Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom i oktober: alt du har brug for at vide

Efteråret er den hvide trøffels sæson i Italien, hvilket gør det til et ideelt tidspunkt at nyde den på romerske restauranter. I oktober er den italienske hovedstad desuden vært for den verdensberømte Rome Film Festival.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Rom i oktober: alt du har brug for at vide

Postkort fra Rom | ©Sharsharsuisse1

Hvis du beslutter dig for at rejse til Rom om efteråret, og især i oktober måned, har du chancen for at beundre Roms skønheder uden menneskemængderne. I dit eget tempo og i dit eget tempo. Du behøver ikke længere at vente i en lang kø for at udforske Trevi-fontænen eller komme ind i Colosseum.

Det er en måned, hvor vejret ikke er så klistret som om sommeren og ikke så koldt som om vinteren, men et sted midt imellem. Er du en filmnørd? Så må du ikke gå glip af en af verdens mest berømte filmfestivaler i oktober.

1. Smag på årstidens mad

Persimmoner, årstidens frugt i oktober| ©John Morgan
Persimmoner, årstidens frugt i oktober| ©John Morgan

Hvis en af dine motivationer for at rejse til Rom er at få hjertet til at banke ved at smage på de lækkerier, som italiensk gastronomi har at byde på, åbner oktober en helt ny verden af muligheder for dig at prøve. Denne måned er i Italien synonym med sæsonbetonede produkter som hvide trøfler, græskar, persimmoner og svampe. Roms restauranter benytter lejligheden til at inkorporere disse delikatesser i deres menuer.

Den hvide trøffel er delikatessen over alle delikatesser. Det er en ubetalelig delikatesse, som normalt ikke tilberedes, men rives oven på en pastaret for at få et anderledes resultat. Hvordan ved man, om man har at gøre med en hvid trøffel af høj kvalitet? Fordi prisen på retten vil være omkring €40. Hvad angår græskar, kan du finde det i gnocchi-fyld. Rico-rico!

Selvom det er sandt, at svampe eller funghi er tilgængelige på menuerne i Roms restauranter hele året rundt, kan du i oktober være sikker på, at de er 100% friske. Endelig er persimmoner sæsonens frugt - der er fingerlækre salater med denne frugt!

De bedste restauranter i Rom i oktober

  • Hvis du er på udkig efter god mad til en meget rimelig pris, vil jeg foreslå restaurant Broccoletti. Det er et lille, men sødt sted, som er kendt for sin hjemmelavede og frem for alt sæsonbetonede mad.

  • For græskarentusiaster er Colline Emiliane en restaurant i Rom kun et par gader fra Trevi-fontænen. Sørg for at prøve tortelli di zucca, ravioli fyldt med sødt græskar - jeg kan ikke finde ord til at beskrive smagen!

Book en gastronomisk tur med vinsmagning

2. Beundre efterårsfarverne

Efterår i Villa Borghese| ©Victoria Vo
Efterår i Villa Borghese| ©Victoria Vo

Efteråret er lige begyndt, og Roms parker og romerske haver begynder at antage et væld af farver. Gule toner slutter sig til de røde og brune og indhyller landskabet i et tæppe af farver. Du har sikkert allerede planlagt at besøge Villa Borgheses haver, den mest populære park i den italienske hovedstad. Stedet kan anbefales på alle tider af året, men i oktober er det allermest fotogent.

De charmerende haver og neoklassiske bygninger indbyder til en gåtur, hvor du får mulighed for at koble af et øjeblik fra travlheden i byens centrum. En af de mest pragtfulde og maleriske udsigter over Rom får man fra søhaven med Æskulap-templet.

Sådan kommer du til Villa Borghese

Den bedste måde at komme til Villa Borghese på er med Roms metro. Du kan stå af på Spagna station. Hvis du befinder dig i centrum, kan du endda gå til parken, da det ikke tager mere end 20 minutter.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

3. Tag på en nattur på Halloween

Katakomberne i San Sebastiano| ©Cool Daryshoot
Katakomberne i San Sebastiano| ©Cool Daryshoot

Selvom Rom ikke er særlig kendt for Halloween, bliver denne fest langsomt mere og mere populær i byen. Du kan udnytte årets mest uhyggelige aften til at tage på en nattur i Rom for at opdage nogle af den italienske hovedstads hemmeligheder og kuriositeter. Denne type tur giver et anderledes, mere stille og roligt perspektiv på byen.

Endnu mere uhyggelig er katakomberne i San Sebastián. Hvis du vil tilføje en smule rædsel til denne ephemeris, skal du tage en underjordisk tur i Roms gader. Roms katakomber er underjordiske gange, der i århundreder blev brugt som kirkegårde, så du kan nok forestille dig, hvor meget kuldegysninger de giver.

Book en spøgelsestur i Rom

4. Deltag i Roms filmfestival

Udsigt udefra af Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho
Udsigt udefra af Auditorium Parco della Musica| ©Matteo Rho

Roms filmfestival har været afholdt hvert år i den italienske hovedstad siden 2006. Dens epicenter er Auditorium Parco della Musica, men der er også filmvisninger i andre dele af byen. Den afholdes normalt i midten af oktober og varer omkring 10 dage. Vidste du, at den røde løber er en af de største i verden? 1.300 m2!

Som et kuriosum kan det nævnes, at prisens design er inspireret af silhuetten af den romerske kejser Marcus Aurelius. Hvis du rejser til Rom i oktober, så tjek datoerne for festivalen og programmet, for måske kan du finde tid til at deltage i en af filmtalks med gæsteskuespillere.

Køb billet til Cinecittá World i Rom

5. Tag til operahuset i Rom

Teatro Dell'Opera i Rom| ©Matthew Black
Teatro Dell'Opera i Rom| ©Matthew Black

Roms Teatro dell'Opera genopliver sit program af skuespil og koncerter i oktober, hvilket gør det til en enestående plan på enhver regnfuld efterårsdag. Ballet- og operaforestillingerne afholdes på to forskellige steder. På den ene side har du mulighed for at overvære Teatro Constanzi, hvor hovedscenen er placeret. På den anden side er Teatro Nazionale et andet af de steder, der hører til Roms opera.

I det førstnævnte opføres det berømte stykke La Traviata, som stammer fra 1853. Der er ingen bedre plan end denne ikoniske opera på din rejse til Rom i et historisk teater som Teatro Constanzi, der vil få dig til at føle, at du er i det 19. århundrede.

Køb en billet til operaen i Rom

6. Udforsk Palatinerhøjen

Besøg på Palatinerhøjen| ©Angel Escartin Casas
Besøg på Palatinerhøjen| ©Angel Escartin Casas

I min søgen efter efterårets farver fandt jeg Palatinerhøjen som en af årstidens bedste seværdigheder. Det er et af de ældste steder i Rom, et hjørne, hvor Luperca, ulvehunnen, der ammede Romulus og Remus, byens grundlæggere, ifølge legenden boede.

Palatinerhøjen er hjemsted for et imponerende arkæologisk område, som i oktober måned er prydet med okker, grønne og røde toner. Dette sted er et must-see på fototure i Rom, fordi panoramaudsigten er pragtfuld.

Book en guidet tur til Palatinerhøjen

7. Rundvisning i Trastevere-kvarteret

Typiske gader i Trastevere| ©Unsplash
Typiske gader i Trastevere| ©Unsplash

Trastevere er et af de mest charmerende romerske kvarterer. Om sommeren er det overfyldt med turister, men i oktober vil du se det fra sin mere venlige side. De synligt mindre overfyldte gader giver dig mulighed for at værdsætte hvert hjørne meget bedre. Hvis der er én ting, du kan lide ved dette kvarter, så er det, at det bevarer den traditionelle og autentiske smag af hverdagslivet i Rom. Og nu kan du nyde det uden menneskemængderne.

Gå på opdagelse i de små butikker, der sælger kuriøse genstande, uden at skulle stå i kø, og forelsk dig i husenes farver. Trastevere er også et af de steder, hvor du kan udforske italiensk gastronomi i trattoriaerne, traditionelle restauranter, der serverer hjemmelavet mad.

Book en madtur i Trastevere

8. Besøg et gratis museum

Opdag Colosseums hemmeligheder| ©Square Lab
Opdag Colosseums hemmeligheder| ©Square Lab

Vidste du, at den første søndag i hver måned er der gratis adgang til en række romerske museer? Ja, det er rigtigt. Oktober er ingen undtagelse, så hvis du er så heldig at være i Rom denne weekend, skal du få det bedste ud af det. Denne første søndag i oktober kan du besøge det romerske Colosseum, Barberini-paladset, Borghese-galleriet, Diocletians bade og mange flere uden at betale en krone.

Men de gode nyheder slutter ikke her. Hvis Vatikanmuseerne er en del af dine rejseplaner, vil det glæde dig at vide, at der også er gratis adgang den sidste søndag i hver måned. Køen kan dog være overvældende, så jeg anbefaler, at du gør en indsats og står tidligt op. Oktober er ikke længere højsæson, men du ved, ingen vil gå glip af muligheden for at spare entréen! Et sidste tip: Hvis du vil nyde kunstværkerne endnu mere, anbefaler jeg en guidet tur på Roms museer, du vil blive forbløffet!

Book en guidet tur på de kapitolinske museer

9. Gå til Roms kunstuge

Besøg Roms kunstuge| ©Kou Gallery
Besøg Roms kunstuge| ©Kou Gallery

En anden begivenhed, der finder sted i midten af oktober, er Rome Art Week (RAW). Denne begivenhed er tænkt som et mødested mellem kunstnere og borgere. Den har også til formål at udbrede moderne kunst i alle dens former gennem udstillinger, konferencer og mange andre aktiviteter.

Mere end hundrede kunstgallerier og institutioner har deltaget i tidligere udgaver, hvilket betyder, at der er masser at vælge imellem. Blandt dem er Casa Argentina, Det Kongelige Akademi i Spanien, University of Fine Arts i Rom og mange flere. Når datoerne nærmer sig, anbefaler jeg, at du tager et kig på programmet, hvis du er interesseret i kunst.

10. Fejr den hellige Frans af Assisis dag i kirken San Francesco a Ripa

Facaden på kirken San Francesco a Ripa| ©LPLT
Facaden på kirken San Francesco a Ripa| ©LPLT

Frans af Assisi-dagen fejres hvert år den 4. oktober. På grund af sin passion for dyr betragtes han som dyrenes skytshelgen. Hvis du er i Rom på denne dato, vil jeg opfordre dig til at besøge kirken San Francesco a Ripa, som ligger i Trastevere-kvarteret.

Denne basilika er dedikeret til Frans af Assisi, fordi han boede der et par dage, da han tog til Rom for at besøge paven. På grund af dens særlige forbindelse til denne historiske figur, afholdes der normalt en særlig begivenhed til ære for ham hver 4. oktober.

Temperaturer i Rom i oktober

Besøg ved Trevi-fontænen| ©Radek Kucharski
Besøg ved Trevi-fontænen| ©Radek Kucharski

Hvordan bliver vejret i Rom i oktober, bliver det solrigt eller regnfuldt? Det er meget vigtigt at vide, hvordan vejret bliver på din destination, så du kan planlægge din rejse i overensstemmelse hermed. Mens man i begyndelsen af oktober stadig kan mærke de sidste spor af septembers varme, kan man, hvis man rejser i slutningen af måneden, blive overrasket over regn og lavere temperaturer.

I Italien er oktober, ligesom i Spanien, efterårssæson. Derfor er det en turbulent måned, hvor man skal være forberedt på alt. De første dage i måneden kan være så varme, at man får lyst til at tage på stranden. Men om natten kan du allerede mærke, at sommeren er forbi, og du kan mærke temperaturerne falde. Højeste temperatur kan være op til 20ºC, men laveste temperatur kan være helt ned til 8ºC.

Hvis du planlægger at rejse i slutningen af oktober, vil det ægte efterårsvejr være mere påtrængende. Hvad betyder det? Du får måske brug for nogle tykkere jakker og endda en paraply. Bare rolig, hvis du får en regnvejrsdag, det er også charmerende!

Roms turistmængder i oktober

Forlader Pantheon| ©Christopher Czermak
Forlader Pantheon| ©Christopher Czermak

Jeg vil ikke tage pis på dig. Rom er en meget turistet by. Faktisk er det en af de fem mest besøgte byer i Europa. Det er derfor, der altid vil være turister. Det har dog intet at gøre med tilstrømningen af turister i sommermånederne, hvor den kvælende varme forstærkes af, at der er mennesker i stort set alle hjørner af byen. Det gode ved oktober er, at antallet af besøgende falder mærkbart, og det kan du udnytte til din fordel.

Oktober er et godt tidspunkt at besøge Rom på, ikke kun fordi temperaturerne (endelig) er faldet, og du kan tage på sightseeing uden at smelte. En anden god ting ved denne måned er, at antallet af turister er lavt, selvom det langt fra er tomt. Husk dog, at vi i oktober har to spektakulære lange weekender i Spanien (Pilar og Allehelgensdag), så hvis du rejser på disse datoer, kan der være mere gang i den i Rom.