Bedste madture i Rom

Gastronomi er en af de bedste måder at lære Rom at kende på, og derfor vil jeg i dette indlæg anbefale nogle af de bedste gastronomiske ture, du kan nyde i den italienske hovedstad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutters læst

Bedste madture i Rom

Roma | ©Marko Erman

I Italien er gastronomi en grundlæggende del af landets kultur. Uden for landets grænser er det først og fremmest kendt for sin historie og kulturarv, og derefter for sin mad. Og i hovedstaden er dette tydeligt i hvert et hjørne. Hver eneste seværdighed i Rom kan forbedres ved at smage på maden, mens man går rundt i byen.

Roms gastronomi rækker ud over de typiske pizzaer og pasta. Der er et stort udvalg af smagsoplevelser at gå på opdagelse i, og derfor vil jeg i dette indlæg fortælle dig om de bedste gastronomiske ture i Italiens hovedstad. Hvis Rom erobrer dine øjne med sine monumenter, vil du forelske dig i den gennem smagen.

1. Gastronomisk rundtur i Trastevere, Campo de' Fiori og det jødiske kvarter

Trastevere| ©Patrick T'Kindt
Trastevere| ©Patrick T'Kindt

Der er meget at se i Trastevere og det jødiske kvarter, to steder, der er blandt de bedste gastronomiske områder i Rom.

Mellem de to ligger Campo de' Fiori-markedet, et af de bedste steder i Rom at købe og smage friske, lokale råvarer. Derfor er der mange gastronomiske ture, der går rundt til disse steder for at give mulighed for at smage den autentiske smag af Rom.

Disse ture henvender sig til små grupper på højst 10 personer og omfatter en rundvisning på nogle af de gastronomiske etablissementer i disse områder og et stop på markedet på Campo de Fiori-pladsen, som varer omkring 3,5 til 4 timer.

De starter normalt tidligt med morgenmad og nogle snacks, et stop på markedet og kulminerer med et godt måltid og smagsprøver, herunder typiske drikkevarer og den berømte gelato. Alt sammen ledsaget af en lokal ekspertguide.

På denne type tur vil du smage alt fra den mere typiske friske pasta til mindre kendte antipasti-retter (hors d'oeuvre), herunder koldt kød, oste, friske ingredienser og mange andre ting, som du bedst opdager på egen hånd.

Når du er færdig med denne type tur, vil du vide nok til at kende de bedste steder at spise i Trastevere.

Interessante detaljer

  • Pris: Fra ca. 80 € ca.
  • Varighed: Mellem 3 og 4 timer.
  • Sted: Trastevere-distriktet, det jødiske kvarter og Campo de' Fiori-markedet.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en af de mest komplette muligheder for at lære romersk gastronomi at kende i dybden.
  • Ulemper ved denne mulighed: Det kræver en hel formiddag.

Book den gastronomiske tur i Trastevere

2. Gastronomisk tur til Trionfale

Trionfale-markedet| ©Tobi
Trionfale-markedet| ©Tobi

Denne type tur er opkaldt efter Trionfale-markedet. Det er det største marked i Rom, og det ligger i det mest gastronomiske område af byen. Det ligger nord for Vatikanet, i et område fyldt med restauranter, barer, pubber, cocktailbarer, isbarer og alle mulige andre steder, hvor man kan nyde gastronomien.

Turene i disse områder er blandt de mest komplette, og ud over indgangen til Triunfale-markedet inkluderer de adskillige smagsprøver på forskellige restauranter.

Variationen er deres vigtigste aktiv, da de inkluderer smagsprøver på italiensk kaffe, slik, italienske vine og oste, pasta, hjemmelavet is og alle former for mad. Det inkluderer også ofte besøg i nogle af byens bedste gourmetbutikker.

Interessante detaljer

  • Pris: Fra ca. 80 euro
  • Varighed: Ca. 4 timer
  • Sted: Omkring Triunfale-markedet nord for centrum.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er den mest komplette og med de mest varierede smagsprøver.
  • Ulemper ved denne mulighed: Triunfale-markedet ligger langt fra centrum og inkluderer ikke transport til markedet.

Book en madtur i Rom

3. En rundtur til Roms gadeboder

Campo de' Fiori-markedet| ©Miguel S
Campo de' Fiori-markedet| ©Miguel S

Street food er også en del af Roms gastronomiske kultur. I gaderne er der hundredvis af boder, der tilbyder hurtig, billig og lige så lækker mad, som man kan nyde midt i al Roms travlhed. Der er boder, der sælger pizzaer, suppli (italienske kroketter), kager, is og meget mere.

For at opdage Rom er der guidede ture, der giver mulighed for at gå rundt til nogle af byens historiske steder som Pantheon, mens man nyder et par stop ved disse gadeboder.

Generelt har denne type ture Campo de' Fiori-markedet som centrum for besøget på grund af det store antal street food-boder på dette sted.

Og som prikken over i'et kan man besøge de bedste steder i Rom, hvor man kan smage autentisk italiensk pizza.

Interessante detaljer

  • Pris: Fra ca. 40 € ca.
  • Varighed: Mellem 2 og 3 timer.
  • Sted: Centrum af Rom
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en meget interessant måde at komme rundt i Roms centrum på og kombinere sightseeing med gastronomi.
  • Ulemper ved denne mulighed: Mange af seværdighederne langs ruten er kun synlige udefra og kan passeres hurtigt.

Book en privat madtur i Rom

4. Madlavningskurser med smagsprøver

Madlavningskursus| ©Pablo D
Madlavningskursus| ©Pablo D

En af de bedste måder at nyde gastronomien på, ud over at spise, er selvfølgelig at lære at tilberede typiske retter. Derfor er der i Rom mange madlavningskurser, hvor man lærer at tilberede forskellige typer frisk pasta, pizzaer, søde sager og andre typiske italienske retter.

Med denne type tilvalg lærer du at lave italienske specialiteter på en typisk restaurant og under ledelse af en erfaren kok.

Den første del svarer til undervisningen og den anden del til fornøjelsen ved at smage dine egne kreationer plus lidt input fra kokken. De bedste restauranter, der tilbyder undervisning i Rom, ligger som regel i nærheden af Piazza Navona.

Interessante detaljer

  • Pris: Ca. 60 € ca.
  • Varighed: Ca. 3 timer mellem undervisning og smagning.
  • Sted: Normalt i centrum af Rom i området omkring Piazza Navona.
  • Fordele ved denne mulighed: Ud over at have det sjovt med at spise, vil du lære at lave typiske italienske retter.
  • Ulemper ved denne mulighed: Ingen à la carte-mulighed.

5. Vin- og ostesmagninger i Rom

Vin og ost| ©Camille Brodard
Vin og ost| ©Camille Brodard

En af romernes foretrukne gastronomiske aktiviteter er ost- og vinsmagninger. En skik, der bliver mere og mere populær blandt turister. I Rom sætter man stor pris på lokale produkter, og da byen er omgivet af vinmarker, er de lokale vine meget værdsatte.

Ost spiller også en hovedrolle i italiensk gastronomi og er det bedste supplement til vinsmagning.

I Rom er der mange smagninger af denne slags og mange steder, hvor disse smagninger finder sted. Mange af dem ligger tæt på turiststeder. Det er en meget konkret mulighed for vinsmagningselskere, men det er en hurtig og nem aktivitet at udføre og frem for alt meget fornøjelig.

Interessante detaljer

  • Pris: Fra ca. 40 €.
  • Varighed: 1-2 timer.
  • Sted: Der er flere steder, hvor man kan få disse smagsprøver, som regel i nærheden af monumenter og vigtige steder.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en meget anbefalelsesværdig gastronomisk oplevelse, som er hurtig og nem at gennemføre.
  • Ulemper ved denne mulighed: Menuen er lukket og kan ændres afhængigt af sæsonen.

Book en cykel- og vinsmagningstur

6. Workshop for Gelato-elskere

At spise gelato| ©Lauren Shiplett
At spise gelato| ©Lauren Shiplett

En af de ubestridte stjerner i Rom, med undtagelse af pasta, er dens gelato. De håndlavede gelatoer i den italienske hovedstad er meget specielle og ligner næsten ikke de gelatoer, man kan smage i andre byer rundt om i verden.

Gaderne er fulde af gelato-butikker, og nogle af dem holder workshops, hvor man kan lære at lave gelato med de bedste håndværkere og smage på dem.

De bedste gelato-butikker i Rom ligger generelt i centrum af Rom, især dem, der holder denne slags workshops.

Her kan du lære, hvordan håndværksmæssig gelato fremstilles, hvilke maskiner der bruges, hvilke ingredienser der bruges osv. Og så kan du bruge det i praksis ved at lave dine egne kreationer med forskellige smagsvarianter. Det er en af de bedste aktiviteter, hvis du besøger Rom med børn, og især hvis du gør det om sommeren, når temperaturen stiger.

Hvis det er tilfældet, vil jeg give dig denne guide til at nyde Rom om sommeren ud over Gelatos.

Interessante detaljer

  • Pris: Omkring 45 € ca.
  • Varighed: Ca. 1 time
  • Sted: Isbarer i centrum af Rom.
  • Fordele ved denne mulighed: Det er en meget sjov aktivitet for både børn og voksne, og så smager det rigtig godt.
  • Ulemper ved denne mulighed: Der er meget begrænsede pladser på workshopperne.

Hvilke retter må jeg ikke gå glip af på en gastronomisk tur i Rom?

Antipasti| ©Dominic Lockyer
Antipasti| ©Dominic Lockyer

Romersk gastronomi er generelt baseret på en typisk menu bestående af forretter, antipasti, som de kaldes i Italien, en første og anden ret og en dessert. Der er tusind muligheder for hver af dem, men jeg vil fortælle dig, hvilke der er de vigtigste:

  • Antipasti: I denne afdeling skal du prøve bruschetta, en skive ristet brød med hvidløg, olivenolie og som regel tomat eller friske ingredienser. Mozzarella tapas, en frisk ost, der kan spises alene eller sammen med salater som caprese-salaten med mozzarella, tomat og basilikum. Bresaola, som er skiver af tørret kalvekød, carpaccio, som er en meget tyndt skåret type kød og pølser, der spises rå, og de typiske charcuteri-brætter fuldender denne liste over de mest almindelige og anbefalede antipasti i Rom. De bedste steder at prøve disse forretter kan findes på dette link.
  • Første ret: Pasta er den ubestridte konge i Rom og i Italien som helhed. Variationen er uendelig, og her er det bedst at vælge efter smag. Ris i form af risotto, kartoffelgnocchi eller supper er de andre mest almindelige retter på romerske restauranter.
  • Anden ret: Pastaen eller den første ret ledsages normalt af kød eller fisk. Kødet er for det meste svine- eller kalvekød, og fisken afhænger af sæsonen, men begge retter serveres normalt med et tilbehør kaldet contorno lavet af kartofler og grøntsager.
  • Desserter: Frisk frugt og søde sager er uundværlige. Men ingen dessert med respekt for sig selv i Rom er komplet uden en god italiensk kaffe og en autentisk romersk gelato.

Ud over madturene er her et link til nogle af de bedste steder at spise i Rom.

Tips til en gastronomisk rundtur i Rom

Pizza i Rom| ©Giovanni Prestige
Pizza i Rom| ©Giovanni Prestige

Når man tager på madrundtur i Rom, er der en række ting, man skal huske på omkring madskikke

  • Middagsmaden er altid hovedmåltidet, aftensmaden har en lignende struktur, men er altid lettere. Morgenmaden er som regel meget let, med kun en kop kaffe og lidt bagværk, da det er almindeligt at drikke en cappuccino eller lignende midt på formiddagen.
  • Måltiderne på restauranterne er normalt fra 12:30 til 14:30 og aftensmaden fra 19:30 til 22:00.
  • Street food er også i søgelyset. Når du vil spise uden for åbningstiden eller noget hurtigere og billigere i Rom, finder du hundredvis af gadeboder med pizzaportioner eller lignende.

Book en madtur i Rom

Hvorfor er det tilrådeligt at tage på en madtur?

Mad-udstillingsvindue i Rom| ©Lubomír Buchta
Mad-udstillingsvindue i Rom| ©Lubomír Buchta

Når man besøger Rom, bevæger man sig som regel rundt i de mest turistede områder og gader, hvor de mest berømte monumenter er placeret. I disse områder udnytter de fleste restauranter lejligheden og tilbyder en mindre menu, der begrænser sig til det mest typiske og generelt med højere priser.

Det kan være svært at finde en restaurant, hvor man kan nyde det autentiske romerske køkken til en god pris.

Hvis du lejer en gastronomisk tur, kan du lære den autentiske italienske mad at kende uden at begrænse dig til det mest typiske og altid med eksperter, der vil lære dig alle hemmelighederne bag Roms gastronomi.

En anden fordel er, at du ikke kun vil smage de bedste retter, men du vil også lære, hvordan de tilberedes, og du vil lære nok til selv at kunne vælge, hvilke restauranter der er værd at besøge i Rom.

Book den gastronomiske tur i Trastevere