.

Book din tur i Trastavere

Dag 3: Nyd en dag med loppemarkeder og katakomber

Marked på Piazza Campo delle Fiori| ©José Manuel Azcona
Marked på Piazza Campo delle Fiori| ©José Manuel Azcona

En af mine yndlingsting, når jeg rejser, er at vandre rundt på de lokale markeder, som om jeg var en lokal. Jeg må indrømme, at markedet på Campo dei Fiori i Rom er et af de markeder, der har overrasket mig mest af alle dem, jeg har været på. Det er en festival af dufte, farver og smage, som er umulig at glemme. Formiddagen flyver af sted.

Hvis du tager til Rom om efteråret, vil du finde mange sæsonprodukter som ristede kastanjer og svampe, udsøgte delikatesser, som italienerne gør det bedste ud af. Du kan også lytte til improviserede koncerter takket være gademusikanterne, der skaber liv på pladsen. Bagefter kan du gå en tur til Pantheon i Rom og Castel Sant'Angelo.

Book din billet til Castel Sant'Angelo

Dyk ned i det underjordiske Rom og dets katakomber

Om eftermiddagen, når du har smagt på maden fra markedsboderne på Campo dei Fiori, kan du tage på en guidet tur i Roms katakomber, som bogstaveligt talt er en lille by under en anden by. Vidste du, at katakomberne var de gamle underjordiske kirkegårde, der blev brugt af de kristne og hebraiske samfund i området omkring Rom?

Katakomberne begyndte at blive bygget i det 2. århundrede og blev først færdige i det 5. århundrede. De blev brugt til at begrave de hedenske borgere, jøder og tidlige kristne i Rom. Og tro mig, uanset om det er varmt eller regner om vinteren i Rom, vil du ikke have det bedre nogen steder end at besøge byens indre under tag.

Book en guidet tur i Roms katakomber

Kast en mønt og tag en selfie ved Trevi-fontænen

Efter en hel dag med vandring er det tid til at slappe af med en nattur i det oplyste Rom med en ekspertguide, så du kan glemme alt om Google Maps og bare nyde den evige stads vidundere.

På denne tur vil du se byens vigtigste monumenter oplyst. Glem ikke at kaste den traditionelle mønt og tage den obligatoriske selfie! Det er trods alt ikke hver dag, man får lov til at stå i et af verdens mest berømte springvand, vel?

Book en nattur i det oplyste Rom

Dag 4: Dyk ned i Villa Borghese og spis i et kloster

Villa Borgheses haver| ©Matt Kieffer
Villa Borgheses haver| ©Matt Kieffer

Den fjerde dag på din rejse lover at være fuld af eventyr og drømmende hjørner. Efter et par dage med sightseeing i byen anbefaler jeg, at du fortaber dig i naturen. Nogen ideer? Ja, haverne i Villa Borghese er en fantastisk og meget romantisk mulighed i Rom, hvis man rejser som par.

Morgenmad som en markis

Få kræfter til al den spænding, der venter jer, med en power-morgenmad på Le Jardin de Russie, nær Villa Borghese. Jeg foreslår, at du tager plads på den vidunderlige udendørs terrasse ved foden af Pincio-bjerget, omgivet af fyrretræer og citrusblomster - du vil føle dig som en prins!

Et vigtigt faktum: Le Jardin de Russie har en smart casual dresscode, så tag ikke shorts på. Det vil være anstrengelserne værd.

Spadser gennem haverne i Villa Borghese

Når du har fyldt maven, er du klar til at tilbringe en hyggelig formiddag i Villa Borghese, byens grønne lunge og Roms mest ikoniske bypark fyldt med grønne områder, springvand og et galleri med værker af genier som Caravaggio, Raphael og Rubens, blandt andre. Du vil blive overvældet af skønheden!

Fordi parken er blevet så berømt for sin kombination af kunst og natur, kan den nemt blive overfyldt, så mit råd er at besøge Villa Borghese som det første om morgenen efter den lækre morgenmad, jeg anbefalede, og tage en guidet tur i Borghese-galleriet.

Hvis du har lyst til at vide mere om disse historiske haver, foreslår jeg, at du læser min artikel om de 10 bedste skulpturer i Villa Borghese.

  • Adresse: Piazzale Napoleone I, 00197 Roma

  • Sådan kommer du derhen: med metro, linje A, station Spagna eller Flaminio.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

Oplev Coppedè-kvarteret uden guide

Et af Roms bedste hemmelige steder er Coppedè-kvarteret, et kvarter, der trods sin skønhed ikke ofte er afbilledet på postkort over Den Evige Stad.

Start eftermiddagen på din fjerde dag med en gåtur gennem området (det er kun 13 minutters gang fra Villa Borghese). Denne forstad består af 17 villaer og 26 palazzoer, som ligger omkring Piazza Mincio. Det føles som en middelalderby - det er et eventyrligt sted! Og hvis du vil længere væk, skal du ikke tøve med at booke en scooter i Rom, den bedste måde at få mest muligt ud af din tid på.

Book din scooter i Rom

Slut dagen af med en aperitif i et kloster

Endelig kan du slappe af i Chiostro del Bramante, et tidligere kloster, der er omdannet til et kulturcenter og et ekstraordinært eksempel på renæssancearkitektur. Det er ofte vært for meget interessante udstillinger.

Her, i klostergangen, kan vi prøve en anden af Italiens mest typiske oplevelser: aperitivo, en buffet til fast pris, hvor man kan spise og drikke, så meget man vil.

Dag 5: Oplev Roms eventyrlige landskaber

Akvædukternes park i Rom| ©Andy Montgomery
Akvædukternes park i Rom| ©Andy Montgomery

Udnyt denne dag til at gøre noget anderledes under din rejse til den italienske hovedstad, for eksempel slappe af om morgenen i akvæduktparken, en af de bedste parker i den evige stad, især når det er forår i Rom, en årstid, hvor du kan se de smukke kirsebærblomster.

Inde i denne esplanade finder du gamle romerske akvædukter, der leverede vand til den italienske hovedstad. Du vil tage en tur tilbage i tiden! Når du er der, vil du se, at disse landskaber udstråler en særlig charme, som du får lyst til at forevige med dit kamera. Husk det!

Du kan også vælge at tage en tur til udkanten af Rom.

Tag et kig på udsigtspunktet med den bedste panoramaudsigt over Rom

Et andet af de smukkeste hjørner af den evige stad, som vi kan besøge om eftermiddagen, er udsigtspunktet ved appelsinhaven, som ligger i en lille krog på Aventinerhøjen.

Om foråret kan man slentre rundt mellem appelsintræerne, der er fulde af hvide blomster, nyde de frugtagtige dufte og læne sig ud på den spektakulære terrasse for at se Peterskirkens kuppel og Tiberen i baggrunden. Jeg kan stadig huske den lækre duft!

Oplev Roms skjulte skat

Hvad kunne være den bedste skjulte skat i den italienske hovedstad: et monument, en kirke? Nej, det er en lås! Der er en meget speciel og anderledes dør i Rom, som skjuler den bedste udsigt over byen og ligger kun et par minutter fra Orange Garden.

Hvis du kigger gennem denne unikke lås på døren til Malteserridderordenen, kan du se tre lande på samme tid: Vatikanet, som er den mindste uafhængige stat i verden, med Peterskirken og dens kuppel; Italien og endelig Malta. Du kan prale af at have set meget af verden!

Nuria's Traveller Tip

Panoramaterrassen i Orange Garden omgivet af frugttræer er et af mine yndlingssteder at se solnedgangen fra. Du vil elske det!

Dag 6: kom ud af Rom og udforsk det berømte Firenze

Luftfoto af Firenze, Italien| ©Josh Hild
Luftfoto af Firenze, Italien| ©Josh Hild

Da du planlagde din rejse til Rom, tænkte du sikkert ikke på at inkludere en udflugt fra Rom for at besøge andre byer i Italien, der er fulde af kunst, historie og magiske hjørner. Lyder det ikke dejligt? Efter min mening er det en god idé at dedikere en dag af din ferie til en rundtur i Firenze.

Forundres over Firenze

Så du er i Rom, og du vil gerne besøge den italienske renæssances fødested? Bare rolig, for i denne artikel vil jeg give dig alle detaljerne om, hvordan du kommer til Firenze fra den italienske hovedstad, så du kan vælge den bedste løsning for dig.

Normalt er minimumsvarigheden for udflugter til Firenze fra Rom ca. 12 timer inklusive returrejsen. Så du får en hel dag ud af din tur.

Book en udflugt til Firenze

Praktiske oplysninger om turene

På disse ture krydser du den ikoniske Ponte Vecchio-bro, kigger på den fantastiske kuppel i Santa Maria di Fiori-katedralen og krydser Michelangelos berømte David af din must-see-liste.

Alt sammen ledsaget af en guide, som giver dig en grundig introduktion til byen, dens kvarterer og dens kulturer. Efter min mening er dette en fantastisk mulighed for førstegangsrejsende, da det er en meget interessant første kontakt med byen.

  • Pris: fra 113 €.

  • Samlet varighed: ca. 12 timer.

Hvis du kan lide idéen, er her en artikel om de bedste udflugter fra Rom til Firenze, så du kan vælge den, du bedst kan lide. Jeg er sikker på, at du ikke vil fortryde en tur til Firenze og endda Pisa!

Book en tur til Firenze og Pisa

Dag 7: Sig farvel til Den Evige Stad med stil - Arrivederci Roma!

Besøg på Porta Portese loppemarked| ©Alexis
Besøg på Porta Portese loppemarked| ©Alexis

Hvis du ikke har været oppe hele natten eller er blevet fanget af de romerske festligheder, er en god plan for søndagen Porta Porteses udendørs loppemarked, som kører fra kl. 8 til 14 og har over 4.000 boder i Trastevere-kvarteret. Du kan finde alle former for gode tilbud: genbrugstøj, antikviteter og bøger, mens du lytter til livekoncerter. Sørg for at prøve nogle af madboderne!

Forkæl dig selv med moderne gastronomi

På den anden side, hvis du ikke er til disse hippieplaner, kan du sige farvel til Rom på en mere cool måde ved at gå rundt og spise på Roms centrale marked ved Termini Station. Her (på næsten 2.000 kvadratmeter) finder du de mest avancerede gastronomiske tilbud i byen, men uden at det koster en bondegård. Alligevel anbefaler jeg, at du tager et kig på indlægget om 10 spisesteder i Rom for at lave en liste før din rejse og selvfølgelig for at booke en gastronomisk tur i Rom.

Vi ses næste gang i Rom!

Som alle gode ting slutter denne rejse, men bare rolig, for hvis du har kastet en mønt i Trevi-fontænen, er jeg sikker på, at du kommer tilbage til Den Evige Stad. Så vær ikke bekymret, vær glad, for som en klog mand engang sagde: "Så længe Colosseum står, står Rom".

Book en madtur i Rom