10 ting at lave i Chinatown

Chinatown er hjemsted for et af de største kinesiske samfund i verden: Her kan du fordybe dig 100% i deres kultur: Jeg fortæller dig hvordan og hvor.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

10 minutters læst

10 ting at lave i Chinatown

Typisk hjørne i Chinatown | ©Hellotickets

At slentre formålsløst gennem Chinatowns gader er en fornøjelse, for i hver gade eller på hver plads kan du finde en overraskelse, der får dig til at tro, at du er i Kina: en restaurant, et marked, en souvenirbutik, et tempel, butikker og skilte på kinesisk...

Der er en helt unik atmosfære her, som vil tryllebinde dig som rejsende. Læs videre for at finde ud af, hvad du skal se og lave i området, så du ikke går glip af noget.

Den mest komplette løsning

Soho, Little Italy, Og Chinatown Tur

Lær New Yorks skæveste kvarterer at kende

Med en ekspertguide vil du udforske tre af New Yorks mest ikoniske og originale kvarterer: Chinatown, Soho og Little Italy.

Chinatown-turen, som varer ca. 2 timer, vil du føle, at du ikke er i New York. Gaderne er fyldt med kinesiske skilte, butikker og restauranter, og du vil blive imponeret. Dette distrikt er hjemsted for en af de største koncentrationer af kinesiske indbyggere uden for den kinesiske grænse, selvfølgelig.

På denne omfattende tur med en ekspertguide vil du også lære kvartererne Soho og Little Italy at kende - en ideel måde at få en smagsprøve på New Yorks multikulturalisme!

Anbefales, hvis... du vil se New Yorks historiske kvarterer i detaljer.

1. Oplev Columbus Park

Typiske gader i Chinatown| ©Hellotickets
Typiske gader i Chinatown| ©Hellotickets

Din første kontakt med Chinatown bør uden tvivl være Columbus Park. Det er den største park i kvarteret og det sædvanlige mødested for de ældre medlemmer af det kinesiske samfund samt et af de steder, du vil besøge på Chinatown-turen.

Det er meget almindeligt at se dem hver morgen på bænkene, hvor de læser avisen, mødes for at holde sig i form med taichi, spille et par spil mahjong og endda spille musikinstrumenter og synge. Du vil se, at kinesernes evne til at holde deres traditioner i live, uanset hvor de rejser hen, er enorm og beundringsværdig.

Tæt på Columbus Park ligger Kimlau War Memorial, som er rejst til ære for de kinesisk-amerikanere, der døde i kamp for at forsvare frihed og demokrati.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

2. Besøg det buddhistiske Mahayana-tempel

Gaderne i Chinatown| ©Hellotickets
Gaderne i Chinatown| ©Hellotickets

New York er en multikulturel by, hvor forskellige religioner lever side om side (du kan se de fleste af dem på den berømte contrasts tour). Patrick's Cathedral, Eldridge Street Synagogue, Cathedral of St. John the Divine eller deltage i en gospelmesse i Harlem.

Men hvis du vil fuldende denne mystiske oplevelse i The Big Apple, skal du tage til 133 Canal Street i Chinatown, hvor Mahayana Buddhist Temple ligger, som huser den største Buddha i byen på 5 meter i højden. Det er fra 1962 og blev det første buddhistiske tempel på østkysten.

Det er ikke let at finde, for at være ærlig, for dets facade ligner ikke et typisk buddhistisk tempel. Derfor anbefaler vi, at du booker en tur i Chinatown eller kigger nærmere efter, så du ikke går glip af det. Normalt kræves der en donation for at få adgang, og til gengæld får man tilbudt et stykke lykkepapir eller røgelse.

Book en rundtur i Chinatown og andre kvarterer

3. Få de bedste kinesiske varer i Chinatown

Butiksvinduer i Chinatown| ©Hellotickets
Butiksvinduer i Chinatown| ©Hellotickets

En af mine yndlingsting i Chinatown er at gå på opdagelse i basarerne og på markederne. De sælger alle mulige slags produkter til meget billige priser. Hvis du for eksempel går rundt i området ved Canal og Mott Street, vil du føle, at du er i en rigtig basar i Kina.

Canal Street

Canal Street er uden tvivl indgangen til Chinatown, selvom der ikke er nogen buegang, der indikerer dette. Det er kvarterets hovedgade, og den er noget kaotisk og støjende på grund af den store mængde mennesker, der passerer igennem den, da den er hjemsted for de berømte knock-off modebutikker.

Men hvis du har lyst til at tage en pause fra det hektiske liv, anbefaler jeg, at du tager til Canal Street Market(265 Canal St), et moderne og velordnet marked, der står i kontrast til det travle miljø, der omgiver det. Markedet er opdelt i to områder:

  • Til højre: en madhal med asiatiske madboder.
  • Til venstre: håndværksbutikker, der sælger alt fra naturlig kosmetik og smykker til dekorative genstande og håndlavet chokolade.

Mott Street

Mott Street er på den anden side fyldt med butikker, der sælger grøntsager, frugt, krydderier, svampe og eksotiske fødevarer. Faktisk får mange restauranter i New York deres friske råvarer fra Chinatown. Du finder også de bedste Chinatown-souvenirs her til en billigere pris end i butikkerne i Manhattans centrum.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

4. Fejr det kinesiske nytår

Typiske dekorationer til nytårsfesten| ©Hellotickets
Typiske dekorationer til nytårsfesten| ©Hellotickets

Et helt særligt tidspunkt at besøge Chinatown på er under fejringen af det kinesiske nytår, den vigtigste højtid i kinesisk kultur, som du vil blive informeret om, hvis du booker en Chinatown-tur. Datoen afhænger af månekalenderen, men det finder normalt sted i februar og fejres med stil.

Jeg har været så heldig at se det en enkelt gang, og det er det hele værd. Hvert år bydes et nyt dyr velkommen, og tusindvis af mennesker deltager i en parade med vogne, dans, musik og drager.

Det er en sjov begivenhed for alle aldre, og den er velbesøgt. Derfor anbefaler jeg, at hvis du skal se paraden, så find et vejkryds, hvorfra du kan se den godt og opleve stemningen. Når det er overstået, skal du ikke tøve med at gå hen til en restaurant eller madbod for at nyde det bedste asiatiske køkken i hjertet af Chinatown.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

5. Besøg Church of the Transfiguration

Chinatowns arkitektur| ©Hellotickets
Chinatowns arkitektur| ©Hellotickets

Apropos templer i Chinatown, hvis du er interesseret, kan du efter din Chinatown-tur besøge den katolske Church of the Transfiguration på 29 Mott Street, som er meget ældre end det buddhistiske tempel og daterer sig tilbage til 1801. Den besøges af kvarterets kinesiske sognebørn, da der holdes messe på mandarin, kantonesisk og engelsk.

Book en rundtur i Chinatown og andre kvarterer

6. Gå ind på det kinesiske museum i Amerika

Gaderne i Chinatown| ©Hellotickets
Gaderne i Chinatown| ©Hellotickets

Efter din tur i Chinatown kan du også benytte lejligheden til at besøge Chinese Museum in America for at lære om det kinesiske samfunds historie i USA fra dets begyndelse. Museet blev indviet i 1980 og tilbyder en rejse gennem medlemmernes liv, siden de landede i Amerika, gennem vidnesbyrd, billeder og videoer.

Et interessant tilbageblik, der hjælper os med at forstå de mest specielle aspekter af kinesisk kultur og den deraf følgende kulturelle udveksling mellem to verdener, den kinesiske og den amerikanske, der tilsyneladende er så forskellige.

Museum of Chinese in America eller MOCA ligger på 215 Centre Street. Det koster 12 dollars at komme ind, og der er åbent tirsdag til søndag fra kl. 11 til 18. Der er dog gratis adgang den første torsdag i hver måned.

Book en rundtur i Chinatown og andre kvarterer

7. Stop ved Confucius Plaza

Chinatowns madmarked| ©Hellotickets
Chinatowns madmarked| ©Hellotickets

En af de mest slående bygninger i Chinatown, især på grund af dens højde og farve, er den historiske Confucius Plaza (1975), foran hvilken der står en statue af Confucius, den berømte kinesiske filosof fra det 5. århundrede f.Kr.

Book en rundtur i Chinatown og andre kvarterer

8. Smag den bedste kinesiske mad

Autentiske restauranter i Chinatown| ©Hellotickets
Autentiske restauranter i Chinatown| ©Hellotickets

Det kinesiske køkken er et af de mest værdsatte i verden på grund af dets mangfoldighed af ingredienser, smage og teksturer. Ud over de forårsruller og tre lækre ris, vi er vant til, har du i Chinatown mulighed for at nyde autentisk kinesisk mad til meget rimelige priser.

Hvis du elsker at spise og er en foodie, har du noget at glæde dig til i dette kvarter i New York City, for du finder masser af restauranter og barer, hvor du kan smage nogle af Manhattans bedste asiatiske specialiteter. Her er de bedste steder at spise i Chinatown:

  • Xi's an Famous Food: Hvis du kan lide krydret mad, vil du elske dette sted. Burgeren med lam og spidskommen er spektakulær, og det samme er de håndlavede nudler. Og så er betjeningen lynhurtig. Det ligger på Bayard Street 45.
  • Big Wing Wong: Dette er en kantonesisk restaurant af den gamle skole. Portionerne er store, og betjeningen er effektiv. Den stegte and, wontonerne og de stegte ris er fremragende, selvom menuen er mere omfattende. Dim sum er efter min mening blandt de bedste i byen. Priserne? Ret billige. Du finder denne restaurant på Mott Street 102.
  • Buddha Bodai: En god mulighed for vegetarer, hvor de fleste retter koster mindre end $15. Jeg elsker den, fordi der er et omfattende menukort med velsmagende retter som dumplings, forårsruller og forskellige nudelopskrifter. Også de vegetariske versioner af kylling, lam eller and er meget velsmagende og lækre. Og hvis du er på udkig efter dim sum, er dette et godt sted. Det ligger på 5 Mott Street, tæt på Columbus Park.
  • Canal Street Market: Denne madhal med speciale i asiatisk mad er perfekt, hvis du besøger Chinatown i en gruppe, og alle ønsker at bestille noget forskelligt. Der er flere madboder, som tilbyder en bred vifte af mad for under 15 dollars. Du kan smage på retterne på stedet eller bestille take away til en picnic i Columbus Park. Canal Street Market ligger på 265 Canal Street.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

9. Lær at forhandle, men fald ikke for forfalskninger

Chinatowns butikker| ©Hellotickets
Chinatowns butikker| ©Hellotickets

I lokale butikker kan du ofte forhandle om prisen, især hvis du er villig til at tage flere varer med. Prøv altid at sætte en maksimumpris, som du er villig til at betale, og vær tålmodig for at få det, du vil have.

På den anden side er det velkendt, at man kan finde forfalskede luksusvarer i Chinatown. For at være ærlig er jeg ikke vild med denne praksis (for det første fordi det selvfølgelig ikke er lovligt), men hovedsageligt fordi de produkter, de tilbyder, ikke har nogen garanti.

Under din gåtur vil du sandsynligvis blive kontaktet af forskellige gadesælgere med et katalog (de bærer normalt ikke produkterne med sig for at undgå problemer med politiet), og de vil tilbyde dig tasker, ure, bælter og tegnebøger fra store mærker. Hvis du forventer at finde gode tilbud, tager du fejl: En luksushåndtaske kan koste op til 300 dollars. Det er derfor, jeg ikke anbefaler, at du investerer dine penge.

Book en rundtur i Chinatown og andre kvarterer

10. Benyt lejligheden til at udforske det omkringliggende område: Gå en tur gennem Tribeca eller Little Italy

Posering foran Café Roma i Little Italy| ©Hellotickets
Posering foran Café Roma i Little Italy| ©Hellotickets

Hvis du har tid nok, anbefaler jeg, at du udnytter din tur gennem Chinatown til at lære de omkringliggende gader og kvarterer at kende: Little Italy. Du vil opdage, at du har krydset "grænsen" mellem Chinatown og Little Italy, når du begynder at se kaffebarer, ternede duge og den lækre duft af frisklavet pizza.

Du finder også Tribeca: Som så mange andre områder i New York startede det som et industriområde og blev senere et bohemeområde med bygninger, der har den typiske nødtrappe på facaden og alternative butiksfacader og små caféer, hvor du kan stoppe op og tage en pause.

Du kan også finde små kunstgallerier, og hvis du tilfældigvis falder over en brandstation, der ser bekendt ud? Så er det rigtigt! Det er brandstationen fra Ghostbusters. New York er fuld af filmkulisser, og hvis du vil se de bedste, fortæller jeg dig om dem i min artikel om de bedste film- og seriekulisser i New York.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

Hvor ligger Chinatown, og hvordan kommer man derhen?

New Yorks undergrundsbane| ©Alejandro Mallea
New Yorks undergrundsbane| ©Alejandro Mallea

Chinatown ligger i den sydøstlige del af Manhattan. Det er omgivet af Lower East Side (mod øst), Tribeca (mod vest), Civic Center (mod syd) og Little Italy (mod nord). Grænserne er dog slørede, da Chinatown er vokset så meget i nyere tid, at det næsten har absorberet Little Italy og en stor del af Lower East Side.

Den nemmeste måde at komme til Chinatown på er med undergrundsbanen, men man kan også komme dertil med bus.

  • Metro: Canal Street stop (6, J, M, Z, N, Q, R og W lines) eller Grand Street station (B og D lines).
  • Bus: M01, M103 og B51.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer

Hvordan blev Chinatown til?

Lær Chinatown at kende| ©pi3rreo
Lær Chinatown at kende| ©pi3rreo

Lokketaf guldfeberen ankom tusindvis af immigranter fra Kina til USA i midten af det 19. århundrede. De fleste slog sig ned i Californien, men nogle flyttede til østkysten, især til New York.

Historisk set har det kinesiske samfund været meget tæt knyttet, og disse immigranter søgte fra begyndelsen at slå sig ned i områder, hvor deres landsmænd allerede boede. Den store vækst i dette New York-kvarter kom i 1960, da restriktionerne på immigration, som var blevet håndhævet et par årtier tidligere på grund af den økonomiske recession i 1873, ikke længere var så strenge, og folk fra Hong Kong og andre kantonesisk-talende regioner begyndte at ankomme.

Chinatown begyndte derefter at vokse og overbefolkes, indtil det blev en verden for sig selv i Big Apple med sin egen interne sociale og kulturelle organisation. Faktisk taler mange af indbyggerne knap nok engelsk, selv om de bor i New York. Og på en måde er det en del af charmen- følelsen af, at man rejser fra en verden til en anden bare ved at krydse gaden. For mange er det et kulturchok.

Andre "Chinatowns" i New York

Hvis du efter at have udforsket Manhattans Chinatown, som uden tvivl er et af de bedste kvarterer i New York, vil opdage mere om kinesisk kultur, kan du tjekke Chinatowns i Queens og Brooklyn.

Gentrificeringen har fordrevet mange Manhattan-beboere til de to andre bydele i New York. Mange siger, at atmosfæren her er mere ægte end i Lower East Side, men efter min mening er den bare anderledes. Det er i virkeligheden et spørgsmål om smag.

Book en tur i Chinatown og andre kvarterer