Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom om vinteren: alt det du ikke må gå glip af

Nyd en af årets mest magiske årstider, der er præget af julen og dens smukke billeder. Her er en liste over planer, så du ikke fryser.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minutters læst

Rom om vinteren: alt det du ikke må gå glip af

Tagene er dækket af sne under et kraftigt snefald i det centrale Rom. | ©Euronews

Vinteren er et magisk tidspunkt at besøge Rom på: du har hele byen for dig selv, du kan nyde julemarkederne og more dig bag en smuk maske til de italienske karnevaler. Her er 10 ting, som du ikke må gå glip af i den evige by i årets koldeste og mest idylliske måneder. Lad ikke vejret stoppe dig, modige mand!

1. Glid på en skøjtebane i Rom

Skøjteløb i Rom| ©Jacqueline Poggi
Skøjteløb i Rom| ©Jacqueline Poggi

Troede du, at skøjteløb kun var muligt i New York? Nå, men du tog fejl. Om vinteren bliver Rom hvidt takket være de kunstige skøjtebaner, som gør byen til en ideel ramme for en sjov eftermiddag med din partner, venner eller familie. Bare pas på, at du ikke glider!

Isbanerne er normalt åbne fra december til februar. Hvilke faciliteter anbefaler jeg dig at besøge i Rom?

Ice Park Village i indkøbscentret Euroma2

Hvis du rejser til Rom om vinteren med børn, skal du ikke lade dig slå ud af kulden! Selv om det ikke er min favorit på grund af sin lille størrelse, arrangerer Ice Park Village rinken, der ligger i Euroma2 indkøbscentret, et særligt program for de små med sjove lege, klovneforestillinger og temafester med julemanden som hovedperson, der glider på isen.

På den anden side kan de voksne varme sig med en varm chokolade eller en kop kaffe, mens de nyder levende musik og isshows med nationale og internationale sportsfolk, der normalt underholder på vinteraftener.

 • Hvor er det placeret? Det ligger ved siden af indkøbscentret Euroma2, på gaden Océano Pacífico 83.
 • Åbningstider? Mandag til søndag, herunder helligdage, fra kl. 10.00 til 22.00.
 • Pris? 8 euro på hverdage og 10 euro på lørdage og søndage.

Grizing Village, ved Castel Sant Angelo

Denne skøjtebane, der ligger ved siden af Castel Sant Angelo på Piazza Adriana, er den mest spektakulære af alle byens skøjtebaner. Efter min mening er det uforligneligt at skøjte her, da vi har en arkitektonisk perle som baggrund. I denne artikel forklarer jeg grundene til, at Castel Sant Angelo er et besøg værd, så du kan benytte lejligheden til at besøge det.

Hvis du skøjter på Castel Sant Angelo-banen, må du ikke glemme at stoppe på markedet og prøve de typiske italienske slik og gløgg - du vil elske det!

Køb billetter til Castel Sant Angelo

2. Nyd julemarkedet på Piazza Navona

Besøg på markedet på Piazza Navona| ©Rafael Jiménez
Besøg på markedet på Piazza Navona| ©Rafael Jiménez

Den majestætiske Piazza Navona er hjemsted for Roms største julemarked i nærheden af Berninis pragtfulde springvand. Hvordan kan du modstå en varm chokolade i det fri med denne magiske udsigt? Hvis du er på en guidet rundtur i byen på din rejse, kommer du helt sikkert forbi denne plads.

Hvad kan jeg finde på dette marked?

Dette loppemarked i hjertet af Rom er hjemsted for madboder med speciale i italienske slik og chokolade, boder med dekorationer til julekrybben, herunder en figur af Befana, den oprindelige gode heks, der bringer gaver den 6. januar i Italien (som jeg fortæller dig mere om senere), og salgssteder for håndværk.

Julelys og gademusikere gør resten. Hvis du har lyst til mere, kan du notere dig de bedste julemarkeder for at gøre din oplevelse i Den Evige By unik. Du vil have lyst til at se dem alle!

Bestil en rundvisning i Roms springvand og på Roms pladser

3. Se pavens blomstergave til Jomfru Maria

Vor Frue af den ubesmittede undfangelse med rosenkronen| ©John Silver
Vor Frue af den ubesmittede undfangelse med rosenkronen| ©John Silver

Hvis du rejser til Rom i den lange weekend i december, er en af de mest spændende og spirituelle fester i byen, sammen med Roms hellige uge, festen for den ubesmittede undfangelse den 8. december. Uanset om du er troende eller ej, vil jeg råde dig til ikke at gå glip af det - du vil få gåsehud!

I denne handling udfører paven den traditionelle offentlige hyldest til den ubesmittede undfangelse på Plaza de España med nedlæggelse af en krans ved statuen af Jomfru Maria. Det er dog brandmændene i Rom, der lægger kransen, da statuen er... ikke mindre end 10 meter høj!

Hvis denne plan interesserer dig, kan du læse denne artikel om, hvordan du kan deltage i en paveaudiens.

Overvære en pavelig audiens

4. Oplev operaen i Rom

Det ydre af Costanzi Teatret| ©California Will
Det ydre af Costanzi Teatret| ©California Will

Uanset hvilken tid på året du besøger Rom, må du ikke gå glip af en god kulturplan i din dagsorden, især ikke om vinteren, hvor udendørsaktiviteter ikke er så tiltrækkende. Jeg foreslår, at du gemmer en af aftenerne på din rejse til at gå i operaen i Rom.

Sæt ørerne til og gør dig klar til at nyde klassisk musik på Teatro Costanzi, et sted med mere end et århundredes historie og en kuppel med fresker af Annibale Brugnoli fra Perugia, som vil gøre dig målløs. Her går melodier og arkitektur hånd i hånd!

Julekoncerter

Hvis du er musikelsker, kan du benytte julen til at overvære de klassiske koncerter, der arrangeres overalt i byen, især på torve og i kirker. Nogle af dem er improviserede! Mine favoritter er dem i Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi, Santa Maria ai Monti og Sant'Ignazio.

Bestil billetter til en operakoncert i Palazzo Santa Chiara i Rom

5. Tab kalorier på San Silvestre i Rom

Deltagelse i We run Rome| ©Mara Jochem
Deltagelse i We run Rome| ©Mara Jochem

"Hvor du går hen, gør som du vil. Hvor mange gange har du ikke set julemanden på tv, når han løber på San Silvestre nytårsaften eller svømmer i havet midt om vinteren? Bare rolig, for med denne plan vil du ikke fryse, du vil faktisk varme dig op: byen har sit eget løb den 31. december, We run Rome, så du kan lade kalorierne fra din rejse ligge bag dig.

Kan du forestille dig, hvor sjovt det kan være at løbe med 2.000 andre mennesker i din julemandshue? Hvert år starter løbet fra Via delle Terme di Caracalla kl. ca. 14.00. Det sjove er, at du kan vælge mellem ti mulige ruter gennem de romerske distrikter og også bestemme, om du vil deltage i det konkurrenceprægede 10-kilometerløb eller det ikke-konkurrerende 5-kilometerløb.

6. Fejr nytårsaften i Rom... med linser og svinekød!

Tilberedning af linserne| ©Mikel Seijas Alonso
Tilberedning af linserne| ©Mikel Seijas Alonso

Hvem har ikke drømt om at slutte året i en anden by? Hvis du er en af de heldige, der vil slutte de 365 dage på en god måde (især fordi du sætter din fod i Den Evige By), kan jeg fortælle dig, at nytårsaften i Rom er fantastisk.

Glem alt om slankekure på årets sidste aften

Du skal ikke forvente lam, rejer eller 12 druer til at byde det nye år velkommen. Italienerne har tilberedt en unik festmiddag med linser og svinekød, en ret, der ifølge traditionen bringer held og overflod - mængderne er så store, at du vil få svært ved at spise op! Når du har spist på en restaurant med den typiske ret, kan du deltage i skikken med at skåle ved midnat med en god "spumante"-vin.

Koncerter og fyrværkeri for at byde det nye år velkommen

"Godt nytår, hvad bliver det næste? Fra middagstid forvandles byen til en gigantisk scene, og du kan nyde gratis koncerter over hele byen. De mest berømte er dem, der afholdes i Circus Maximus og i de kejserlige fora. Desuden byder fyrværkeri det nye år velkommen. Hvad mere kan man ønske sig?

7. Få mest muligt ud af udsalget eller vinterens "saldi"!

Få mest muligt ud af salget| ©Sam Lion
Få mest muligt ud af salget| ©Sam Lion

Efter jul i Rom begynder udsalget, en af årets mest ventede begivenheder, hvor butikkerne tilbyder spektakulære rabatter på op til 70 %. Det er helt sikkert et godt tidspunkt at shoppe i Rom og gå i italiensk mode, når du vender hjem, så lad der være plads i din kuffert!

Vinterudsalget begynder i begyndelsen af januar og slutter i midten af februar. Hvis du er en stor shopper, er dette den bedste tid på året til at finde gode tilbud, da butikkerne, i modsætning til sommerudsalget, ikke er overfyldt med turister. Shopping i Rom er en fantastisk måde at shoppe på!

8. Mød den venlige italienske dronning Maga: heksen Befana

Under Befana-festivalen finder der parader og festligheder sted.| ©GenovaQuotidiana
Under Befana-festivalen finder der parader og festligheder sted.| ©GenovaQuotidiana

Vidste du, at det i Italien er den joviale heks Befana, der leverer gaverne tidligt om morgenen den 5. januar? Denne legendariske gamle dame på sit flyvende kosteskaft har stjålet jobbet fra julemanden og de tre vise mænd. Vil du gerne møde hende?

Hvad skal man gøre aftenen før Hans Majestæts ankomst?

Hvis du rejser til Rom på denne tid af året, må du ikke gå glip af festlighederne den 5. og 6. januar. Aftenen før heksen Befana sniger sig ind i de romerske hjem, er Piazza Navona pyntet op for at byde hende velkommen, et sted, hvor der afholdes et improviseret karneval med folk i kostumer i måneskin. På pladsen er der også forlystelser, butikker med håndlavet legetøj og slikboder.

Hvad skal man lave på Tre Kongernes Dag, men uden konger?

Glem chokoladen og trekongekagen! Om morgenen den 6. januar kan du dog deltage i paraden, der løber fra Via della Conciliazione til Peterspladsen i Vatikanet, hvor mere end hundrede personer er klædt i historiske kostumer, sidder på heste og selvfølgelig har Befana i hovedrollen. Hvis du har opført dig ordentligt, vil hun efterlade dig lækre hvide kul om aftenen, og hvis ikke, som det er traditionen, sorte kul.

9. Tag din maske på til karnevalet i Rom

Karnevalsmasker| ©Keith Jones
Karnevalsmasker| ©Keith Jones

Hvis du vil have en uforglemmelig oplevelse og fordybe dig i Roms karneval, en af de mest århundredgamle traditioner i landet, anbefaler jeg dig at få en maske. Denne maske bevarer den elegante, barokke og udsmykkede æstetik fra det 17. århundrede, og du vil camouflere dig selv med dette sjove outfit blandt italienerne!

Det romerske karneval finder sted før påske. Den store parade starter på Piazza del Popolo og fortsætter gennem Den Spanske Trappe og Piazza Navona fyldt med hestevogne, tropper, gadekunstnere og riddere og damer klædt i deres farverige masker.

Nogle idéer til dit originale kostume

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal tage på, foreslår jeg, at du klæder dig ud som en af Roms traditionelle figurer, f.eks. "Rugantino", en arrogant skurk fra Trastevere, der altid går i gamle bukser, eller adelsmanden "Cassandrino".

10. Fejr den mest specielle Valentinsdag i Rom

Park med akvædukterne i Rom| ©Andy Montgomery
Park med akvædukterne i Rom| ©Andy Montgomery

Det er ikke Paris, men det behøver det heller ikke at være. Rom er en af de mest romantiske europæiske hovedstæder. Du har besluttet dig: Du skal på en rejse til den evige by med din bedre halvdel på Valentinsdag. Men hvad kan du gøre? Her er nogle forslag:

Se solnedgangen blandt akvædukter

Et af de bedste steder at gå rundt hånd i hånd og erklære evig kærlighed i Rom er Aquaduktparken, som bogstaveligt talt er et filmset (Sorrentino optog en af scenerne i filmen "La Grande Bellezza" her). Denne afsondrede og skjulte enklave er blevet et af de mest spektakulære hemmelige steder i den italienske hovedstad, hvor man kan se solnedgangen.

Nyd en romantisk middag og en spadseretur i måneskin langs Tiberfloden

Findes der et mere charmerende kvarter end Trastevere? Hvis du ønsker at forkæle dig selv med din bedre halvdel på Valentinsdag, foreslår jeg, at du spiser middag med din partner ved stearinlys i et af Roms mest bohemeagtige, kunstneriske og smukke områder: Trastevere. Det bør uden tvivl være et vigtigt stop på din romantiske rejse.

Bemærk! Der er ingen bedre plan for denne dag end en god middag på Enoteca FerraraPiazza Trilussa, som vil få dig til at blive forelsket af flere grunde: for sin hyggelige og romantiske indre gårdhave, de mange retter og de rimelige priser.

En lille dør uden skilte på nummer 41 på Piazza Trilussa byder dig velkommen til dette historiske sted: det tidligere Sant'Eufemia-kloster, som nu er omdannet til en vinkælderrestaurant. Jeg håber, at du også ankommer tørstig. Fordi vinkortet vil tage vejret fra dig. Og det bedste? Du kan skåle med en af deres vidunderlige flasker.

Hvis du ikke er overbevist af nogen af disse planer, får du her en guide til de mest romantiske steder i Rom. Tag en pen og papir med... Og overrask din bedre halvdel!

Hvad er temperaturen om vinteren i Rom?

Regnvejrsaften i Rom| ©Gabriella Clare Marino
Regnvejrsaften i Rom| ©Gabriella Clare Marino
 • December: minimumstemperaturen er 4°C og maksimumstemperaturen er 13°C. Medbring paraplyen, da det normalt regner 8 dage i gennemsnit i denne måned!
 • Januar: termometeret viser temperaturer mellem 12 °C og 3 °C. Temperaturen falder endnu mere!
 • Februar: termometeret registrerer minimumstemperaturer på omkring 3º C og maksimumstemperaturer på 14º C.

Nuria's Rejsetips

Kaffe er et symbol i Italien. Søg ly for kulden i en af de symbolske kaffebarer, hvoraf nogle har mere end et århundredes tradition - du kunne godt bruge et koffeinboost!

Hvad skal man have på, når man rejser til Rom om vinteren?

Organisering af bagage| ©Vlada Karpovich
Organisering af bagage| ©Vlada Karpovich

Inden du rejser til den italienske hovedstad om vinteren, anbefaler jeg, at du tager et kig på vejrudsigten for dit ophold. I de seneste år har de været ret præcise.

Om vinteren er det dog ret koldt, så jeg anbefaler, at du pakker trøjer og varmt tøj med i kufferten. Husk en paraply og en mackintosh, da regn er almindeligt i disse måneder.

Hvad er et must i din kuffert?

 • Hue af uld.
 • Tørklæde.
 • Varme, termiske handsker.
 • Uldtrøje eller fleece, alt efter hvad der er mest behageligt for dig.
 • Termisk vest. Hellere være på den sikre side end undskylde!
 • Tykke bukser.
 • Frakke eller dunjakke.
 • Paraply og mackintosh

Kort sagt kan du sammenligne de forskellige årstider for besøg i Rom

I dette indlæg har jeg netop anbefalet nogle vinterplaner, men hvis du er i tvivl om, hvilken årstid der er den bedste, kan du her finde vejledninger til de bedste ting at lave i Rom om sommeren, hvad du kan se og lave i Rom om foråret og hvad du kan lave i Rom om efteråret for at få mest muligt ud af hovedstaden. Den Evige By er altid en succes på alle årstider!

 • Vinter
 • December - marts
 • Vejret: Frostgrader
 • Højst 16º C
 • Mindst 2º C
  : Ideel til museumsbesøg
 • Forår
 • Marts - juni
 • Klima: Tempereret
 • Højst 27º C
 • Lav 4º C
  : Ideel til udendørs aktiviteter
 • Sommer
 • Juni - september
 • Klima: Varmt og fugtigt
 • Højst 31º C
 • Lav 14º C
  : Ideel til udendørs aktiviteter
 • Efterår
 • september - december
 • Klima: Tempereret
 • Højst 27º C
 • Lav 6º C
  : Ideel til udendørs aktiviteter