Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom i november: den mest opdaterede guide til Rom med rejseplaner, ting at gøre, tips...

I november kan man mærke, at vinteren nærmer sig. De overskyede dage giver plads til solrige dage, hvor du kan sidde udenfor på en café og nyde landskabet og gå en afslappet tur i en by, der er tydeligt mindre overfyldt med turister.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutters læst

Rom i november: den mest opdaterede guide til Rom med rejseplaner, ting at gøre, tips...

Udsigt over Manila-katedralen | ©Ray in Manila

Jeg vil ikke tage gas på dig. I november måned er sandsynligheden for regn ret stor. Derfor vil jeg gerne give dig nogle muligheder for at se og lave ting i Rom, så du kan finde ly på de dage, hvor du ikke kan få noget pusterum. På de solrige dage kan du benytte lejligheden til at besøge de mest symbolske monumenter uden at vente.

Når regnen truer, kan du tage til et kunstgalleri for at beundre månedens udstilling. I november er det også tid for Roma Europa Festival, som byder på forskellige teaterstykker, koncerter og danseforestillinger. Du kan også benytte lejligheden til at overvære natforestillingen i Augustus Forum, som varer indtil den første uge af november. Der er masser at lave!

1. Overvære natforestillingen i Augustus' Forum

Besøg Forum Romanum med en guide| ©Victor Malyushev
Besøg Forum Romanum med en guide| ©Victor Malyushev

Sommernætter i Rom er noget helt særligt. De varme temperaturer gør det muligt for mange af byens fremragende monumenter at være vært for shows, der udnytter deres natlige side. Som regel slutter natforestillingerne, når temperaturen falder. Derfor vil jeg opfordre Dem til at udnytte de sidste dage af den natlige forestilling, som Augustus' Forum arrangerer. Den løber normalt indtil den første uge af november, så du har stadig lidt tid!

Hvis du blev imponeret af dit besøg i Forum Romanum, vil dette show fænge dig. Augustus' Forum er omdannet til et utroligt multimedieshow, der fortæller om denne vigtige historiske levn. Spillet af lys og lyd gør det muligt for tilskueren at blive transporteret til, hvordan dette sted var i det gamle Rom. Jeg anbefaler, at du tjekker showene, men der er normalt tre i løbet af november måned: kl. 19.15, 20.15 og 21.15. Det er helt sikkert det hele værd!

Bestil en guidet rundvisning i Forum Romanum

2. Besøg novemberudstillingerne i kunstgallerierne

Detalje af det indre af galleriet| ©Unsplash
Detalje af det indre af galleriet| ©Unsplash

Hvis du kan lide kunst, skal du ikke tøve med at udforske nogle af Roms mest interessante kunstgallerier. Det er en god plan, især på regnvejrsdage i november. Du kan starte din rundvisning ved de mest berømte, såsom Borghese-galleriet eller National Gallery of Modern Art. De har normalt midlertidige udstillinger, så hvem ved, måske kan du lide denne måneds udstilling!

Galleria Doria Pamphilj er et andet sted, du bør have med på dit kamera, da det er det vigtigste private kunstgalleri i den italienske hovedstad. Det omfatter også Galleria Spada, som rummer en kunstsamling fra det 16. og 17. århundrede. Endelig skal man huske Palazzo delle Esposizioni, hvor der ud over midlertidige udstillinger også afholdes andre arrangementer og aktiviteter hele året rundt, så november skulle ikke være anderledes.

Køb billetter til Borghese Gallery

3. Spis panettone, den italienske juleslik par excellence

Et stykke julepanettone| ©blackieshoot
Et stykke julepanettone| ©blackieshoot

I Rom kan du ikke kun spise den bedste is eller de bedste pizzaer. I nogle år har supermarkederne nu solgt nogle slikvarer, som er et must på juleaftensdagene. Efter at have set (og spist) dem år efter år har vi integreret panettones i vores juletradition, men sandheden er, at disse brioche-lignende bolsjer er af italiensk oprindelse. De dukker som regel op i Italien omkring november, så gør dig klar til at spise dem!

Det bedste ved panettoner er, at de fås i forskellige varianter og formater. Du kan finde dem med sultanas og kandiserede frugter, med chokolade, med hvid chokolade, med flormelis... Du vil ikke have problemer med at finde dem, for de er overalt og pryder vinduerne i Roms konditorier. Pandoro er meget lig pandoro, et andet italiensk bagværk, som er lidt mere geometrisk end panettone.

Roms bedste konditorier, hvor du kan købe en panettone

Som sagt kan du finde disse lækre søde sager i næsten alle bagerier og konditorier i Rom. Selvfølgelig kan du også finde dem i supermarkederne, selv om det selvfølgelig ikke er en så håndværksmæssig eller hjemmelavet løsning. Her er nogle af de bedste bagerier i Rom, hvor du kan købe en panettone:

  • Antico Forno Roscioli. Dette er et af Roms legendariske bagerier, som er et must i alle rejseguider. Det ligger i Via dei Chiavari, 34.

  • Grué. Et konditori i Trastevere, der sælger panettones hele året rundt. Det ligger i Viale Regina Margherita, 95.

  • Pasticceria Bompiani. Det mest prisbelønnede og, for mange, det bedste konditori i Rom. Et must. Det ligger på Largo Benedetto Bompiani, 8.

Book en madtur i Rom

4. Oplev Roma Europa Festival

Nyd RomaEuropa-festivalen| ©Claudia Rolando
Nyd RomaEuropa-festivalen| ©Claudia Rolando

En af Roms vigtigste festivaler finder sted om efteråret. Så du er heldig, for hvis du rejser til Rom i november, vil du helt sikkert nå at deltage i nogle af de planlagte aktiviteter. Roma Europa Festival er en kulturel begivenhed, der omfatter forskellige teaterstykker, musicals, forestillinger, danseforestillinger osv.

Den dækker forskellige steder afhængigt af forestillingen. Nogle af de steder, der er en del af denne festival, er Auditorium Parco della Musica, Teatro Vascello, Mattatoio eller Teatro Biblioteca Quarticciolo, blandt mange andre. Det bedste ved Roma Europa Festival er, at der er en forestilling hver dag, så en af dem vil falde sammen med de dage, du besøger den italienske hovedstad.

5. Deltag i dagen for de væbnede styrker

Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia med Vittoriano-monumentet| ©Renata Rodrigues

Hver 4. november er en helligdag i Italien til minde om Italiens sejr i Første Verdenskrig. Det er en dag af udpræget patriotisk karakter, hvor der finder visse interessante begivenheder sted, såsom luftopvisninger af den italienske hær, ceremonier i forbindelse med vagtskifte osv.

Jeg vil ikke bede dig om at ændre dine rejsedatoer for at falde sammen med denne begivenhed, men hvis du er i Rom, kan du måske være interesseret i at besøge nogle af byens seværdigheder. For eksempel Vittoriano-monumentet, hvor republikkens præsident normalt kommer for at lægge en krans, og hvor forventningerne er på sit højeste.

6. Besøg julemandens hus

Jul på Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti
Jul på Castello Di Lunghezza| ©Donatella Toletti

Du behøver ikke at rejse til Lapland for at møde julemanden! Du kan gøre det under din rejse til Rom. Denne plan er perfekt, hvis du rejser til Rom med børn, men du kan også gøre det sammen med venner, hvis du rejser til Rom i juletiden, for jeg ved ikke med dig, men jeg elsker alt, hvad der dufter af jul. Siden november har julemandens lille hus været installeret i Castello Di Lunghezza, der ligger i udkanten af Rom, så det er en af de udflugter, du kan tage på fra Rom, hvis du besøger den evige by i nok dage.

Det er et slot med århundreder og århundreder af historie, som hver jul har en æresgæst i sine gemakker. Under dit besøg får du ikke kun mulighed for at give julemanden hånden (og trække i hans skæg!), men også for at aflevere dine breve på posthuset, besøge legetøjsfabrikken, møde snefeen og endda se, hvor julemanden sover. Sikke en god plan, synes du ikke?

Castello Di Lunghezza forvandles til en forlystelsespark i november og december med shows med isbjørne, nisser, dukker og juletræer. Entréprisen er ca. 16 €, men børn i alderen 2-11 år kan få en reduceret pris. Børn under 2 år er gratis.

Hvordan kommer man til julemandens hus?

Castello Di Lunghezza ligger på Via Tenuta del Cavaliere nr. 230. Du kan tage et regionalt tog fra Tiburtina-terminalen. Stå af på Lunghezza station. Rejsetiden er ca. 15 minutter. Fra Lunghezza er der kun et par minutters gang.

Book en udflugt fra Rom

7. Fejr Sankt Ceciliadagen i Trastevere-kvarteret

De indre katakomber af St. Callixtus| ©Wikipedia - GerardM
De indre katakomber af St. Callixtus| ©Wikipedia - GerardM

Den 22. november er festdag for Sankt Cecilia, en af de mest ærværdige martyrer i den katolske kirke, som er født i den italienske hovedstad. I 822 blev hendes lig fundet i Sankt Callixtus' katakomber, og derfra blev det overført til den basilika, der i dag bærer hendes navn, og som ligger i Trastevere-distriktet.

Det kan være en meget bevægende oplevelse at besøge denne kirke den 22. november, da Basilica of Saint Cecilia hylder denne helgen, som er musikernes skytshelgen. Hvis du tilfældigvis kommer forbi på din gåtur, så tøv ikke med at tjekke aktiviteterne til hendes ære.

Bestil en rundvisning i Trastevere

8. Udforsk det Sixtinske Kapel uden at opleve menneskemængderne

Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel
Det Sixtinske Kapel| ©Richard Mortel

Etbesøg i det Sixtinske Kapel er uden tvivl en af de bedste ting, man kan gøre i Rom. Afhængigt af årstiden kan du dog føle dig som en sardin i en dåse og ikke være i stand til at værdsætte skønheden ved dette betagende sted. Jeg overdriver ikke en smule, når jeg siger, at november nok er den mindst turistede tid på året. Det vil sige med undtagelse af allehelgensdag den 1. november.

November er en bro-måned. Det er roen før julen, en tid, hvor Rom igen er fyldt til bristepunktet. Så selv om dagen er grå, regnfuld eller lidt koldere end normalt, gør det ikke noget, for i november kan du nyde Rom næsten helt for dig selv.

Hvorfor er november vigtig i det Sixtinske Kapel?

Vidste du, at november er en særlig måned i det Sixtinske Kapel? I denne måned blev freskoerne på loftet på dette hellige sted indviet. Det skete nærmere bestemt den 1. november 1512. Den dag slippede Michelangelo sine pensler løs og udstillede sit enorme værk for alle, et værk, som du nu har mulighed for at beundre næsten udelukkende.

Køb dine billetter til Det Sixtinske Kapel

9. Kom gratis og uden kø ind i Peterskirken

Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński
Udsigt over Peterskirken| ©Michał Kostrzyński

Det er gratis atkomme ind i Peterskirken, men uden køer er det sværere at komme ind. I november, som er en af de måneder med det laveste antal turister, er det dog muligt at kombinere begge faktorer. Ikke overraskende er basilikaen en af de vigtigste turistattraktioner i byen, så da der er gratis adgang, er det normalt nødvendigt at stå i de lange køer.

I november er køen meget kortere, så især hvis du står tidligt op, kan du komme ind i Peterskirken uden at stå i kø og bestige Peterskirkens kuppel på én gang. I denne måned handler det kun om fordele!

Køb billetter til Peterskirken

10. Gå til en fodboldkamp

I en fodboldkamp| ©M.Peinado
I en fodboldkamp| ©M.Peinado

Tag til Rom og se en fodboldkamp, hvorfor ikke? Tjek november måneds spilleliste for at se et af byens to hold, AS Roma og S.S. Lazio, i aktion.

Hvis du er fodboldfan, kan det være prikken over i'et på din rejse at se en kamp i Rom. Desuden er billetterne meget billigere på denne tid af året. Det er ikke overraskende, at den eneste måde at besøge Stadio Olimpico, som begge klubber har hjemme, er ved en kamp.

Temperaturer i Rom i november

Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash
Santa Maria i Trastevere| ©Unsplash

Vejret i Rom i november er meget varierende, og begyndelsen af måneden har intet at gøre med slutningen af måneden. Mens du i de første dage af november måske ikke engang har brug for en jakke for at gå i gaderne, har du i slutningen af november helt sikkert brug for ikke blot en tykkere jakke, men også et tørklæde, handsker og en paraply.

På de varmere dage kan du regne med dagtemperaturer på omkring 16°C. Men når det bliver varmere, vil du bemærke, at temperaturerne ikke overstiger 10ºC. Det, mine venner, er koldt. For ikke at nævne regnen, som er en konstant næsten hver anden dag.

Vi anbefaler at tage et kig på et historisk vejrdiagram for at få en nogenlunde idé om, hvordan vejret bliver på din rejse til Rom i november. Hvis du ser på diagrammet, er den mindste temperatur, der kan opnås, 7ºC. Det er fuld vinter, så det er bedst at planlægge din rejse til Rom i god tid og medbringe tilstrækkeligt varmt tøj til at holde dig ude hele dagen.