Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

10 bedste ting at gøre til jul i Krakow

Krakow er en by med mange muligheder, hvis du besøger den i julen. Jeg viser dig, hvordan du får mest muligt ud af den på denne tid af året.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutters læst

10 bedste ting at gøre til jul i Krakow

December før-julemesser, Kraków | ©YougoPl

Krakow er især god ved juletid, fordi du højst sandsynligt vil se byen dækket af sne, og den er også pyntet med farverige lys på denne tid af året, hvilket giver nogle smukke snapshots. Her er et par ting, du kan lave i Krakow, som er unikke på denne tid af året, eller som passer perfekt til det, du leder efter i en juleferie. Lad os komme i gang!

1. Oplev julemarkedet

Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland
Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland

Med sine 40.000 kvadratmeter kan pladsen, der huser Tøjmarkedet (også kaldet Rynek Glówny), prale af at være en af de største i Europa. Det er ikke uden grund, at det er et af de steder, man besøger, hvis man booker en tur i Krakóws gamle bydel.

Og hvis man er i byen mellem 27. november og 26. december, vil man se, at denne plads er noget af det mest imponerende, man kan se i julen. Julelysene og den livlige atmosfære i de snesevis af boder, hvor du kan købe slik, gløgg og kunsthåndværk, må du ikke gå glip af!

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

2. Køb dine julegaver

Skt. Florians port| ©Diego Delso
Skt. Florians port| ©Diego Delso

Julen er gavernes tid. Hvis du også er fan af shopping, har Krakow meget at byde på. Jeg vil vise dig, hvilke der er de vigtigste shoppingsteder i den polske by. Det kan også være en mulighed for at købe gaver til din familie. Krakow er især berømt for sine traditionelle ravprodukter. Og også for sit træhåndværk. Det kan også være en god gaveidé at købe en af de klassiske julekrybber, som UNESCO har erklæret for immateriel kulturarv.

Krakows shoppinggader

Jeg starter med shoppinggaderne, fordi de næsten alle ligger i centrum, hvilket også er en garanti for, at din spadseretur vil blive pyntet af julelys og musikalske snore. Der er ikke noget bedre i den henseende end en tur langs Florianska Street, som forbinder markedspladsen med Sankt Florians Port.

Indkøbscentre

Kraków har ikke store shoppingområder i stil med andre byer, men den har nogle meget seværdige shoppingarkader. De ligger også i byens centrum, hvilket gør det nemt at besøge dem uden at skulle rejse i vinterkulden eller tage busforbindelser med stopnavne, der er umulige at huske. Jeg vil fremhæve følgende:

  • Galeria Krakowska: Krakows største indkøbscenter, som ligger lige i centrum af byen.
  • GaleriaKazimierz: Ligger i kvarteret af samme navn eller, med andre ord, det jødiske kvarter.

Hvis du endelig lægger vejen forbi Kazimierz, vil jeg i øvrigt opfordre dig til at lægge vejen forbi et af de største jødiske kvarterer i Europa. Find ud af mere om , hvad du kan se og lave i det jødiske kvarter her.

Book en rundtur i Krakows jødiske kvarter

3. Se julelysene

Krakows gader ved juletid| ©YougoPL
Krakows gader ved juletid| ©YougoPL

Julelysene oversvømmer Kraków fra slutningen af november. Man kan nyde dem ved at vandre rundt i byens centrum, men den mest iøjnefaldende belysning er måske juletræet på markedspladsen.

Det er også værd at se det interessante religiøse monument kaldet Bispesædet. En gejstlig residens fra det 17. århundrede, som ved juletid er oplyst med et smukt juletræ.

Belysningen finder sted en uge før begyndelsen af december. Det vil derfor blot være endnu en attraktion blandt de mange ting, man kan se og gøre i Krakow i november.

Book en guidet tur i Krakow

4. Beundre dekorationerne i Mariakirken

Mariakirken| ©Cat Girl 007
Mariakirken| ©Cat Girl 007

Polen er stadig den dag i dag et af de mest katolske lande i Europa. De tager med andre ord julen meget, meget alvorligt. Derfor er kirkerne pyntet op i juletiden, ikke kun udvendigt, men især indvendigt. Jeg anbefaler, at du går ind i Santa Maria-basilikaen for at nyde juleudsmykningen.

Hvis du også elsker juleudsmykning i kirker, kan du fortsætte din udforskning i de smukkeste kirker i Krakow. Det eneste, jeg anbefaler, er, at du besøger dem på tidspunkter, der ikke falder sammen med gudstjenester. Krakows kirker har en tendens til at være meget overfyldte, og holdninger, der er normale i vesteuropæiske lande, såsom at vandre rundt, mens messen finder sted, eller en vis grad af afslapning, kan give dig nogle beskidte blikke i Polen.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

5. Se de sneklædte seværdigheder i byen

Vinter i Kraków| ©Roman Boyko
Vinter i Kraków| ©Roman Boyko

Kraków kan være kold om vinteren, med temperaturer helt ned til -10 grader celsius. Det betyder, at du er nødt til at rejse med masser af varmt tøj, men det kan også give dig sneklædte udsigter, som er sjældne i Spanien.

Hvis du er så heldig at få sne under dit ophold, anbefaler jeg, at du booker en guidet tur til Wawel-slottet. Ikke alene vil du opdage vidunderne ved dette polske nationalsymbol, men du vil også kunne beundre panoramaudsigten fra Wawel Hill med Vistula-floden for dine fødder. Hvad mere kan man ønske sig?

Book en guidet tur på Wawel-slottet

6. Smag det polske julekøkken

Pierogi| ©Naomi K-S
Pierogi| ©Naomi K-S

I julen er bageriernes butiksvinduer fulde af juleslik, men du bør også prøve nogle af de specialiteter, der ikke er bagværk, og som er typiske for højtiden. Her er nogle af de mest karakteristiske.

Julemad

Der findes adskillige specialiteter. Mange af dem kan købes på konditorier eller restauranter. For at opdage de bedste muligheder kan du tjekke de bedste restauranter i Kraków eller, endnu bedre, booke en gastronomisk tur i det jødiske kvarter. Din mund vil løbe i vand!

  • Pierogi: Det er dumplings med forskelligt fyld (som regel kartoffel, ost eller løg), som serveres kogte eller stegte.
  • Supper: Det bedste middel mod forkølelse. Supper er en vigtig del af det polske køkken. Du kan finde supper med stort set hvad som helst, men den mest typiske er rødbedesuppen juleaften.

Julens søde sager

Polen er et meget konfektagtigt land, så du vil ikke mangle muligheder for at prøve. Dem, der falder mig mest i øjnene, er følgende:

  • Obwarzanek: Lækre brøddeje med valmuefrø.
  • Chocolate Wedel: Polen er et land med en lang tradition for chokolade. En af de mest berømte chokolader er nok Wedel, opkaldt efter skaberen af mærket, en tysk entreprenør, som grundlagde firmaet i 1851.

Book en gastronomisk tur i det jødiske kvarter

7. Deltag i den årlige julekrybbe-konkurrence

Krakows julekrybber| ©Rafael Wagner
Krakows julekrybber| ©Rafael Wagner

Krakows julekrybber betragtes som immateriel kulturarv af UNESCO, og faktisk afholdes der en årlig julekrybbe-konkurrence i byen arrangeret af Krakows historiske museum. Denne institution huser krybberne, som kan besøges fra den første søndag i december til februar.

Hvis du er i Krakow den første torsdag i december, vil du også kunne opleve det mærkværdige ceremoniel, der ledsager denne krybbe-konkurrence: om morgenen samles deltagerne ved Adam Mickiewicz-monumentet og går derefter i procession med krybberne gennem Markedspladsen.

Hvis du er i byen den dag, har du flere muligheder: Du kan følge begivenheden fra start til slut eller stoppe ved de ting, der er at se og gøre på Markedspladsen, og vente på, at optoget dukker op - valget er dit!

Book en guidet tur i Krakow

8. Gå i operaen eller til en Chopin-koncert

Nøddeknækker-forestilling| ©Max
Nøddeknækker-forestilling| ©Max

Få ting er mere typiske for juletiden end opførelser af Tjajkovskijs ballet Nøddeknækkeren. Det er en udbredt tradition, især i landene i Central- og Østeuropa og i USA, og Polen er ingen undtagelse.

Derudover kan Chopins hjemland ikke undgå at være præget af musikalske begivenheder af høj kvalitet med de bedste kunstnere. Jeg foreslår, at du tager et kig på det program, som Kraków Opera har forberedt til jul. Du vil næsten helt sikkert finde opførelser af Nøddeknækkeren.

Hvis du har lyst, kan du også deltage i en af de mange musikkoncerter i Krakow. I juletiden er det den klassiske musik, der dominerer, og nogle gange foregår det i kirker eller på historiske steder som Bonerowski-paladset. Hvis du vil nyde musikken og samtidig lære byens arkitektoniske arv at kende, anbefaler jeg, at du bestiller billetter til en Chopin-klaverkoncert. Det bliver uforglemmeligt.

Køb billetter til en Chopin klaverkoncert

9. Se fremstillingen af julekugler

Julepynt| ©subherwal
Julepynt| ©subherwal

En god måde at få et indblik i polsk håndværk på er at besøge ARMARs værksted-fabrik. Den ligger 23 km fra Krakow, og her kan man på første hånd opleve, hvordan julepynt bliver til. De anvendte teknikker er omfattende og inkluderer glaspustning.

Du har også mulighed for at deltage i et håndværksværksted, men det afhænger af dine evner med tunger. Desværre er disse workshops ikke tilgængelige på spansk. Men hvis du har et grundlæggende kendskab til engelsk, italiensk, fransk, tysk eller russisk, burde det ikke være noget problem. Workshopperne varer 2 timer og kan nydes fra mandag til fredag kl. 09:00, 11:00, 13:00 og 15:00.

10. Nyd en plan for de små: Dragen på Wawel

Dragen på Wawel-slottet, Krakow| ©Pedro Pepio
Dragen på Wawel-slottet, Krakow| ©Pedro Pepio

Julen er illusionernes årstid par excellence. Hvis du rejser med børn, er det derfor altid en god idé at introducere dem til de magiske, eventyrlige og sagnomspundne elementer, som Krakow har at byde på. Et af dem er den berømte Wawel-drage, en skulptur, der skyder ild ud af sin mund hvert femte minut.

Skulpturen er placeret i nærheden af Dragehulen, hvor man troede, at et af disse væsener boede for århundreder siden. Og da det berømte Wawel-slot ligger lige ved siden af, hvorfor så ikke besøge det? Her er alle de oplysninger, du har brug for om , hvordan man besøger slottet, åbningstider og entrépriser. Og hvis du vil have flere familieaktiviteter, har du her mere information om, hvad du skal se i Krakow med børn.

Dette er de mest julede planer, du kan lave i Krakow. Beslut dig for, hvilken der passer bedst til din smag eller den plan, du tænker på, og få det til at ske. Glem bare ikke en god frakke, handsker og hue!

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Tilstrømningen af besøgende til Kraków ved juletid

Jul i Krakow| ©Brandon Atkinson
Jul i Krakow| ©Brandon Atkinson

Kraków er ikke en by med attraktioner, der er specifikke for sommersæsonen. Men den er bestemt mere behagelig at besøge i godt vejr. Derfor er der ikke så mange besøgende i julen som om sommeren, selvom antallet af besøgende stadig er betydeligt. Især til julemarkederne. Derfor vil du finde besøgende i byens centrum. Attraktioner som Auschwitz og Saltminerne er dog mindre overfyldte på denne tid af året.

Julevejret i Krakow

Skøjteløb| ©RichardBH
Skøjteløb| ©RichardBH

Vejret i Kraków i julen er som udgangspunkt koldt med risiko for snefald. Faktisk plejer de koldeste gennemsnitstemperaturer at ligge mellem 0 og 5 grader celsius. De koldeste temperaturer ligger mellem 0 og minus 5 grader celsius. Det er derfor vigtigt, at du rejser til Kraków meget, meget varmt. Men hvis vejret er et vigtigt kriterium for dig, kan du finde ud af mere om det bedste tidspunkt at besøge Krakow på her.

Hvad skal du pakke til dit julebesøg i Krakow?

Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto
Forberedelse af din bagage| ©Ketut Subiyanto

Jeg anbefaler, at du pakker det bedste varme tøj for at kunne modstå det kolde vejr og eventuelle snefald. Glem derfor ikke at tage med dig

  • Halstørklæde
  • Frakke
  • Termiske veste
  • Handsker

Og en anden ting, jeg anbefaler, er, at du tager en liste med over de forskellige vekselkontorer, enten i en notesbog eller skrevet ned på din mobiltelefon. Polen er i øjeblikket ikke med i eurozonen. Landets valuta er zloty. En euro svarer til ca. 4,5 zloty. Denne værdi kan ændre sig, så jeg anbefaler, at du bruger denne valutaomregner til at tjekke den.

At veksle penge i lufthavnen er den dårligste løsning, da gebyrerne er de højeste. Det anbefales, at du veksler det minimumsbeløb, der er nødvendigt for at komme ind til byen. Når du er fremme, finder du flere vekselkontorer i centrum af Krakow. Det bedste, du kan gøre, er at finde dem inden din rejse, så du ved, hvilke der vil være mest fordelagtige for dig. For mere nyttig information anbefaler jeg denne artikel om tips til at rejse til Krakow.

Book en guidet tur i Krakow