Alt du behøver at vide om Trevi-fontænen

At kaste en mønt i Trevi-fontænen er blot en af legenderne om denne arkitektoniske juvel.

Alex Grande

Alex Grande

6 minutters læst

Alt du behøver at vide om Trevi-fontænen

Trevi-fontænen | ©Michele Bitetto

Ingen rejse til Rom ville være komplet uden et besøg til verdens smukkeste springvand, Trevi-fontænen. Både på grund af dens allegoriske skønhed og dens historiske betydning er det værd at bruge tid på at betragte den.

Da det er et af de mest besøgte steder i Rom og sandsynligvis en af de attraktioner, hvor det er nemmest at få en mindre end perfekt oplevelse, har jeg skrevet denne guide med alt, hvad du skal vide, før du besøger det berømte Trevi-fontæne: dets historie, dets kunstneriske forklaring og, vigtigst af alt, en række tips til at få mest muligt ud af det.

Hvornår og hvordan man besøger Trevi-fontænen: tips og tricks

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Dobbelt så godt som én

Besøg den to gange, en gang om dagen og en gang om natten. Ved daggry er der ikke mange turister, og du vil kunne nyde springvandet i al sin pragt, og efter midnat vil stedet have en særlig aura med den smukke belysning af Trevi-fontænen.

Sådan undgår du masseturisme

Uanset hvad du gør, så besøg ikke springvandet klokken et om eftermiddagen eller sidst på dagen, for så vil du blive mødt af en masse turister, der sandsynligvis vil ødelægge din oplevelse.

Pas på lommetyve

Af alle steder i Rom er det især nødvendigt at være forsigtig med din taske, rygsæk eller pung. Fordi det er så lille et sted, og fordi der er så mange uforsigtige turister, der samles her, vil der være lommetyve, hvis det bliver lidt trangt. Vær altid opmærksom på dine omgivelser og især på dine ejendele, så du ikke bliver snydt.

Gå ikke i turistfælder

Pas også på folk, der tilbyder at tage et billede af dig ved springvandet, da de vil kræve penge for det bagefter, og hvis du beder dem om at lade være, kan de blive meget irriterende.

Forsøg ikke at "gå i vandet" (og vær advaret, vær varslet, vær forberedt)

Det er nok en selvfølge, men du kan ikke bade i vandet fra Trevi-fontænen som i den ikoniske scene fra "La dolce vita". Hvis du kan, kan du, og du kan tage et billede, hvis du vil, men "adgangsgebyret" er en bøde på 500 euro. Hvis du overvejer at løbe risikoen, så gør det rigtigt: det er bedst at gøre det tidligt om morgenen, når springvandet er smukkere, og der er færre turister og politifolk til stede.

Bestil en tur til Roms springvand og pladser

Hvor finder man og hvordan man kommer til Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Christopher Czermark
Trevi-fontænen| ©Christopher Czermark

Trevi-fontænen ligger på pladsen af samme navn, som man kan komme til fra flere nærliggende gader: Via del Corso, Via del Tritone og Via della Dataria.

Den nærmeste metrostation ligger på Piazza Barberini. Herfra skal du gå mod vest ad Via del Tritone, indtil du når Via della Stamperia, og længere nede ad gaden kommer du til Piazza di Trevi, en af Roms smukkeste pladser.

Bestil turen til springvandene og pladserne i Rom

Alt om traditionen med at kaste mønter

Trevi-fontænen om natten| ©Christian Rosi
Trevi-fontænen om natten| ©Christian Rosi

Rejser er en af de bedste måder at opdage små skikke og traditioner på steder rundt om i verden, og traditionen med at kaste mønter i Trevi-fontænen er en af mine favoritter blandt alle de steder, jeg har besøgt. Augustins berømte ordsprog, som er blevet til det berømte angelsaksiske ordsprog Når man er i Rom, skal man gøre som romerne gør.

Sådan gør du det

Skikken er at stå med ryggen mod vandet i springvandet og med højre hånd kaste en mønt over venstre skulder. Det vil sikre, at du vender tilbage til Rom på et senere tidspunkt i dit liv. Men hvis du kaster en anden mønt, siger legenden, at du vil finde kærligheden (eller blive forelsket i en italiener, afhængigt af versionen), og med en tredje mønt vil du sikre dig et ægteskab eller en skilsmisse.

Oprindelsen af denne tradition

Menhvor kommer denne tradition fra? Jeg forestillede mig, at det var en gammel legende med oprindelse i en hedensk overtro, men nej: møntkastningen begyndte efter premieren på filmen Tre mønter i springvandet i 1954, som definerede traditionen med alle dens særpræg.

Hvad de gør med de indsamlede penge

Selv om traditionen med at kaste mønter i Trevi-fontænen er populær, er det logisk nok, at mange penge ender på bunden. Der indsamles omkring 3.000 euro fra springvandet hver aften, som doneres til Caritas, en katolsk velgørenhedsorganisation, der yder hjælp til trængende familier i Rom.

Bestil en tur til Roms springvand og pladser

Hvad skal man se i nærheden af Trevi-fontænen?

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Trevi-fontænen er et ideelt sted at besøge som en del af en rundtur i Rom, da den ligger på vejen til mange af de vigtigste seværdigheder i byens centrum.

Her er nogle af Roms turistattraktioner, som du kan benytte dig af muligheden for at se på samme dag som et besøg i Trevi-fontænen:

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna er med sine berømte trapper og den smukke Fontana della Barcaccia et meget behageligt sted at besøge, især om foråret og sommeren, når trapperne er fulde af blomsterdekorationer.

Piazza Barberini

Beliggenheden af Fontana del Tritone, et af de smukkeste springvand i Rom, og Palazzo Barberini, der har stor historisk betydning som residens for pave Urban VIII, er et besøg og en spadseretur værd.

Pantheon

Denne bygning er den bedst bevarede af det antikke Rom og er noget af et syn at se både inde og ude. Et gratis besøg, som du skal have med på din liste over de vigtigste ting, du skal gøre på din rejse til Rom.

Piazza Navona

Piazza Navona er en af Roms vigtigste pladser, hvor du kan se tre smukke springvand og besøge kirken Sant'Agnese in Agone. Der er masser af restauranter og caféer i området, som altid er fyldt med gadekunstnere og en konstant strøm af turister og lokale.

Lidt historie om springvandet

Trevi-fontænen| ©Fabio Fistaro
Trevi-fontænen| ©Fabio Fistaro

Romerrigets arkitektur har altid haft som målsætning at være til gavn for borgerne. Fontænerne i Rom havde den funktion at angive et sted, hvor man kunne få drikkevand til drikke, madlavning og rengøring, men i tilfældet med Trevi-fontænen havde disse monumenter ligesom andre fontæner, der blev bygget i barokken i Rom, også den funktion at tilbede vandet og forstærke dets symbolik af renhed og fornyelse.

Det er derfor, at springvandet på stedet for Trevi-fontænen blev renoveret på foranledning af pave Urban VIII i 1629, så det blev til det vidunderlige kunstværk, som vi kan beundre i dag.

Paven overlod bestillingen til kunstneren Gian Lorenzo Bernini, som han havde fået som protektor, og Bernini begyndte sit oprindelige design; projektet blev dog opgivet ved pavens død, og det var først i 1730, et århundrede senere, at pave Clemens XII valgte arkitekten Nicola Salvi til at færdiggøre det berømte springvand. Trevi-fontænen har i øvrigt fået sit navn fra det faktum, at den ligger ved et "trevejskryds", hvilket du selv kan se, når du besøger den.

Hvad repræsenterer Trevi-fontænen?

Trevi-fontænen| ©Sten-Ritterfeld
Trevi-fontænen| ©Sten-Ritterfeld

Trevi-fontænen er et vidunderligt kunstværk, som ikke er en del af en museumsudstilling, og som heller ikke er en del af en monarks private samling, og som heller ikke befinder sig i en kirke. Det særlige ved den er, at den står midt i byen og er klar til at blive beundret af alle, der går forbi den, og hvis du besøger den i selskab med en ekspert på en guidet rundvisning i Rom, kan du opdage alle de hemmeligheder, som dens skulpturer rummer.

Kunstnerne

Trevi-fontænen, der blev skabt af Gian Lorenzo Bernini, den store arkitekt og billedhugger, som Rom skylder meget af sin skønhed, og færdiggjort af Nicola Salvi, er en allegori om havets tæmmelse, med en række symboler og allegorier gemt i de forskellige skulpturer.

Dens symboler

I midten af springvandet, i hovednichen, står Oceanus, havets gud, på en vogn trukket af to søheste, den ene bevæget og den anden rolig, der repræsenterer havets to tilstande.

Til venstre for Oceanus står statuen af Overflod, der holder et overflødighedshorn, og over den er der et relief, der forestiller general Agrippa, der gav ordre til at bygge Acqua Virgo akvædukten, som førte vand til denne kilde. Ifølge legenden stammer navnet på akvædukten fra en jomfru, som viste Agrippa hvor kilden, som Trevi-fontænen står over i dag, lå.

Til højre for springvandet holder statuen af Sundhed (eller velvære) et bæger, hvorfra en slange drikker, Hygieia-koppen, et traditionelt symbol på apotekeren.

Trevi-fontænen krones af fire statuer, der repræsenterer vandets gavnlige virkninger på jorden og symboliserer overflod, frugtbarhed, druehøst og vin samt naturens skønhed.

Noget, som mange mennesker ikke er klar over, er, at springvandets storhed skyldes Palazzo Poli's facade, som danner den spektakulære baggrund for de elementer, der udgør selve springvandet.