Besøg Circus Maximus i Rom

Det, der i dag er en offentlig park, var i oldtiden et stadion, hvor der blev afholdt store konkurrencer. Circus Maximus i Rom var et af de mest populære steder i byen i oldtiden, og du har mulighed for at besøge det i dag. Jeg vil fortælle dig, hvad du kan lave og se der.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

8 minutters læst

Besøg Circus Maximus i Rom

Udsigt over Circus Maximus i Rom | ©MatiGhera

Besøgende i Den Evige Stad gør klogt i at kende til Roms historiske monumenter, så de ikke går glip af muligheden for at se dem. En af mine anbefalinger, hvis du planlægger at tage til den italienske hovedstad, er Circus Maximus i Rom, et sted, hvis ruiner transporterer dig til fortiden.

Cirkus ligger i Murcia-dalen, mellem Palatin- og Aventin-bjergene, og dets konstruktion går tilbage til Lucius Tarquinius Priscus' regeringstid. Pladsen er over 600 meter lang og cirka 118 meter bred. Ligesom der i oldtiden var mange ting at lave og se inde i den, er der det også i dag. Her er nogle af disse aktiviteter.

Besøg Cirkus i selskab med en ekspertguide

Besøg i Cirkus Maximus| ©Carole Raddato
Besøg i Cirkus Maximus| ©Carole Raddato

Selvom Roms Cirkus Maximus ikke har mange specialiserede ture, er der mange ture i byen, der inkluderer det, og mange turguider i Rom tilbyder at tage dig med på dem.

Hvis dit mål med besøget i Rom er at lære mere om de enkelte monumenters historie, vil jeg anbefale dig at booke en guidet tur til Circus Maximus.

De foregår som regel i små grupper på omkring 10 personer, så du har mulighed for at gå stille rundt på stedet, lytte til guiden, stille spørgsmål og selvfølgelig tage masser af billeder.

Denne guidede aktivitet giver dig mulighed for at rejse tilbage i tiden til det antikke Rom. Du vil kunne besøge det, der engang var en vigtig hippodrom, bestige Aventinerhøjen og se byen, gå gennem appelsinhaven og komme forbi Caracallas bade.

Du behøver ikke bekymre dig om at organisere dit besøg, og du kan nyde en mere komplet oplevelse med denne guidede tur.

Book en guidet tur til Circus Maximus

Se resterne af Circus Maximus helt tæt på

Et nærmere kig på Circus Maximus| ©Philip Mallis
Et nærmere kig på Circus Maximus| ©Philip Mallis

Som med andre vigtige monumenter fra det gamle Rom er der i dag kun resterne tilbage af det, der engang var byens største stadion. Nogle elementer vil vise dig, at dette var et majestætisk sted, hvor tusindvis af mennesker deltog.

På esplanaden er det muligt at opfatte, hvordan indhegningen var i sine bedste dage. Blandt ruinerne er det, der engang var håndværksbutikker og taverner. Da Circus Maximus i Rom ikke længere blev brugt som teater, blev det til en hebraisk kirkegård.

Book en privat tur i Rom

Kom helt tæt på det eneste stående tårn i Circus Maximus

Tårnet på Moletta| ©Fred Romero
Tårnet på Moletta| ©Fred Romero

Det er ikke kun ruiner her, der står stadig et middelaldertårn. Det blev bygget længe efter Cirkus' oprindelse, og formålet var at drage fordel af Aqua lulia, en strøm, der var i området.

Navnet på konstruktionen er "Torre della Moletta", og udover dette var der andre middelalderlige bygninger i Cirkus. De blev ødelagt i begyndelsen af 1940'erne, og nogle af de elementer, der blev revet ned, var:

 • En mølle.
 • Frangipane-familiens huse.

Årsagen til ødelæggelsen af disse bygninger var, at der var planlagt en udgravning i området, men den blev ikke færdiggjort på grund af Anden Verdenskrig. Denne historiske begivenhed betød blandt andet, at der ikke blev foretaget en udgravning, hvor man fandt flere ruiner af Circus Maximus i Rom.

Book en guidet tur i Circus Maximus

Kom helt tæt på hesteudgangene, og forestil dig væddeløbene

Resterne af Cirkus Maximus| ©Eric Parker
Resterne af Cirkus Maximus| ©Eric Parker

Blandt resterne af Cirkus kan du finde de porte, hvor hestene blev opbevaret, indtil væddeløbene startede. Væddeløbene var en af de mest populære konkurrencer på dette fantastiske sted. Takket være dets størrelse deltog 12 vogne, som blev trukket af op til 4 heste.

De hestevæddeløb, der fandt sted i dette romerske cirkus, var farlige for både mennesker og dyr. I nogle tilfælde blev heste og/eller jockeyer dræbt.

Når du kommer tæt på portene til de dyr, der blev brugt i væddeløbene, kan du sætte gang i fantasien. Tænk på, hvordan det var at konkurrere i Circus Maximus, fra lyden af galop til lyden af folk, der råber.

Book en guidet tur i Cirkus Maximus

Slap af i de grønne områder i Cirkus

Nyd det grønne område| ©Jolyon Russ
Nyd det grønne område| ©Jolyon Russ

Fordi der ikke er mange bygninger, og tribunerne blev fjernet for hundreder af år siden for at bygge andre monumenter, er der mange grønne områder i Circus Maximus. Da det er et område med fri adgang, har du mulighed for at gå ud og nyde naturen.

Jeg anbefaler, at du tager et tæppe med og sætter dig på jorden, mens du ser på andre mennesker, nyder ruinerne og beundrer den italienske himmel. Denne aktivitet er selvfølgelig perfekt til sommeren i Rom, men hvis du besøger byen om vinteren, kan du læse min guide til, hvad man kan lave i Rom om vinteren.

Hvis du har lyst til flere grønne områder, kan jeg anbefale artiklen om de bedste parker i Rom.

Book en guidet tur i Circus Maximus

Tag dine børn med til Circus Maximus i Rom

Rundvisning og sjov i Cirkus Maximus| ©Andy Montgomery
Rundvisning og sjov i Cirkus Maximus| ©Andy Montgomery

En af de ting, børn elsker mest, er at have et stort sted at løbe rundt og have det sjovt. Hvis det er tilfældet for dine børn, er dette romerske cirkus perfekt til dem! Som jeg nævnte før, er det et ideelt område at være udendørs på dage, hvor vejret tillader det.

Hvis du tager afsted med børn, er der mange aktiviteter, du kan lave, så alle har det sjovt, mine anbefalinger er at lege med dem og forklare dem, hvad der var der før, hvor ruinerne er nu.

Et ekstra tip, jeg giver dig, er, at hvis du medbringer noget at spise, så lad være med at efterlade affald på jorden. Og hvis du lader dine børn gå rundt i Cirkus på egen hånd, så mind dem om, at de skal være forsigtige med ikke at komme for tæt på ruinerne. I en anden artikel vil jeg fortælle dig om 10 andre aktiviteter, du kan lave i Rom med børn.

Book en guidet tur i Cirkus Maximus

Lær om alle de historiske stadier i Cirkus Maximus gennem Virtual Reality

Cirkus Maximus Virtual Reality-oplevelse| ©Circus Maximus Experience
Cirkus Maximus Virtual Reality-oplevelse| ©Circus Maximus Experience

Teknologi er nyttig i mange aspekter af vores liv, selv når vi er turister i en by. Og takket være projektet med II ONE Zeiss VR ONE får du mulighed for at lære dette vigtige sted at kende på en unik måde gennem virtual reality.

Det er første gang, at denne form for teknologi bruges på så stort et udendørs område. Med brillerne vil du kunne se forskellige steder inde i Cirkus, og hvordan de har været gennem tiden. Du vil lære fra Cirkus' oprindelse til middelalderen.

Med virtual reality-oplevelsen bliver billeder fra fortiden lagt oven på det miljø, der eksisterer i dag, gennem flashbacks, der tager dig hundredvis af år tilbage i tiden.

Gåtur på Palatinerhøjen

Palatinerhøjen| ©Fred Romero
Palatinerhøjen| ©Fred Romero

Mindre end en kilometer fra Circus Maximus i Rom ligger Palatinerhøjen, en af de syv bakker, som byen blev bygget på. På grund af sin historiske betydning er den hjemsted for mange interessante steder, såsom Augustus og hans kone Livias hus.

På denne bakke ligger også Farnese-haverne, disse fantastiske botaniske haver blev anlagt på det sted, hvor Tiberius' palads lå. Når du er på Palatinerhøjen, vil jeg råde dig til at gå hen til de to volierer, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Rom. Andre ting, du kan besøge, er:

 • Arcate Severiane.
 • Palatinermuseet.
 • Domus Flavia.
 • Hippodromen for Domitian.

Forundres over udsigten fra Aventinerhøjen

Udsigt fra Aventinerhøjen| ©Avinash Kunnath
Udsigt fra Aventinerhøjen| ©Avinash Kunnath

Lidt over en kilometer fra Circus Maximus ligger Aventinerhøjen, og gåafstanden mellem dem er ca. 10 minutter. Som en af Roms vigtigste bakker, både i antikken og i moderne tid, er der mange ting at se og gøre, herunder den bedste udsigt over Rom.

Fra Aventinerhøjen kan du se nogle af den italienske hovedstads vartegn, for eksempel kan du fra Appelsinhaven se Tiberen. Derfra kan man også se Peterskirkens kuppel og Trastevere-kvarteret. Denne vidunderlige panoramaudsigt er en af grundene til, at denne bakke er så berømt.

På Aventinerhøjen er der historiske bygninger, der er meget velbevarede, nogle af dem er:

 • Piazza dei Cavalieri di Malta, hvorfra man har en fremragende udsigt over Rom.
 • Basilikaen Santa Sabina går tilbage til det 5. århundrede og er perfekt bevaret. En af de mest vidunderlige ting ved denne basilika er dens dør, der er dannet af 28 træpaneler, hvoraf 18 er dem, der blev placeret i konstruktionen.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Gå gennem Titusbuen

Krydsning af Titusbuen| ©José Manuel García
Krydsning af Titusbuen| ©José Manuel García

Denne bue ligger i den østlige ende af Cirkus, mindre end en kilometer væk. Den blev bygget for at ære kejser Titus for hans sejr i Judæa. Når man går hen til buen, opdager man, at den er meget velbevaret.

Monumentet har en bue, som man kan gå igennem og komme tæt nok på væggene til at se billederne af den på nært hold. Titusbuen er bygget af marmor og har mange relieffer til minde om kejserens sejr.

De relieffer, der skiller sig mest ud, er dem, der forestiller soldater fra Rom, som bærer genstande fra templet i Jerusalem, såsom disse:

 • Trompeter af sølv.
 • Bordet med pagtens ark.
 • Syvgrenet kandelaber.

Hvad er billetpriserne til Circus Maximus i Rom?

Solnedgang ved Circus Maximus| ©Ruben Holthuijsen
Solnedgang ved Circus Maximus| ©Ruben Holthuijsen

Circus Maximus er et offentligt tilgængeligt område, så ud over at det er åbent 24 timer i døgnet, behøver du ikke at betale for en billet. Af de aktiviteter, jeg har nævnt, er det kun virtual reality-oplevelsen, der skal betales for, men du behøver ikke at give penge for nogen af de følgende aktiviteter:

 • Besøg ruinerne af Cirkus.
 • Besøg Torre della Moletta.
 • Gå ind med børn.

På samme måde er det gratis at gå rundt på Palatin- og Aventinerbjergene, men for at komme ind i nogle af bygningerne bliver du bedt om at betale entré.

Book en guidet tur i Circus Maximus

Hvordan kommer man til Circus Maximus?

Roms metro| ©Juan Enrique Gilardi
Roms metro| ©Juan Enrique Gilardi

De transportmidler, der er til rådighed for at nå dette romerske cirkus , er: metro, taxa, sporvogn og bus. Her kan du se, hvordan du bruger hver af dem til at nå din destination uden komplikationer:

 • Roms metro: tag linje B, som fører dig til en station ved navn "Circo Massimo".
 • Taxa: Det er den hurtigste måde at komme frem på, og den kører dig direkte til Cirkus, du skal bare fortælle taxachaufføren, hvor du vil hen.
 • Sporvogn: linje 3 eller 8 til stoppestedet Aventino/Circo Massimo.
 • Bus: linjerne 75, 80, 81, 85, 118, 122, 175, 271 og 673.

Hvis du vil have en idé om, hvor langt der er til Circus Maximus i Rom fra det sted, hvor du planlægger at bo, er her en idé. Dette sted ligger lidt over 600 meter fra Colosseum.

Book en guidet tur til Circus Maximus

Bliver Cirkus brugt til nogen arrangementer i dag?

En anderledes aften i Circus Maximus| ©HarshLight
En anderledes aften i Circus Maximus| ©HarshLight

Selv om Cirkus Maximus ikke har den samme glans som for et par århundreder siden, er det stadig et vigtigt sted i Rom, ikke kun for turister, men også for byens borgere. Cirkus har været vært for adskillige begivenheder i moderne tid, hvoraf jeg gerne vil nævne nogle:

 • Fejring af Italiens sejr i verdensmesterskabet i fodbold i 2006.
 • Laura Pausinis koncert i 2018.
 • Rolling Stones optræden i 2014.

Når du besøger Rom, er der måske planlagt en musikalsk (eller anden) begivenhed i Circus Maximus. På den måde har du noget andet at lave på dette historiske sted - jeg ønsker dig en god rejse!

Book en guidet tur i Circus Maximus