10 ting at lave nær Ground Zero

Ground Zero er desværre et vartegn på Manhattan, som altid vil minde os om angrebene den 11. september 2001. Her er, hvad du kan se og gøre

Isabel Catalán

Isabel Catalán

12 minutters læst

10 ting at lave nær Ground Zero

9/11 mindesmærke | ©Hellotickets

Ground Zero var skueplads for en af de mest chokerende begivenheder i byens nyere historie og er et af de mest følelsesladede steder at besøge i New York. Her er, hvad du skal se, når du er i området.

1. Bestig One World Observatory, New Yorks højeste udsigtsplatform

Udsigten fra One World Observatory| ©Hellotickets
Udsigten fra One World Observatory| ©Hellotickets

De øverste etager i One World Trade Center, fra 100 til 102, er hjemsted for et af de nyeste observatorier, der er bygget i Big Apple. Med en højde på 386,5 meter er det den højeste observationsplatform i New York. Herfra kan man nyde en spektakulær 360º udsigt over byen.

One World Observatory har dog ikke et udendørs område i modsætning til andre observationsdæk som Top of the Rock eller The Edge, men er helt i glas og indendørs, så opfattelsen er noget anderledes, da man ikke kan mærke vinden i ansigtet eller svimmelhedsfornemmelsen som på de andre. Det kan også være et problem for dem, der gerne vil tage billeder.

Under alle omstændigheder anbefaler jeg et besøg på One World Observatory, hvis du som jeg kan lide skyskrabere og moderne arkitektur, da designet af dette observationsdæk giver dig mulighed for at se op til 80 kilometer af byen i alle retninger: Empire State Building, Brooklyn Bridge ... og endda Frihedsgudinden.... og endda Frihedsgudinden.

Oplevelsen starter fra det øjeblik, du træder ind i elevatoren, som er dækket af LED-paneler, der viser New Yorks udvikling fra dens oprindelse. På kun 47 sekunder! Det er også et symbol på det nye World Trade Center efter Ground Zero, som New York-borgerne er stolte af.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: Observatoriet ligger i skyskraberen One World Trade Center på 285 Fulton Street.
  • Åbningstider: Åbent dagligt fra kl. 9 til 20.

Bestil billetter til One World Observatory

2. Se 9/11 Memorial, der er dedikeret til ofrene

Hyldest til ofrene| ©Hellotickets
Hyldest til ofrene| ©Hellotickets

9/11 Memorial er et af de mest bevægende steder at besøge i New York. Det ligger ved Ground Zero og hylder alle dem, der døde under terrorangrebene i 2001. Dette og 9/11-museet er de to monumenter, der slog mig mest på Ground Zero, og som får dine følelser til at løbe i vejret.

På det samme sted, hvor tvillingetårnene engang stod imponerende, er der nu Memorial Plaza, to enorme springvand, der fodres af vandfald, og som er omgivet af bronzeplader, hvor navnene på alle ofrene er blevet indgraveret.

De er til gengæld omgivet af hundredvis af smukke egetræer, der er hentet fra Washington og Pennsylvania, som også var skuepladserne for den 11. september 2001. Resultatet er en storslået oase af erindring midt i byens travlhed, der indbyder til en spadseretur for at mindes fortiden og fylde fremtiden med håb og illusioner.

Bestil billetter til 9/11 Memorial and Museum

3. Se det overlevende træ

09/11 Overlevende træ| ©David Brooks
09/11 Overlevende træ| ©David Brooks

Blandt alle disse træer skiller sig et ud, som kaldes det overlevende træ, det eneste træ, der overlevede tragedien. Medarbejderne ved genopretningsarbejdet ved Ground Zero i New York fandt det en måned efter angrebene, og selv om det stadig var i live, var det i meget dårlig stand, så det blev fjernet, så det kunne blive plejet og genoprettet.

År senere, i 2010, blev det overlevende træ bragt tilbage til sin oprindelige placering og er nu et symbol på håb og modstandsdygtighed for alle New Yorkere og endda for hele verden. Det er i sandhed et vidunderligt syn at se i dag.

Bestil en rundvisning på Ground Zero

4. Besøg det imponerende 9/11-museum

9/11-museets udstilling| ©LA Times
9/11-museets udstilling| ©LA Times

9/11 Memorial er også et museum med en samling af mere end 10.000 genstande, der er fundet i murbrokkerne, og som tilhørte ofrene og de mennesker, der forsøgte at hjælpe dem efter angrebet.

For dem af os, der var vidner til 9/11 på den ene eller anden måde, er et besøg på National September 11 Memorial & Museum et meget følelsesladet øjeblik under en tur til New York. Det åbnede i maj 2014 og dokumenterer historien og betydningen af angrebene på World Trade Center gennem en omfattende samling af udstillinger, der vidner om denne tragiske dato.

Hvordan er 9/11-museet indvendigt?

At 9/11-museet ligger under Memorial Plaza, inden for resterne af den oprindelige World Trade Center-struktur, var forbløffende for mig. Der er intet, der kan forberede dig på, hvad du vil se inde på 9/11-museet, når du har passeret sikkerhedsbuen, da det vækker så mange følelser.

Det er umuligt ikke at få en klump i halsen under hele turen, når man lærer så meget om den frygtelige begivenhed og New Yorks heroiske reaktion.

Jeg var så chokeret over at se resterne af de oprindelige søjler i tvillingetårnene, de artefakter fra ofrene, der blev fundet i murbrokkerne, vidnesbyrd fra de overlevende og frem for alt den trappe, som hundredvis af mennesker forsøgte at flygte for deres liv midt i kaos.

Museet har endda resterne af en brandbil, der var involveret i redningsarbejdet den skæbnesvangre dag. Det er virkelig chokerende. Mange mennesker ofrede deres liv for at redde andres liv, og takket være alle disse usynlige helte overlevede hundredvis af mennesker den morgen.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: National September 11 Memorial & Museum ligger på 180 Greenwich St, Lower Manhattan.
  • Åbningstider: Åbent søndag til torsdag fra 9.00 til 20.00 (sidste adgang kl. 18.00) og fredag og lørdag fra 9.00 til 21.00 (sidste adgang kl. 19.00).

Bestil en guidet rundvisning på 9/11 Museum

5. Gå en tur gennem 9/11 Memorial Glade, mindesmærket for heltene

Spadseretur gennem Ground Zero| ©Hellotickets
Spadseretur gennem Ground Zero| ©Hellotickets

Glade Memorial, der ligger på Memorial Plaza i nærheden af National September 11 Memorial & Museum, er dedikeret til redningsholdene og dem, der døde som følge af de indirekte konsekvenser af angrebet.

Mange brandmænd, politifolk, ambulancefolk og andre arbejdere mistede livet, mens de forsøgte at hjælpe ofrene eller rydde murbrokkerne. Andre døde af forskellige sygdomme efter at have været udsat for de skadelige giftstoffer i luften ved Ground Zero.

De var alle en del af denne tragedie sammen med de næsten 3.000 direkte ofre og deres familier. 9/11 Glade Memorial er en hyldest til alle disse mennesker.

Hvordan er 9/11 Glade Memorial?

Historien bag dette mindesmærke er meget bevægende på grund af den smukke betydning, det har. Det er en fire meter lang sti med seks monolitter, der ser ud til at spire op af jorden og løbe igennem den. Hver enkelt har stål fra One World Trade Center og er designet ved hjælp af en traditionel japansk teknik kaldet kintsugi, som indebærer reparation af ødelagte keramikstykker ved at fylde revnerne med guld.

Kintsugi repræsenterer ideen om, at ingen ar bør skjules. Tværtimod skal de vises, fordi det er et symbol på skader, men samtidig også på styrke. Et koncept, der kommer til at betyde New York Citys evne til at overvinde modgang uden nogensinde at glemme, hvad der skete den 11. september. En smuk lektion i modstandsdygtighed.

Bestil en rundvisning på Ground Zero

6. Se One World Trade Center, en af de højeste skyskrabere i verden

Billede af One World Trade Center| ©Hellotickets
Billede af One World Trade Center| ©Hellotickets

Efter angrebet måtte området genopbygges fuldstændigt. Tvillingetårnene gav plads til fire store, moderne skyskrabere, hvoraf One World Trade Center skiller sig ud, en bygning, der er blevet et af New Yorks vigtigste vartegn.

Oprindeligt blev den døbt Freedom Tower, men dette navn blev senere forkastet på grund af dets følelsesmæssige tyngde. Således blev One World Trade Center endelig valgt som navnet på den højeste bygning i komplekset med 104 etager og 541 meter høj, dvs. 1 776 fod, et symbolsk tal, der henviser til året for USA's uafhængighed. Mærkeligt, ikke sandt? Det gør den til den sjette højeste bygning på planeten og den første uden for Asien.

Den ledsages af andre skyskrabere af glas, stål og beton kaldet 2 WTC, 3 WTC, 4 WTC og 7 WTC, beregnet til kontorer og andre formål, som erstattede flere af de bygninger, der blev ramt efter tvillingetårnenes sammenbrud.

Bestil billetter til 9/11 Memorial and Museum

7. Oplev The Oculus, og gå på shopping i indkøbscentret

Inde i Oculus i sort og hvidt| ©Hellotickets
Inde i Oculus i sort og hvidt| ©Hellotickets

Hvor PATH-stationen engang stod, som blev ødelagt efter terrorangrebene den 11. september 2001, er WTC Central Station blevet bygget af den spanske arkitekt Santiago Calatrava.

Det er en enorm og spektakulær centralstation, der forbinder adskillige undergrundslinjer, tog og store bygninger i Financial District. Det, der slog mig mest, er, at den er kronet af en glas- og metalkupel kaldet The Oculus, hvorigennem lyset let kan strømme og oplyse hele komplekset.

Calatrava lod sig i sit design inspirere af den måde, hvorpå et barn slipper en due, som det holder i hånden, op i himlen, men nogle siger, at det ligner et stort øje med øjenvipper, eller at det er som at være inde i en hval ...

Sandheden er, at det er meget forskelligt fra Grand Central Terminal, den vigtigste jernbanestation på Manhattan og efter min mening en af New Yorks arkitektoniske juveler, som stammer fra det 19. århundrede. Selv om det er svært at sammenligne dem, da de er meget forskellige i stilen. Men de har hver især deres egen charme, synes du ikke?

Westfield World Trade Center Mall

Lige under strukturen af The Oculus, der fungerer som tag over den store centrale lobby, ligger Westfield World Trade Center Mall, et indkøbscenter med mere end 50 butikker (Apple Store, Lacoste, H&M, Pandora...) og flere restauranter (Eataly, Shake Shack, Starbucks...), der erstattede det gamle indkøbscenter.), der erstattede World Trade Center Mall, da det blev ødelagt den 11. september 2001.

Westfield World Trade Center Mall er et fantastisk sted at shoppe eller holde en snackpause efter et besøg på Ground Zero i New York. Hvad med en kaffe, en is eller en burger for at få kræfterne tilbage og fortsætte din rundtur i byen?

Book en rundvisning på Ground Zero

8. Tag en rundvisning i Financial District

New York Stock Exchange Building| ©Hellotickets
New York Stock Exchange Building| ©Hellotickets

Lower Manhattan har en række turistattraktioner som Battery Park, Wall Street og dens Charging Bull, City Hall, New Yorks højesteret og Trinity Church, blandt andre. Men hvis der er én ting, der tiltrækker tusindvis af turister til dette område, så er det New Yorks Financial District. Her vil du blandt hundredvis af ledende medarbejdere i jakkesæt opleve imponerende bygninger som New York Stock Exchange og den berømte bøffel, som du skal klappe for at bringe held og lykke.

I dette område bliver gaderne smallere, og skyskraberne er endnu højere (hvis det er muligt), så meget, at du vil have svært ved at se den blå himmel mellem de høje bygninger. Alle har travlt her, så du vil også finde masser af fastfoodsteder, hvor arbejderne tager en pause fra deres dag for at få en bid mad.

Book en rundvisning på Wall Street

9. Bland kultur og shopping på Brookfield Place

Indgangen til Oculus-centret ved juletid| ©Hellotickets
Indgangen til Oculus-centret ved juletid| ©Hellotickets

Apropos shopping, så beskadigede 9/11-angrebene også det tidligere Winter Garden Atrium shoppingcenter, som dengang var en del af World Financial Center. Selv om strukturen modstod angrebet, blev den beskadiget under murbrokkerne, og det var nødvendigt at genopbygge bygningen for at give den sin tidligere pragt og udseende tilbage.

I 2002, næsten et år efter begivenheden, genåbnede det under navnet Brookfield Place, og vi kunne igen gå gennem gallerierne og marmortrapperne og nyde de smukke vinduer, hvor det naturlige lys trænger ind, og de store palmer, der står i centret.

Dette indkøbscenter er et dejligt sted at holde en pause og spise en snack eller kigge rundt i luksusbutikkerne (J. Crew, Bottega Veneta, Gucci, Louis Vuitton...). Der er endda et madmarked kaldet Le District, der er specialiseret i fransk mad, hvor man kan bestille det, man ønsker, og sætte sig ned og spise ved de borde, der er spredt rundt omkring i lokalerne.

Hvad kan man ellers lave på Brookfield Place?

Brookfield Place er hele året rundt vært for kulturelle aktiviteter såsom udstillinger, koncerter, scenekunst og børneprogrammer for hele familien. Hvis du rejser til New York med børn, er det en god idé at tjekke de kulturelle tilbud på den officielle hjemmeside, for der er altid noget at lave.

Om vinteren er der desuden en skøjtebane uden for Brookfield Place, som ikke er så overfyldt som andre i byen. Jeg anbefaler, at du besøger den til jul, hvis du kan lide at stå på skøjter, da de også arrangerer et smukt lysshow på den centrale plads.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: 230 Vesey Street.
  • Åbningstider: Åbent mandag til lørdag fra 10 til 20.00 og søndag fra 12 til 18.00.

Bestil en rundvisning på Ground Zero

10. Besøg St. Paul's Chapel, miraklet fra 9/11

Saint Paul's kapel| ©Austria Forum
Saint Paul's kapel| ©Austria Forum

Dette kapel er et mirakel. På trods af at det ligger meget tæt på det sted, hvor tvillingetårnene stod, led det ingen skade under angrebet i modsætning til andre mere moderne bygninger i området. Ikke en eneste glasrude gik i stykker. Derfor er Saint Paul's Chapel kendt som "det kapel, der stod".

Det er den ældste religiøse bygning på Manhattan. Den er georgiansk i stil og er den eneste fra kolonitiden på øen, der er kendt, fordi det var her, George Washington holdt sin tale som USA's første præsident i 1789.

Århundreder senere blev den ved at overleve 9/11 et symbol på livets triumf over urimelighed og barbari. På grund af dens nærhed til tragedieområdet og den gode stand, den var i, blev Saint Paul's Chapel brugt som ly for politiet, brandmænd og frivillige, der i månedsvis arbejdede ved Ground Zero for at hjælpe med at rydde murbrokkerne og lede efter ofre.

Mindesmærke for Saint Paul's Chapel

For at mindes dem, der døde den 11. september 2001, blev et rum i kirken faktisk dedikeret til dem som et mindesmærke. Saint Paul's Chapel er endnu et af de steder ved Ground Zero i New York, som jeg anbefaler dig at besøge. Ikke kun på grund af dens historiske værdi, men også på grund af dens følelsesmæssige værdi for byen.

Der kan du se nogle fotografier af de mennesker, der ofrede deres liv for at redde andres liv, og budskaber om støtte fra det internationale samfund. Der er også en tavle for dem, der forsvandt den skæbnesvangre dag, og du kan endda se den seng, som de frivillige hvilede på i løbet af deres endeløse dage med arbejde ved Ground Zero. Det er uden tvivl et besøg, der vil få dig til at gyse og give dig stof til eftertanke på grund af den betydning, det har.

Praktiske oplysninger

  • Hvor: 209 Broadway, mellem Vesey og Fulton Streets.
  • Åbningstider: Åbent mandag til fredag fra kl. 10 til 18. Kapellet er åbent lørdag fra 10 til 16.00 og søndag fra 7 til 21.00.

Hvad var World Trade Center?

Tvillingetårnene i World Trade Center| ©Jean-Pierre Dalbéra
Tvillingetårnene i World Trade Center| ©Jean-Pierre Dalbéra

Det var et kompleks beliggende i Lower Manhattan, hvor de ikoniske tvillingetårne, symbolet på den amerikanske finansverden siden indvielsen i 1973, var placeret.

Terrorangrebet den 11. september 2001 ødelagde World Trade Center og kostede tusindvis af mennesker livet. Området, hvor tragedien fandt sted, blev et enormt krater, som til sidst blev genopbygget til et mindesmærke for ofrene.

I dag er det blevet et symbol på modstand i New York, og Ground Zero er blevet renoveret med flere monumenter, som er et besøg værd. Hvad kan du se på World Trade Center?

Praktiske oplysninger

om Ground Zero i New York

  • Hvor er det: På Lower Manhattan, ved siden af Wall Street.
  • Sådan kommer du dertil: Med offentlig transport kan du tage undergrundsbanen Broadway - Fulton St (linje 4 og 5) eller Cortlandt Street - World Trade Center (linje N og R); eller buslinjerne M05 og M20.

Bestil en rundvisning på Ground Zero

Andre interessante oplevelser i nærheden af Ground Zero

Udsigt fra vandet langs Hudson| ©Hellotickets
Udsigt fra vandet langs Hudson| ©Hellotickets

Rundturen på Upper og Lower Manhattan

Manhattan er hjertet af New York, et af de steder, man ikke kan få nok af at udforske. Hvis du nød dit besøg på Ground Zero, vil du måske være interesseret i turen til Upper and Lower Manhattan, hvor du ikke går glip af et eneste vigtigt hjørne af byen.

Med denne tur vil du fra en bus se alle seværdighederne i downtown New York, de emblematiske kvarterer som Greenwich Village, Wall Street, Chinatown eller Little Italy samt de gader, der gør Manhattan verdensberømt som Fifth Avenue.

Hvis du vil vide mere om denne oplevelse i New York, anbefaler jeg dig at læse artiklen om Upper and Lower Manhattan Tour, hvor jeg i detaljer forklarer alt det, du vil se, giver dig nogle nyttige tips og fortæller dig mere om andre interessante oplevelser i byen, som du ikke vil gå glip af.

Hop på en af krydstogterne på Hudson River

Lower Manhattan er et centralt sted, hvorfra du finder flere moler, hvorfra du kan hoppe på Hudson River-krydstogter. Der er ture for enhver smag og ethvert budget, lige fra ture om dagen, hvor du kan se Manhattans skyline i al sin pragt, til luksusmiddagskrydstogter, der afgår hver aften og serverer en gourmetmiddag, hvor du kan nyde den oplyste by.

Kom til Frihedsgudinden

Fra Battery Park, lige ved Ground Zero, afgår færgerne til Frihedsgudinden. En færgetur vil give dig den bedste udsigt over Manhattan og Lady Liberty. Når du kommer til Liberty Island, kan du besøge hendes piedestal og endda hendes krone, men det er bedst at købe dine billetter til Frihedsgudinden i forvejen.

Benyt lejligheden til at besøge Brooklyn

Hvis du krydser Brooklyn Bridge, hvilket jeg 100% anbefaler, kommer du til Brooklyn Borough, et af de mest trendy områder i byen. Benyt lejligheden til at gå rundt i dens gader og stræder, tag det legendariske foto fra DUMBO og spis frokost eller brunch på en af dens hipstercaféer.

Bestil en rundvisning på Ground Zero