Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom i januar: de bedste ting at gøre i byen

Januar er en meget speciel måned: festivaler, fyrværkeri og julebyer forvandler den til en eventyrlig storby. Bemærk disse planer for det nye år.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

10 minutters læst

Rom i januar: de bedste ting at gøre i byen

Sne i det romerske Colosseum | © Stefano Costantini

Nyt år, nyt liv. Det siger de i hvert fald, ikke sandt? Vi har 365 dage foran os til at opfylde vores drømme. Januar er f.eks. et godt tidspunkt at sætte sig et mål om at rejse og se alt det, der er at se i Rom ved at suge den antikke historie til sig gennem Roms majestætiske monumenter. Lad ikke vinterkulden stoppe dig i Rom!

I løbet af denne magiske måned kan du nyde julen og Roms julemarkeder, fejre nytåret med stil med fyrværkeri, nyde godt af de bedste udsalg i en af Europas modehovedstæder og meget mere. Her er en liste over vores mål for det nye år i form af de bedste planer, så du kan have det sjovest i byen. Så er vi klar!

1. Byd det nye år velkommen... med stil!

Linsedeller| ©Alesia Kozik
Linsedeller| ©Alesia Kozik

Hvis du tilbringer nytårsaften i Rom, vil du bemærke, at der ikke er nogen druer, ingen bagt lam og ingen fisk og skaldyr. Romerne slutter den 31. december i Rom med en solid ret af linser med cotechino (hakket svinekød) og deres lækre panettone. For at fejre det nye års ankomst klokken 12 glemmer man Freixenet-champagnen, i Italien skåler man udelukkende med "spumante", som i øvrigt er meget sødere og mere fyldig. Chinchín!

Dans ved 1. januar-festivalen

Hvert år for at byde den nye sæson velkommen arrangerer den evige by en stor 24-timers festival i det historiske centrum, som er gratis, med deltagelse af 1.000 kunstnere, livekoncerter og over 100 teater-, film-, danse-, cirkus- og andre forestillinger. Himlen over storbyen farves også af spektakulære fyrværkeriudstillinger på forskellige symbolske steder i byen.

Nuria's Rejsetips

Vær opmærksom på, at metroen normalt kører indtil kl. 2.30 nytårsaften.Vær forsigtig! Det er svært at få fat i en taxa nytårsaften, og de tager meget dyre priser.

Slut julen af med Befana, den italienske tryllekunstnerdronning

Den 6. januar er en helligdag i Italien i anledning af Herrens Epiphanias, hvor man fejrer Jesu Kristi dåb. Aftenen før sniger en god lille heks sig ind i folks hjem og efterlader gaver. Hun er Befana, den italienske heksedronning, som har gjort julemanden og de tre majestæter fra Orienten arbejdsløse.

På denne dag (den 6.) må du ikke gå glip af processionen, som er en del af de ting, du kan se og gøre i Vatikanet, med hundredvis af mennesker klædt i middelalderlige kostumer, der rider på heste og æsler og spiller på trommer. Du vil opleve en meget festlig stemning!

Deltagerne i processionen bærer symbolske gaver til paven, som derefter holder en messe, som du kan overvære, hvis du vælger at besøge Peterskirken. Hvis du besøger de forskellige kirker i Rom, vil du også finde en overraskelse: de levende julekrybber i kirkerne. I denne artikel vil jeg fortælle dig, hvad du kan gøre i julen i Rom for at få en god oplevelse.

Bestil en guidet rundvisning i de romerske basilikaer

2. Oplev paven helt tæt på ved Angelus-messen

Pave Benedict fra vinduet beder Angelus| ©Lawrence OP
Pave Benedict fra vinduet beder Angelus| ©Lawrence OP

Uanset om du er troende eller ej, vil det være en legendarisk oplevelse at overvære en live messe med paven, som du kan fortælle dine børnebørn om. Hvis din rejse til den italienske hovedstad falder sammen med nytåret, og du ikke er blevet forført af den romerske nytårsaften for meget, anbefaler jeg, at du står tidligt op for at få en plads (det bliver meget overfyldt med borgere og besøgende) og overværer den berømte Angelus på Peterspladsen i Vatikanet, som finder sted omkring kl. 12.00.

En af de store attraktioner i Vatikanet er at kunne høre pavens velsignelse. Hvis du ikke kan nå Angelus, fordi du er sent oppe, skal du ikke være bekymret, for i denne artikel fortæller jeg dig, hvordan, hvornår og hvor du kan se den eller endda overvære den pavelige velsignelse.

Book et paveligt audiens

3. Se Roms museer gratis

Vatikanmuseet| ©malouette
Vatikanmuseet| ©malouette

For at komme i ly for kulden i januar foreslår jeg en meget økonomisk plan for søndage, som består i at besøge museerne og de store mesterværker af Raphael, Rubens og Caravaggio gratis den første søndag i vintermånederne. Hvad synes du om idéen?

Stå tidligt op for at få en plads

Du skal dog være opmærksom på, at de mest populære har store køer ved portene, hvor du kan vente i timevis. Især for at besøge Colosseum og for at komme ind i Castel Sant'Angelo. Jeg foreslår, at hvis du virkelig ønsker at komme ind, så lad være med at gamble og køb dem på forhånd eller vær en af de første, der ankommer.

Bemærk! Der er også adgang til Vatikanmuseerne den sidste søndag i måneden. Men da det er en af de mest berømte, skal du stå endnu tidligere op. Som ordsproget siger, er det den tidlige fugl, der fanger ormen.

Her er min liste over de bedste museer i Den Evige By:

Køb billetter til de capitolinske museer

4. Slentre rundt i byen i ro og mag uden bil

En søndag i Rom| ©Richard Clifford
En søndag i Rom| ©Richard Clifford

En anden fordel ved at rejse til Den Evige By om vinteren er, at du har mulighed for at gå rundt i Roms store monumenter i metropolen uden køretøjer på nogle søndage (kun taxaer og køretøjer, der bruger ren energi, kan køre igennem). Det er en enestående mulighed for at lære hovedstaden at kende til fods på steder, som du ellers aldrig ville få adgang til.

Roms mål med denne foranstaltning er at passe på miljøet, at befri byen for de gasser, som storbyer lider under, og at give fodgængere og turister mulighed for at nyde byen fuldt ud. Du vil få et helt andet perspektiv på den evige by, og det gælder i endnu højere grad, hvis du bestiller en guidet tur i Roms gader!

Bestil en personlig privat rundvisning i Rom

5. Sæt dine ører til... og lyt til gospelmusik

Gospelkor| ©Chrissy Cuttita
Gospelkor| ©Chrissy Cuttita

I julen forvandles byen til en eventyrby med lys, dekorationer og typiske søde sager. Det bedste er? Det særlige juleprogram. Indtil midten af januar kan du besøge Auditorium Parco della Musica, som er vært for et julemarked, en skøjtebane og arrangerer mere end 50 koncerter, shows, en gospelfestival og udstillinger. Gå ikke glip af det!

En af mine yndlingsplaner var at overvære en koncert på Rome Gospel Festival, den vigtigste europæiske gospelbegivenhed, hvor nogle af de bedste grupper fra USA optræder. Showet, der er instrueret af Mario Ciampà, blev født i 1985 og har en lang tradition i landet. Stemmerne vil få dit hår til at rejse sig!

6. Besøg en multikulturel juleby

Julemarked på Piazza Navona| ©Sean Foneill
Julemarked på Piazza Navona| ©Sean Foneill

Hvis du allerede er blevet forelsket i Roms julemarkeder, er dette planen for dig: Kan du forestille dig at fejre jul i Sydney ved 30 grader celsius og klædt ud som en surfende julemand eller at fejre jul i 3 måneder på Filippinerne? At rejse til en by på denne tid af året er som at gøre det hele om for første gang. Hvis du ønsker at besøge næsten alle verdens storbyer på én dag, anbefaler jeg dig at besøge udstillingen, der rekonstruerer en juleby i Auditorium Parco della Musica.

På mere end 25.000 kvadratmeter kan du opleve, hvordan denne fest fejres i alle dele af verden. Udstillingen Christmas World fordyber dig i julestemninger, traditioner og særpræg fra forskellige lande gennem kunstinstallationer - en vidunderlig rejse gennem forskellige kulturer! Jeg nød især at opleve de typiske produkter fra hver region og nyde de kulturelle shows på hvert lands originalsprog.

Højdepunkter i udstillingen "Christmas World

  • Hvor: Auditorium Parco della Musica, Viale Pietro De Coubertin, 30.
  • Hvornår: 4. december til 9. januar.
  • Pris: billetter fra 6 €.
  • Åbningstider: fra kl. 10 til 22.

7. Nyd en dejlig varm chokolade

Nydelse af varm chokolade| ©Theo Crazzolara
Nydelse af varm chokolade| ©Theo Crazzolara

Alle ved, at Roms is er et af Italiens symboler. Jeg er sikker på, at nogle modige sjæle vil vove at prøve det i januar, men hvad med resten af os? En god måde at varme sig op på om vinteren er at drikke en lækker varm chokolade.

Mens jeg vandrede rundt i Roms gader, opdagede jeg et af mine yndlingssteder for en kop kakao i den italienske hovedstad: en gammel chokoladefabrik gemt væk i San Lorenzo kvarteret, som har bevaret essensen fra gamle dage, men som har formået at tilpasse sig de nye tider. En kulinarisk perle!

Og for dem med en sød tand... Chokolade pålæg!

Dette er Said-chokoladebutikken, hvor du kan smage håndværksmæssig chokolade, spise en eftermiddagssnack eller forkæle dig selv med en bakke kager. Indenfor er der også en restaurant, hvor de serverer mærkelige chokoladerelaterede retter, såsom pasta med pærer og chokolade. Det lyder mærkeligt, men jeg lover, at det var lækkert.

8. Find de bedste tilbud i udsalget

Få mest muligt ud af salget| ©Sam Lion
Få mest muligt ud af salget| ©Sam Lion

Rom er uden tvivl en by med film og mode. Takket være sin elegance og vidunderlige natur, som afspejles i den fantastiske film "Roman Holiday", er den italienske hovedstad blevet en af de foretrukne europæiske byer for shoppingelskere.

Fra den 2. januar begynder det længe ventede udsalg, og det er muligt at finde nogle gode tilbud i modegaderne: via del Corso, via dei Condotti og via del Babuino. Jeg råder dig til at gå en tur rundt og betragte den bohemeagtige atmosfære i bygningerne og drage fordel af rabatterne, hvoraf nogle er helt op til 70 procent rabat, så lad der være plads i din kuffert, for jeg kan forsikre dig om, at du vil have lyst til at gå i butikker!

Læg mærke til de bedste områder til shopping:

  • Via Condotti, Via Borgognona og Via Frattina: populært kendt som "modetrekanten". Her finder du de mest luksuriøse og prestigefyldte butikker i verden, såsom Armani, Versace og Tiffany, blandt andre mærker. Selv hvis du ikke køber noget, kan du beundre de smukke butiksvinduer.
  • Via del Corso: ideel for unge mennesker. Tag en pause i Galleria Alberto Sordi og tag en lækker kaffe, mens du beundrer skønheden på dette vidunderlige sted.
  • Via Ottaviano og Via Cola di Rienzo: med butikker for alle budgetter og lommer. Du kan genoplade dine batterier i to templer for smag, Castroni og Franchi, som sælger gastronomiske specialiteter fra hele verden.

9. Se en friluftsgård i Rom

Velsignelse af dyrene ved St. Anthony Abbot's Day Festial| ©Angel Cantero
Velsignelse af dyrene ved St. Anthony Abbot's Day Festial| ©Angel Cantero

En af mine yndlingsfester er den 17. januar, hvor man fejrer Sankt Antonius Abbed, dyrenes skytshelgen, og hvor der afholdes en særlig eukaristi for dyrene. På denne dag samler den italienske kvægavlerforening dem alle sammen med deres dyr foran Peterspladsen i Vatikanstaten i ægte "Landmand søger kone"-stil.

Hvert år er der også en udstilling af husdyr, som er åben for offentligheden, hvor køer, får, geder og høns går frit omkring og er glade for at have byttet deres landskaber ud med Roms historiske bygninger. Ved middagstid er der et hesteshow, som begejstrer både tilskuere og turister med sine kunststykker i gaderne. Festivalen er en fantastisk måde for besøgende at opleve landets mest autentiske traditioner på.

10. Smag deres lækre julepanettone

En skive julepanettone| ©blackieshoot
En skive julepanettone| ©blackieshoot

Næsten lige så repræsentativ for Italien som Colosseum er panettone, et lækkert sødt brød, der blev født i Milano for mere end 500 år siden. Vidste du, at den bedste panettone i verden bliver bagt i Fiano Romano, en italiensk by nær Rom? Udnyt januar måned til at slikke dig om fingrene med denne delikatesse og bestil den til dessert eller morgenmad på et af de mange steder, jeg anbefaler dig at spise i Rom.

Den bedste panettone i verden

Det er nærmere bestemt på konditoriet Pregiata Forneria Albanesi, hvor kagekokken Fabio Albanesi bager sine magiske søde sager. Og det er ikke så underligt, at de er så gode: Han har bagt dem, siden han var syv år gammel. Panettone er et blødt og svampet brød, der er lavet af vand, mel, smør, æg, nødder, tørret frugt, appelsin- og citronskal og sultanas. Vil du prøve det?

  • Hvor: Via Tiberina, 108, 00065 Fiano Romano.
  • Åbningstider: fra kl. 6.00 til 22.00.

Temperaturer i Rom i januar

Nyd den kolde tid| ©Olya Kobruseva
Nyd den kolde tid| ©Olya Kobruseva

Januar er den koldeste vintermåned i Rom, men den er stadig meget udholdelig. Temperaturen varierer fra 3ºC til 12ºC. Ud over varmt tøj skal du også købe varme sokker, huer og T-shirts, for det får du brug for. Men du kan altid varme dig med en varm chokolade på et af julemarkederne.

Et godt råd er at stå tidligt op for at få mest muligt ud af alle solskinstimerne. På denne tid af året står solen op omkring kl. 7.30 og forsvinder over horisonten omkring kl. 17.00, hvilket giver ca. 9 timer til sightseeing og aktiviteter.

Nuria's Rejsetips

Hvis du rejser til Rom i januar, så glem ikke en lille paraply i din kuffert - det regner i gennemsnit 7 dage om måneden! Sandsynligheden for at blive fanget er derfor stor.

Priser i Rom i januar

Beregning af betalingen| ©Karolina Grabowska
Beregning af betalingen| ©Karolina Grabowska

Selv om det ikke er den foretrukne måned for de koldeste af de kolde, er de koldeste af de kolde heldige. Januar er en af de måneder med det laveste antal turister og derfor også sæsonens laveste priser, både på fly og hoteller, så det er nemt at finde nogle gode tilbud!

Nu hvor du ikke længere har den undskyldning, at Rom er en dyr by, anbefaler jeg, at du planlægger din rejse i forvejen for at få et endnu bedre tilbud. Hvis du allerede har besluttet dig for at besøge Den Evige By som dit nytårsforsæt, kan du læse denne guide med nøglen til at organisere din rejse til Rom.