Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom i november: den mest opdaterede guide til Rom med rejseplaner, ting at gøre, tips...

I november, hvor vinteren nærmer sig, er det et ideelt tidspunkt at sidde på en café og gå en stille tur uden de mange turister.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Rom i november: den mest opdaterede guide til Rom med rejseplaner, ting at gøre, tips...

Udsigt over katedralen i Manila | ©Ray in Manila

Jeg har ikke tænkt mig at snyde dig. I november måned er sandsynligheden for regn ret stor. Af denne grund vil jeg gerne give dig muligheder for at søge ly på de dage, der ikke giver noget pusterum. På solrige dage kan du benytte lejligheden til at besøge de mest emblematiske monumenter uden at vente.

Når dagen truer med regn, kan du gå på et kunstgalleri og beundre månedens udstilling. November er også tidspunktet for Roma Europa Festival, som byder på forskellige skuespil, koncerter og danseforestillinger. Du kan også deltage i natteshowet på Augustus Forum, som varer indtil den første uge i november, og der er masser at lave!

1. Udforsk Det Sixtinske Kapel uden menneskemængden

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Atbesøge Det Sixtinske Kapel er uden tvivl en af de bedste ting, man kan lave i Rom. Men afhængigt af årstiden kan du føle dig som en sardin i en dåse og ikke være i stand til at værdsætte skønheden ved dette betagende sted. Jeg overdriver ikke en smule, når jeg siger, at november nok er den mindst turistede tid på året. Det vil sige med undtagelse af den 1. november, Allehelgensdag.

November er en bro-måned. Den repræsenterer stilheden før julens vanvid, en sæson, hvor Rom igen er pakket til bristepunktet. Så selvom dagen er grå, regnfuld eller lidt koldere end normalt, gør det ikke noget, for november giver dig mulighed for at nyde Rom næsten helt for dig selv.

Hvorfor er november vigtig i Det Sixtinske Kapel?

Vidste du, at november er en vigtig måned i Det Sixtinske Kapel? I denne måned blev freskoerne i loftet på dette hellige sted indviet. Nærmere bestemt skete det den 1. november 1512. Den dag slap Michelangelo penslerne løs og udstillede sit enorme værk for øjnene af alle, et værk, som du nu har mulighed for at beundre næsten eksklusivt.

Book skip-the-line-billetter til Det Sixtinske Kapel

2. Kom gratis og uden kø ind i Peterskirken

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

Det er gratis at komme indi Peter skirken, men det er sværere at komme ind uden at stå i kø. I november, som er en af de måneder på året med færrest turister, er kombinationen af begge faktorer dog mulig. Basilikaen er en af de vigtigste turistattraktioner i byen, så da der er gratis adgang, er det som regel nødvendigt at stå i den lange kø.

I november er køen meget kortere, så især hvis man står tidligt op, kan man komme ind i Peterskirken uden at stå i kø og gå op til Peterskirkens kuppel i ét hug. I denne måned er det alle fordele!

Book billetter til Peterskirken og kuplen

3. Besøg november-udstillingerne i kunstgallerierne

Detalje af det indre af Galleria| ©Unsplash
Detalje af det indre af Galleria| ©Unsplash

Hvis du kan lide kunst, skal du ikke tøve med at udforske nogle af Roms mest interessante kunstgallerier. Det er en god plan, især på regnfulde dage i november. Du kan starte din tur på de mest berømte, såsom Borghese Gallery eller National Gallery of Modern Art. Disse har normalt midlertidige udstillinger, så hvem ved, måske kan du lide denne måneds!

Galleria Doria Pamphilj er et andet sted, du skal have med i dit kamera, da det er det vigtigste private kunstgalleri i den italienske hovedstad. Det omfatter også Galleria Spada, som huser en kunstsamling fra det 16. og 17. århundrede. Endelig er der Palazzo delle Esposizioni, hvor der ud over midlertidige udstillinger også afholdes andre arrangementer og aktiviteter året rundt, så november ville ikke være anderledes.

Book et guidet besøg i Borghese-galleriet

4. Gå til en fodboldkamp

Til en fodboldkamp| ©M.Peinado
Til en fodboldkamp| ©M.Peinado

Hvorfor ikke tage til Rom og se en fodboldkamp? Tjek kampprogrammet for november for at se et af byens to hold AS Roma og S.S. Lazio i aktion.

Hvis du er fodboldfan, kan det være prikken over i'et på din rejse at tage til en kamp i Rom. Desuden er billetterne meget billigere på denne tid af året. Ikke overraskende er den eneste måde at besøge Stadio Olimpico, hvor begge klubber holder til, at overvære en kamp.

Book din billet til Stadio Olimpico i Rom

5. Se nattespektaklet på Augustus' Forum

Se Forum Romanum med en guide| ©Victor Malyushev
Se Forum Romanum med en guide| ©Victor Malyushev

Sommernætter i Rom er noget særligt. De varme temperaturer gør det muligt for mange af byens enestående monumenter at være vært for aftenshows. Generelt lukker aftenforestillingerne, når temperaturen falder. Derfor vil jeg opfordre dig til at benytte dig af de sidste par dage af aftenshowet på Augustus' Forum. Det kører normalt indtil den første uge i november, så du har stadig lidt tid!

Hvis du var imponeret over dit besøg på Forum Romanum, vil dette show tryllebinde dig. Augustus' Forum bliver forvandlet til et utroligt multimedieshow, der fortæller historien om dette vigtige historiske levn. Spillet af lys og lyd giver tilskueren mulighed for at blive transporteret til, hvordan dette sted var i det antikke Rom. Jeg anbefaler, at du tjekker tidspunkterne, men der er normalt tre shows i november måned: kl. 19:15, 20:15 og 21:15. Det er helt sikkert det værd!

Book dit besøg i Colosseum og Forum Romanum

6. Spis dig mæt i panettones, det italienske juleslik par excellence

Et stykke julepanettone| ©blackieshoot
Et stykke julepanettone| ©blackieshoot

I Rom kan man ikke kun spise den bedste is eller de bedste pizzaer. I nogle år nu har supermarkederne solgt nogle søde sager, som er et must op til jul. Efter at have set (og spist) dem år efter år, har vi integreret panettones i vores juletradition, men sandheden er, at disse brioche-lignende bolsjer er af italiensk oprindelse. De dukker som regel op i Italien omkring november, så gør dig klar til at mæske dig!

Det bedste ved panettones er, at de fås i forskellige varianter og formater. Du kan finde dem med sultanas og kandiseret frugt, med chokolade, med hvid chokolade, med flormelis... Du vil ikke have problemer med at finde dem, for de er overalt og pryder vinduerne i Roms konditorier. Meget lignende er pandoro, et andet italiensk bagværk, der er noget mere geometrisk end panettone.

De bedste konditorier i Rom, hvor man kan købe en panettone

Som jeg sagde, kan du finde disse lækre kager i næsten ethvert bageri eller konditori i Rom. Selvfølgelig kan du også finde dem i supermarkeder, men det er selvfølgelig ikke en håndværksmæssig eller hjemmelavet mulighed. Her er nogle af de bedste bagerier i Rom, hvor man kan købe en panettone:

  • Antico Forno Roscioli. Dette er et af Roms legendariske bagerier, et must i alle rejseguider. Det ligger i Via dei Chiavari, 34.
  • Grué. Et konditori i Trastevere, som sælger panettone hele året rundt. Det ligger i Viale Regina Margherita, 95.
  • Pasticceria Bompiani. Det mest prisbelønnede og, for mange, det bedste konditori i Rom. Et must. Det ligger på Largo Benedetto Bompiani, 8.

Book en madtur i Rom

7. Fejr Skt. Cecilias dag i Trastevere-kvarteret

Inde i Sankt Callixtus' katakomber| ©Wikipedia - GerardM
Inde i Sankt Callixtus' katakomber| ©Wikipedia - GerardM

Den 22. november er festdag for Sankt Cecilia, en af de mest ærede martyrer i den italienske hovedstad i den katolske kirke. I år 822 blev hendes lig fundet i Sankt Callixtus' katakomber, og derfra blev det overført til den basilika, der i dag bærer hendes navn, og som ligger i bydelen Trastevere.

At besøge denne kirke den 22. november kan være en meget bevægende oplevelse, da Sankt Cecilias basilika hylder denne helgen, der er skytshelgen for musikere. Hvis du tilfældigvis kommer forbi på din gåtur, så tøv ikke med at tjekke aktiviteterne til ære for hende.

Book en rundtur i Trastevere

8. Få mere at vide om Roma Europa Festival

Nyd Roma Europa-festivalen| ©Claudia Rolando
Nyd Roma Europa-festivalen| ©Claudia Rolando

En af Roms vigtigste festivaler finder sted om efteråret. Så du er heldig, for hvis du rejser til Rom i november, kan du helt sikkert nå at deltage i nogle af de planlagte aktiviteter. Roma Europa Festival er en kulturel begivenhed, der omfatter forskellige skuespil, musicals, forestillinger, dans osv.

. Den finder sted på forskellige steder afhængigt af forestillingen. Nogle af de steder, der er med i denne festival, er Auditorium Parco della Musica, Teatro Vascello, Mattatoio eller Teatro Biblioteca Quarticciolo, blandt mange andre. Det bedste ved Roma Europa Festival er, at der er et show hver dag, så et af dem vil falde sammen med dagene for dit besøg i den italienske hovedstad.

9. Deltag i de væbnede styrkers dag

Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues

Hver 4. november er en helligdag i Italien til minde om Italiens sejr i Første Verdenskrig. Det er en dag af udpræget patriotisk karakter, hvor der finder visse interessante begivenheder sted som f.eks. luftudstillinger af den italienske hær, vagtskifteceremonier osv.

Jeg vil ikke bede dig om at ændre dine rejsedatoer bare for at falde sammen med denne begivenhed, men hvis du er i Rom, kan du være interesseret i at besøge nogle punkter i byen. For eksempel Vittoriano-monumentet, hvor republikkens præsident normalt kommer for at lægge en krans, og hvor forventningerne er på sit højeste.

10. Besøg julemandens hus

Jul i Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti
Jul i Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti

Du behøver ikke at rejse til Lapland for at møde julemanden! Du kan gøre det på din rejse til Rom. Denne plan er perfekt, hvis du rejser til Rom med børn, men du kan også gøre det selv med venner, hvis du rejser til Rom ved juletid, for jeg ved ikke med dig, men jeg elsker alt, hvad der lugter af jul. Siden november har julemandens lille hus været installeret i Castello Di Lunghezza, som ligger i udkanten af Rom, så det er en af de udflugter, man kan tage på fra Rom.

Det er et slot med flere hundrede års historie, som hver jul har en æresgæst i sine værelser. Under dit besøg får du ikke kun mulighed for at give hånd til julemanden (og trække ham i skægget!), men også for at aflevere dine breve på posthuset, besøge legetøjsfabrikken, møde snefeen og endda se, hvor julemanden sover. En god plan, synes du ikke?

Castello Di Lunghezza bliver til en forlystelsespark i november og december, hvor der vil være shows med isbjørne, nisser, dukker og juletræer. Entréen koster omkring 16 euro, men børn i alderen 2-11 år kan få rabat. Børn under 2 år er gratis.

Hvordan kommer man til julemandens hus?

Castello Di Lunghezza ligger på Via Tenuta del Cavaliere nr. 230. Du kan tage et regionaltog fra Tiburtina-terminalen. Stå af på Lunghezza station. Rejsetiden er ca. 15 minutter. Fra Lunghezza er der kun et par minutters gang.

Temperaturer i Rom i november

Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash
Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash

Vejret i Rom i november er meget varierende, og begyndelsen af måneden har intet at gøre med slutningen af måneden. I de første dage af november behøver du måske ikke engang en frakke for at gå i gaderne, men i slutningen af november får du helt sikkert brug for ikke bare en tykkere jakke, men også et halstørklæde, handsker og en paraply.

På de varmere dage kan du nyde dagtemperaturer på omkring 16°C. Efterhånden som vejret bliver varmere, vil du dog bemærke, at temperaturen i Rom vil stige og falde. Men når det bliver varmere, vil du bemærke, at de højeste temperaturer ikke kommer over 10ºC. Det, mine venner, er koldt. For ikke at tale om regnen, som er konstant næsten hver anden dag.

Vi anbefaler, at du tager et kig på et historisk vejr kort for at få en idé om, hvordan vejret bliver på din rejse til Rom i november. Hvis du kigger på diagrammet, er den laveste temperatur, der kan opnås, 7 ºC. Det er en rigtig vinter, så det er bedst at være forudseende, når du planlægger din rejse til Rom, og medbringe masser af varmt tøj. Glem endelig ikke at læse indlægget Ting at se og lave i Rom, så du kan planlægge din rejse så godt som muligt.

Book en privat rundtur i Rom