Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Ting at lave i Krakow på 2 dage

Krakow, der ligger i det sydlige Polen, er blevet et af de mest populære rejsemål i Europa af en indlysende grund: Selvom byen ikke er særlig stor, har den et stort antal attraktioner for alle.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

11 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 2 dage

Hotel Royal, Krakow | ©Ben Gyde

Et historisk centrum på verdensarvslisten, et jødisk kvarter med århundreders historie og en stadig mere livlig atmosfære er blot nogle af de mange grunde til at besøge Kraków. To dage er den mindste tid, du bør bruge i byen for at se de fleste af dens attraktioner.

Dag 1: Lær Stare Miasto at kende, Krakóws middelalderlige historiske centrum

Stare Miasto, Krakow| ©Billy Wirawan
Stare Miasto, Krakow| ©Billy Wirawan

Området i Krakows middelalderlige historiske centrum er uden tvivl det mest besøgte af turister. Inde i den gamle befæstede by finder du mange af de monumenter, kirker og bygninger, som du ikke må gå glip af, samt et stort antal butikker og restauranter.

De brostensbelagte gader med smukke pastelfarvede huse er perfekte at slentre igennem, og du vil blive overrasket hver gang.

Den bedste mulighed for denne tur er at booke en guidet tur, men du kan også gøre det på egen hånd.

Gå ind i det historiske centrum gennem Florian-porten og oplev barbikanen og bymuren

For at komme ind i Stare Miasto skal du gå hen foran Matejko-pladsen, hvor der står en rytterstatue af Wladyslaw II, en af kongerne af Polen. Ensemblet er kendt som Grunwald-monumentet.

I århundreder var den gamle bydel omgivet af mure, hvoraf der kun er nogle få hundrede meter tilbage. Indgangen til byen var Florian-porten, som blev bygget i det 13. århundrede. I dag er det den eneste tilbageværende port og det perfekte sted at starte besøget i det historiske centrum.

I området, inden man går dybere ind i det middelalderlige centrum, kan man også se snedkernes tårn, tømrernes tårn og en del af den gamle bymur.

Book en guidet tur i den gamle bydel

Gå langs Florianska-gaden

Matejko-huset| ©Aleksandr Zykov
Matejko-huset| ©Aleksandr Zykov

Næste stop på turen er Florianska-gaden, som fører fra Barbican (en befæstning fra slutningen af det 15. århundrede, som i dag huser udstillinger) til hjertet af middelalderbyen.

Denne gade er ikke kun den mest kendte i Kraków, men er også berømt i hele Polen, da hver meter af gaden er fuld af charme. Selv om den nu er fyldt med butikker, caféer og restauranter, ligger de i gamle bygninger, som man kan glæde sig over:

 • Matejko House, nummer 41 på gaden. I dette hus boede en berømt maler af samme navn, og i dag er der et museum med hans værker og nogle militære genstande og historiske dragter, som han selv indsamlede.
 • Caféen Jama Michalika, et mødested for byens kunstnere og journalister i det 19. århundrede. Interiøret er indrettet i jugendstil og er et kig værd.
 • Pod Hotel Roza, med en renæssanceportal fra det 16. århundrede, og andre historiske huse langs gaden er andre steder, man skal holde øje med, når man slentrer rundt.

Book en guidet tur i Krakow

Markedspladsen, hjertet af den gamle bydel

Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola
Markedspladsen i Krakow| ©Francisco Anzola

For enden af Florianska-gaden ligger Krakows markedsplads, utvivlsomt det mest berømte sted i hele Kraków. Bygningerne på pladsen, både dem man kan besøge, og dem man ikke kan, er et besøg værd.

Denne plads, som i julen i Krakow er vært for et fantastisk julemarked og i påsken boder med kunsthåndværk fra forskellige nabolande, har et par attraktioner, som er værd at se nærmere på:

 • Mariakirken: en af de vigtigste kirker i Krakow. Man kan klatre op i dens tårne og nyde udsigten.
 • Tøjbørsen: Denne tidligere markedsplads huser to forskellige museer og souvenirboder.
 • Detgamle rådhustårn: bygget i det 16. århundrede, og du kan klatre op til udsigtsplatformen, men vær forberedt på smalle trapper med over 100 trin.

Joaquíns rejsetip:

Hver time åbnes en lille dør i et af tårnene i Santa María-basilikaen, og en trompetist kommer ud af den og spiller en kort melodi. Hvis du er i området, er det en sjov tid at tilbringe på pladsen.

Snup en bid mad i området

Dette kan være et godt tidspunkt at genoplade batterierne. For at du ikke skal bevæge dig for langt væk fra din rute, foreslår jeg, at du spiser på en af disse restauranter, som ligger i nærheden af pladsen:

 • Milkbar Tomasza: Dette sted er en slags mere moderne version af de traditionelle polske mælkebarer. Priserne er meget lave, og betjeningen er meget hurtig. En anden fordel er, at menukortet er på engelsk. Den ligger på Świętego Tomasza Street.
 • Chlopskie Jadlo: Selvom prisen er høj efter polske standarder (ca. 15 euro pr. person), er denne traditionelle restaurant pengene værd, især fordi den ligger i byens centrum. Du kan bestille alt fra typiske pierogis til zurek-suppe. Den ligger på 9 Grodzka Street.

Joaquíns rejsetip:

Frokosttidspunktet i Polen er tidligere end i Spanien. Frokosten er normalt omkring kl. 13.00, men de fleste steder er det ikke noget problem at ankomme en time senere.

Følg i Kopernikus' fodspor på Collegium Maius

Inde i Collegium Maius| ©Allie Caulfield
Inde i Collegium Maius| ©Allie Caulfield

Collegium Maius ligger stadig i det historiske centrum. Bygningen, som er blevet renoveret flere gange, blev opført i det 15. århundrede og har set så vigtige personer som Nicolaus Copernicus passere gennem sine sale.

Besøget indenfor, som kun kan foregå med guide, er virkelig interessant. I rummene kan du se et stort antal genstande, der er relateret til næsten alle vidensområder: fysik, kemi, meteorologi, kartografi og selvfølgelig astronomi.

Bygningens gårdhave med springvandet er et andet område, man bare må se. På den ene side er der et gammelt ur, der åbner sig hver anden time og afslører en række træfigurer, der paraderer rundt, mens musikken spiller.

Book en guidet tur med vodkasmagning

Glem alt om tid på Wawel-slottet

Det næste stop på turen er på toppen af en lille bakke. Det er Wawel-slottet, en 1000 år gammel befæstning, der husede det tidligere sæde for det polske kongehus indtil det 17. århundrede.

Min anbefaling er at booke en guidet tur på Wa wel-slottet for at få et indgående kendskab til de rum, der kan besøges der:

 • Lost Wawel: en udstilling om bakkens historie, der ligger i paladsets kælder.
 • State Rooms- flere rum med møbler, malerier, gobeliner og andre originale genstande fra paladset.
 • Kongelige lejligheder: de værelser, hvor den kongelige familie boede.
 • Treasury and Armoury: som navnet antyder, kan man her se smykker, våben og rustninger.

Ud over disse indvendige besøg har slottet også en udvendig have, som er værd at gå en tur i.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Gå ikke glip af Wawel-katedralen

Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk
Wawel-katedralen| ©Maciej Szczepańczyk

Inden for slotskomplekset ligger den imponerende katedral dedikeret til Sankt Stanislaus, som du kan komme ind i gratis. Men hvis du vil lære den at kende i dybden og lære om dens historie, kan du gøre det ved at vælge muligheden for at tage en guidet tur på Wawel-slottet, som inkluderer adgang til katedralen.

Indenfor kan du se Sigismund-kapellet, som har en entrépris, bygget i en smuk renæssancestil og med en smuk kuppel. Stanislaus-mausoleet og krypten, hvor flere af landets konger ligger begravet.

Hvis du har lyst, er det også interessant at bestige Sigismund-tårnet og se den imponerende klokke fra det 16. århundrede, som blev installeret i kompleksets forsvarstårne.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Gå ad Grodzka-gaden tilbage til markedspladsen.

Når du kommer ned fra bakken, skal du kigge efter begyndelsen af Grodzka-gaden, som er en af de travleste gader i centrum. Ud over butikker og smukke bygninger er denne gade hjemsted for Sankt Peter og Sankt Pauls Kirke, som er en af de smukkeste i hele landet, især på grund af dens udvendige udsmykning. Mit råd er at gå langs denne gade i dit eget tempo og nogle gange tage en afstikker til dens parallel, Kanonicza Street, for at nyde nogle renæssancehuse og andre kirker.

Ved slutningen af dagens tur vender du tilbage til markedspladsen. Bliv der for at se natbelysningen og finde et sted at spise middag.

Hvis du stadig har lidt rytme tilbage i kroppen og vil nyde den bedste atmosfære i byen, må du ikke gå glip af pubcrawlen i Krakow. 5 timers non-stop fest!

Book en pubcrawl rundt i Krakow

Dag 2: Krakows jødiske arv, fra synagogerne til ghettoen

Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner
Indgang til koncentrationslejren Auschwitz| ©Rafael Wagner

Mange turister vælger morgenen på deres anden dag til at tage en tur til Auschwitz eller til at besøge Wieliczka-saltminerne. Men der er stadig masser af ting at se i Kraków, især hvis man vil lære byen at kende i dybden, så valget er dit.

Hvis du beslutter dig for at se byen færdig, har jeg booket det jødiske kvarter og resterne af byens berygtede ghetto til denne anden dag.

Book turen til Auschwitz

Udforsk Kazimierz, det blomstrende jødiske kvarter

Efter en afslappet morgenmad starter turen i dette smukke kvarter syd for Wawel-slottet. Området ligger i gåafstand fra centrum, men hvis dit hotel ligger for langt væk, eller du bare ikke har lyst til at gå, kan du altid tage en spor vogn til indgangen til Kazimierz, Krakóws jødiske kvarter.

Kazimierz blev grundlagt som en selvstændig by i det 14. århundrede, men blev indlemmet i Kraków allerede i det 19. århundrede. Fra grundlæggelsen og frem til Anden Verdenskrig var det det jødiske samfunds hjemsted. I dag er distriktet hjemsted for den næststørste samling af jødiske monumenter på kontinentet, kun overgået af Prag.

Hvis du vil lære området at kende, kan du tage en tur rundt i det jødiske kvarter eller vandre gennem gaderne og opdage dets smukke hjørner. Hvis du kommer om søndagen, må du ikke gå glip af antikvitetsmarkedet på Nowy-pladsen.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Gå ind i den gamle synagoge og lær om den jødiske kultur i Krakow

Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen
Den gamle synagoge| ©Lars K Jensen

Et besøg i den gamle synagoge på Szeroka Street, det ældste hebraiske tempel i landet, er et must på din rundtur i det jødiske kvarter.

Ud over at se på det ydre er det også værd at gå indenfor for at se Museum of Jewish Culture. Når du har betalt entréen, kan du opleve historien om det jødiske samfund i Kraków takket være de udstillede genstande. Du vil lære om deres kultur, deres måde at klæde sig på, deres fester og, måske mest chokerende, den forfølgelse, de blev udsat for af nazisterne.

Bortset fra genstandene og fotografierne på museet er højdepunktet i templets indre bederummet med et alter, hvor Torahen blev læst, og en niche, hvor de hellige tekster blev opbevaret.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Oplev Remuh-synagogens kirkegård

En anden synagoge i Kazimierz, som du skal besøge, er Remuh-synagogen (også mod betaling), som blev bygget i det 16. århundrede. Selv om det er den mindste i kvarteret, er det den eneste, der stadig har bevaret sin religiøse funktion.

Bag hovedbygningen ligger en meget interessant kirkegård. Desværre blev nogle af de ældste grave ødelagt af tyskerne, og deres rester blev brugt som brosten i gaderne.

Book en Segway-tur i det jødiske kvarter

Spadser gennem kvarteret og se Isaac's Synagogue og Tempel Synagogue

Når du slentrer gennem kvarterets gader, må du ikke gå glip af to andre synagoger. Selvom man kan komme ind i begge, kan det være nok at se dem udefra.

Den første er Isaacs Synagoge på Kupa Street nummer 18. Bygningen, der har en ret enkel arkitektur, blev bygget i det 17. århundrede på vegne af en jødisk bankmand og købmand.

Den anden synagoge, du bør besøge, er Tempel-synagogen, den sidste, der blev bygget i Kazimierz i slutningen af det 19. århundrede. Templets højdepunkt er dets farvede glasvinduer.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Spis i det jødiske kvarter

Når du slentrer gennem kvarteret, vil du uden tvivl have bemærket det store antal restauranter, der ligger langs gaderne. Dem ved siden af den gamle synagoge er lidt dyrere, men de har et godt udvalg af kosher-retter, som du finder, hvis du booker en gastronomisk rundvisning i Krakow.

Hvis du foretrækker noget mindre turistet, er der ingen mangel på muligheder i kvarteret, såsom den enkle Polakowski Restauracja (på Miodowa Street) eller Kuchnia Domowa Sąsiedzi (på samme gade).

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

Et besøg på Oscar Schindlers fabrik

Schindlers fabrik.| ©John C
Schindlers fabrik.| ©John C

For at nå det næste punkt på ruten skal du forlade det jødiske kvarter og krydse Vistula-floden over Powstańców Śląskich-broen. Kig derefter efter Lipowa Street, hvor du finder det, der er kendt som Schindlers Fabrik.

Schindler var en tysk forretningsmand, der formåede at redde livet for mere end 1000 jøder ved hjælp af sin køkkenudstyrsfabrik. I dag er fabrikken hjemsted for den permanente udstilling "Krakow under nazisternes besættelse".

En rundvisning på Schindlers fabrik vil give dig et indblik i byens historie under Anden Verdenskrig samt nogle af de genstande, der blev brugt til at lave den film, der gjorde fabrikken verdensberømt.

Book en rundvisning på Schindlers fabrik

Rester af rædsel i Podgórze, den jødiske ghetto

Omkring Schindler-fabrikken ligger resterne af et af de mest forfærdelige steder, der eksisterede i Kraków under Anden Verdenskrig: den jødiske ghetto. Nazisterne sendte mere end 15.000 mennesker dertil for, med deres egne ord, at "rense byen for jøder". For at isolere dem byggede de en mur omkring de 30 gader, hvor de deporterede boede under overfyldte forhold.

Podgórze, som er navnet på det kvarter, der husede ghettoen, har sit centrum på Bohaterów-pladsen. Her er der rejst et monument med 60 stole til minde om de jøder, der blev flyttet til området.

På Lwowska Street og Limanowskiego Street kan man se de få rester af den mur, der engang omgav den jødiske ghetto.

Book en Segway-tur i det jødiske kvarter

Gå ind i en helts butik: Ørnens Apotek

På et hjørne af Bohaterów-pladsen ligger Ørnens Apotek (Apteka pod Orlem), som er kendt for sin ejers modstand mod at forlade stedet, da ghettoen blev bygget.

I modsætning til andre butiksindehavere i området foretrak apotekeren at blive der, og man mener, at han var med til at redde flere af de jøder, som blev flyttet dertil. I dag kan man se en udstilling om nazisternes grusomheder inde i ghettoen.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Gå ikke glip af facaden på St. Joseph's Catholic Church

Fortsæt langs selve flodbredden, og jeg anbefaler, at du går langs gaderne, der fører fra den tidligere ghetto, indtil du finder Sankt Josephs katolske kirke. Selvom dens indre er ret simpelt, bør du ikke gå glip af chancen for at beundre dens pragtfulde facade.

Herfra skal du fortsætte med at gå mod floden, indtil du krydser den igen, denne gang over Marskal Józef Piłsudski-broen.

En anden stærkt anbefalet mulighed er at stige på Krakow turistbus for at afslutte din dag med sightseeing ved at besøge de mest interessante hjørner af byen og måske opdage nye, der vil give dig lyst til at vende tilbage.

Book en plads på Krakow Sightseeing Bus

Middag på Plac Nowy

Plac Nowy ved nattetide| ©Kpalion
Plac Nowy ved nattetide| ©Kpalion

For at afslutte turen skal du gå tilbage ind i Kazimierz, indtil du når den nye plads, Plac Nowy på polsk. Her vil du se en cirkulær bygning i midten, som blev bygget til at huse et slagteri. I dag er den fuld af små kiosker, der sælger mad, især zapiekanka, en slags baguette med svampe og andre ingredienser.

Rundt om på pladsen er der også andre boder, der tilbyder alt fra grillet kød til hjemmelavede pølser. Der er ikke noget bedre sted at spise end her, enten på en af de få stole i området eller på en af bænkene på pladsen.

Book en madtur i Kraków