London i januar: en praktisk guide til at udforske byen

Hvis du vil opleve London i den mest vinterlige periode og nyde attraktionerne uden så mange turister, er januar den ideelle måned.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

London i januar: en praktisk guide til at udforske byen

Tower Bridge, London | ©Robert Bye

London skyder året i gang med stil, og der er masser af ting at se og lave i London i januar måned. Nytårsparader, vinterlys, skøjtebaner og mange flere ting at se og gøre i London venter på dig under dit næste vinterbesøg.

Uanset om du vil drage fordel af byens banebrydende udsalg eller se Harry Potter-sættene i fuld sne, er her en liste over alt, hvad du kan gøre i London i januar.

1. Nytårsdag-parade

Nytårsparade| ©Garry Knight
Nytårsparade| ©Garry Knight

Hver 1. januar fejrer det centrale London ankomsten af det nye år med en stor parade, som det er gratis at deltage i og nyde synet af. Entertainere, bands, klovne og artister fra hele landet mødes for at lave en festlig parade.

Paraden starter hvert år på Piccadilly Street i centrum af byen og slutter på Themsens bred nær Big Ben. Denne store Londoner-parade finder sted hver nytårsaften og er en stor begivenhed for både voksne og børn, så hvis du rejser med flere mennesker, anbefaler jeg, at du ankommer tidligt for at få en god plads til at se det hele.

Book en privat rundtur i London

2. Vinterlys i Canary Wharf

Lys i Canary Wharf| ©Matt Buck
Lys i Canary Wharf| ©Matt Buck

Om vinteren, især i slutningen af januar, er dagene meget korte, og det plejer at blive mørkt meget tidligt i London. Derfor har der i årevis været arrangeret et utroligt lysshow i et af de mest futuristiske områder i byen: Canary Wharf.

Det, der tidligere var et afsidesliggende kontorområde, er nu blevet et af Londons mest moderne kvarterer, og i løbet af årets første dage arrangeres der et seværdigt lysshow.

Med mere end 20 installationer har denne begivenhed ikke kun til formål at dekorere kvarteret og give det et vinterligt udseende, men også at udstille ægte kunstværker lavet med lys, der leger med dine sanser. Det er helt gratis at deltage, og arrangementet varer normalt en hel uge hvert år, så hold øje med det, og gå ikke glip af det.

Book en tebus i London

3. Oplev Burns Night i London

På Burns Night| ©Jessica Norah
På Burns Night| ©Jessica Norah

England og Skotland har altid haft en meget tæt kultur, og derfor oplever begge lande en nat fuld af fest og festivitas hver 25. januar for at mindes den vigtige forfatter Robert Burns. Den fanatisme, der har udviklet sig gennem årene, er så stor, at denne dag i London er blevet en af de mest ventede i januar måned.

De mest berømte og traditionelle pubber og restauranter i byens centrum tilbyder særlige menuer og whiskysmagninger for at fejre forfatterens arbejde, hvilket gør det til en bohemeagtig festival fuld af essensen af Det Forenede Kongerige. Hvis du er interesseret i at se nærmere på denne oplevelse, anbefaler jeg, at du tager et kig på Londons mest berømte pubber og tager hen til den, du bedst kan lide den aften for at skåle, smage og fejre med stil. Skål!

Book en pubcrawl i London

4. Besøg de sneklædte Harry Potter-kulisser

Harry Potter-studiernes dekorationer| ©The Wizarding World Team
Harry Potter-studiernes dekorationer| ©The Wizarding World Team

Siden udgivelsen tilbage i 2001 er Harry Potter blevet et fænomen for millioner af fans, som er strømmet til London i hobetal for at gå rundt og se kulisserne til deres yndlingssaga på nært hold. Harry Potter Studios er et sted, hvor du vil få dit livs oplevelse, da du kan gå rundt i kulisserne på troldmandsskolen, som om du var en elev, og opdage alle dens kuriositeter.

Men at besøge dette sted i januar har et ekstra incitament, da Warner Bros. studios i vintermånederne ændrer kulisserne fuldstændigt og endda farver hele settet hvidt med den samme kunstige sne, som de brugte til filmene.

Selvom dette vinterspektakel normalt begynder at kunne ses i slutningen af november, anbefaler jeg, at du tager af sted i de første par uger af januar, da der ikke vil være så mange turister, og du kan nyde Hogwarts på en meget mere personlig måde.

Book din billet til Harry Potter Park

5. Kinesisk nytår

Kinesisk nytårsparade| ©Kel, eh?
Kinesisk nytårsparade| ©Kel, eh?

Januar er ikke kun den måned, der byder det vestlige nytår velkommen, men også det kinesiske nytår, og London er vært for en uges begivenheder i løbet af de sidste par dage af måneden, der er fyldt med musik, traditioner, mad og underholdning. Byens Chinatown byder i disse dage på officielle retter, og i slutningen af ugen afholdes en parade, hvor tusindvis af tilskuere deltager.

Bare det at slentre gennem Chinatown og observere den festlige atmosfære er interessant, men højdepunktet er uden tvivl den kinesiske nytårsparade, en parade, der starter i Charing Cross Road, og hvor alle de tilstedeværende inviteres til at byde det kinesiske nytår velkommen med et show, der inkluderer dragedans, traditionelle kostumer, farverige vogne og til sidst musik- og taekwondoshows.

Største kinesiske nytår uden for Asien

Bliv ikke overrasket, hvis du ankommer til Chinatown af nysgerrighed, og gaderne er overfyldte med mennesker. London har et af de største kinesiske samfund i Europa, og på dette tidspunkt i januar samles op til 700.000 mennesker i byen for at byde det kinesiske nytår velkommen, hvilket gør det til en af de største festligheder uden for Asien.

6. Skøjteløb

Skøjteløb ved Tower of London| ©Sento
Skøjteløb ved Tower of London| ©Sento

I januar kan det blive meget koldt i London, men hvis du har tænkt dig at besøge byen på denne tid af året og nyde kulden og vinteren, er der ingen bedre plan end at pakke dig varmt ind og tage ud og stå på skøjter på nogle af byens bedste skøjtebaner:

Alle disse skøjtebaner starter normalt et par uger før jul i London, men jeg anbefaler, at du tager af sted i januar, da der på dette tidspunkt ikke er så mange mennesker, og du kan være meget mere stille og nyde en næsten tom skøjtebane.

For at få adgang kan du købe din billet, så snart du ankommer, men du risikerer ikke at kunne finde en plads til den dag, så jeg anbefaler, at du bookerforhånd online på de officielle hjemmesider for hver skøjtebane.

7. LSFF kortfilmfestival i januar

På London Short Film Festival| ©whatson
På London Short Film Festival| ©whatson

London er en af de mest kulturelle byer i Europa, og hvis du er filmentusiast, kan januar blive en af dine yndlingsmåneder i hovedstaden, når den årlige London Short Film Festival finder sted. I 19 år har denne festival for engelsk film været afholdt i 10 dage i januar for at belønne de bedste kortfilm, der er blevet lavet.

LSFF (London Short Film Festival)-platformen organiserer flere autoriserede biografer i hele London, som i disse dage viser kortfilm af alle slags genrer. Hvis du er interesseret i denne alternative oplevelse, skal du bare booke online på den officielle hjemmeside filmene i hver kategori og lade dig rive med af den nyeste biograf i byen.

8. London Kunstmesse

I Business Design Centre| ©ownart
I Business Design Centre| ©ownart

Selvom London er fuld af fantastiske museer, der er et must på alle tider af året, er der en messe, der finder sted i januar måned og tiltrækker tusindvis af moderne kunstelskere: London Art Fair. Hvis du kan lide at holde dig ajour med nye kunstneriske tendenser og omgås avantgarden, er denne messe ideel for dig.

Messen afholdes normalt i Business Design Centre, og hvert år har den mere end 100 gallerier med de mest banebrydende kunstnere fra op til 14 internationale lande. Bare det at gå rundt og se kunst i sin reneste form er en oplevelse, du vil nyde, hvis du kan lide at besøge museer, men hvis du har råd til det, kan du endda købe et værk, som du særligt godt kan lide på denne messe.

9. Hav det sjovt med den bukseløse dag

Folk på Londons No Pants Day| ©Herry Lawford
Folk på Londons No Pants Day| ©Herry Lawford

Det kan virke som det mest surrealistiske i verden, men i London er der en dag i januar, hvor du kan finde en masse mennesker på metroen uden bukser. Bare rolig, det er ikke en joke, det er Pants Off Day, en fejring, der har stået på siden 2002, den anden eller tredje søndag i januar, og som består i at tage metroen i bukser.

Oprindelsen til denne mærkelige tradition stammer fra New York og havde til formål at sætte et venligt ansigt på den irriterende "januarhældning". I dag er det en organiseret begivenhed.

Hvis du er i London i januar og gerne vil deltage, skal du bare møde op uden for National Gallery på Trafalgar Square med gruppen, der organiserer begivenheden, og stige på toget sammen med bukserne nede og se alvorlig og normal ud. Efter et par stop ankommer I til Soho-området, hvor I kan fortsætte festen på en af de lokale barer.

10. Januar-salg

Få mest muligt ud af udsalget| ©Anastasia Shuraeva
Få mest muligt ud af udsalget| ©Anastasia Shuraeva

I årevis har London været en af de europæiske hovedstæder, hvor moden har været mest moderne og avantgarde. Store mærker har ønsket at lancere deres kollektioner i den britiske hovedstad med dristigt og innovativt tøj. Hvis du er i byen i januar måned, og du er passioneret omkring mode, har du en stor fordel for din lomme med ankomsten af udsalget.

I hele måneden har de store butikker i byens centrum utrolige rabatter på op til 75%. Og det er ikke kun tøj og fodtøj, du kan købe, der er også udsalg på teknologiprodukter, husholdningsartikler, bøger og alle mulige andre produkter. Hvis du har tænkt på at forny din garderobe i et stykke tid, og du har tid i januar, anbefaler jeg, at du tager en tur til hovedstaden for at drage fordel af disse gode tilbud.

Temperaturer i London i januar

Kulde i London| ©Celine Ylmz
Kulde i London| ©Celine Ylmz

Januar er en af de koldeste måneder på året i London. Med temperaturer, der sjældent kommer over 9 grader celsius, oplever byen uger præget af meget korte dage og meget lave temperaturer. Som det er almindeligt i hele landet, kan det også regne, så det er altid tilrådeligt at have en paraply med.

Men hvis du er godt pakket ind og forberedt på de lave temperaturer, er januar en perfekt måned at lære byen at kende, da du kan nyde London uden for sæsonen uden så mange turister og med mindre overfyldte aktiviteter.

Alternative måder at holde varmen på i London

Haj i Sea Life Aquarium| ©Domenico Convertini
Haj i Sea Life Aquarium| ©Domenico Convertini

London om vinteren har masser af aktiviteter, man kan lave for at nyde vinteren og det kolde vejr, f.eks. skøjte, se vinterbelysningen eller nyde udendørs festligheder. Men hvis du er utilpas med de kolde temperaturer, når du ankommer, og gerne vil have noget, der kan holde dig varm og i læ, er her nogle af de mest populære aktiviteter.

Nyd musicals

London er en af verdens mest kendte byer for sine store West-End musicals. Hvert år byder den på en lang række af byens mest blændende shows.

Hvis du vil have det sjovt og opleve den fulde London showbiz-oplevelse, anbefaler jeg, at du bestiller billetter til nogle af de mest populære shows som Mamma Mia eller Mary Poppins.

Køb billetter til musicals i London

Besøg Londons akvarium

Hvis du vil have en oplevelse omgivet af natur og havliv og være godt beskyttet mod regn eller kulde, er en af de mest populære planer at besøge det berømte :::link|text=Sea Life London=pa-2238:::, Londons akvarium. Prisen er omkring 30 pund, og det er et godt sted at tage hen med børn.

Du kan vandre gennem undervandstunnellerne og se alle slags fisk og hajarter lige i hjertet af byens centrum, mens du holder dig varm.

Book billetter til London Aquarium

Besøg de store museer

En af de ting, man bare må gøre i London, uanset årstiden, er at besøge de mange museer. Men hvis du også vil flygte fra kulden, vil det blive en af dine yndlingsaktiviteter.

På den ene side kan du tage en guidet tur på British Museum, et af de vigtigste museer i verden, som dækker alle former for relikvier og civilisationens historie. Eller du kan besøge Natural History Museum med en enorm samling af fossiler og natureksemplarer.

Men hvis du vil besøge et mere dynamisk og moderne museum, anbefaler jeg, at du bruger en eftermiddag på at besøge det berømte Madame Tussauds voksmuseum, der betragtes som et af de bedste voksmuseer i verden, hvor du kan finde dobbeltgængere af alle internationale berømtheder.

Køb din billet til Madame Tussauds Museum

London er en by, der aldrig efterlader dig ligeglad. Uanset årstiden er den spækket med seværdigheder og ting at lave. Men hvis du har valgt januar som den måned, hvor du vil lære den britiske hovedstad at kende, vil du kunne nyde både de grundlæggende aktiviteter, der er interessante året rundt, samt specifikke begivenheder i løbet af måneden, der samler tradition, festligheder, vinterlandskaber og masser af kultur.

Tænk dig ikke om to gange og nyd den britiske kultur uden så meget turisme og med byen helt for dig selv.