12 bedste ting at lave i julen i Paris

Markeder, gadebelysning, særlige aktiviteter og mange flere attraktioner. På denne tid af året skinner Paris lysere end nogensinde, og bare det at gå langs gaderne vil give din jul det særlige præg, du ønsker.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

9 minutters læst

12 bedste ting at lave i julen i Paris

Udsigt over Triumfbuen ved juletid | ©Pierre Blaché

Normalt er der masser af ting at lave og steder at se i Paris, men ved juletid er byens charme mangedoblet. Den franske hovedstad pynter op til højtiden med sin elegante belysning og tilbyder sine indbyggere og besøgende en bred vifte af underholdning for både voksne og børn.

På denne tid af året er julestemningen legemliggjort i Paris' gader, så det er svært at vælge, hvad man skal besøge først. Derfor har jeg sammensat denne korte liste med ideer og nøglepunkter, så du kan organisere dit besøg og vælge det, du bedst kan lide.

1. Besøg Disneyland Paris

Illumination og pyroteknisk show over slottet| ©Zino Scheers
Illumination og pyroteknisk show over slottet| ©Zino Scheers

Julen er måske det bedste tidspunkt at besøge det nærliggende Disneyland Paris for at runde din tur til den franske hovedstad af. Uanset alder byder parken på illusion, magi og en unik oplevelse for alle besøgende på denne årstid.

Udover at dele gaderne med alle Disney-figurerne og køre i Disneyland Paris' forlystelser, viser hele parken sig fra sin bedste side i julen med guirlander, julekugler og lys.

Det enorme juletræ skiller sig ud på denne tid af året, udsmykket med et fantastisk sæt lys, der omslutter det med farve og lysstyrke. Du må ikke gå glip af de særlige parader, der flere gange om dagen går langs hovedgaden og viser forskellige juleallegorier. Julesæsonen i Disneyland Paris starter normalt i november og varer til efter Helligtrekonger.

Køb dine billetter til Disneyland Paris

2. Tag på et kort julecruise på Seinen.

Seinen og Paris| ©jlfaurie
Seinen og Paris| ©jlfaurie

Der er nok kun én aktivitet, der er mere romantisk end at tage på krydstogt på Se inen, og det er i julen eller endnu bedre nytårsaften.

Selvom man kan tage på krydstogt hele året rundt (dagskrydstogter, natkrydstogter, middagskrydstogter inklusive ....), arrangerer nogle selskaber en lille fest om bord på deres både den aften, hvor året slutter.

Denne fejring omfatter en nytårsmiddag, et bal og en efterfølgende dans, der varer til langt ud på natten. Alt dette ledsages af en spektakulær udsigt over Louvre, Eiffeltårnet og Notre Dame-katedralen, som alle er udsmykket med særlig julebelysning.

Book dit krydstogt på Seinen

3. Oplev et juleshow på Moulin Rouge

Moulin Rouge om natten| ©Leandro Kibisz
Moulin Rouge om natten| ©Leandro Kibisz

Julen i Paris opleves ikke kun i gaderne, men alle slags etablissementer tilbyder særlige aktiviteter. Den mest kendte er nok den, der arrangeres af byens mest berømte kabaret: Moulin Rouge.

På disse datoer giver billetter til Moulin Rouge med middag og transport mulighed for at overvære et særligt show, der afspejler det bedste af dets essens. Derudover er der også inkluderet en middag, der ikke har noget at misunde fra de bedste restauranter i byen.

For at tilbringe en juleaften på dette legendariske sted skal du være proaktiv, da billetter har tendens til at blive udsolgt hurtigt. Hvis du ikke kan nå det, kan du altid prøve at se et andet populært show, der finder sted på de dage. Det er den på Lido Paris Merveilles, og du har mulighed for at købe en normal billet eller en specialbillet, der inkluderer middag.

Book billetter til Moulin Rouge med middag og transport

4. Tag en tur til Versailles

Versailles|©Javier Castillo Alcaide
Versailles|©Javier Castillo Alcaide

Et must til jul er en tur til Versailles med en guidet tur. Det mest praktiske er at finde en tur, der inkluderer bustransport, så du ikke behøver at bekymre dig om, hvordan du kommer derhen.

Du vil også blive ledsaget af en professionel guide, som vil fortælle dig alle historierne om dette UNESCO verdensarvssted, som fungerede som residens for de kongelige mellem 1682 og 1789, da den franske revolution fandt sted.

På denne tur vil du passere gennem symbolske rum som Spejlsalen, hvor Versailles-traktaten blev underskrevet i 1919, hvilket markerede afslutningen på Første Verdenskrig. Du vil også slentre gennem de 800 hektar store haver med et utal af planter, blomster, springvand og damme.

Book en udflugt til Versailles med guidet tur

5. Rejs til Loire-slottene

Loire-slotte|©jorge_alarcon
Loire-slotte|©jorge_alarcon

Julen er et godt tidspunkt at tage en tur til Loire-slottene. Min anbefaling er at besøge slottene Chenonceau, Chambord og Amboise.

Denne 12,5 timers tur er en fremragende mulighed, fordi den inkluderer transport fra Paris. Derudover vil du blive ledsaget af en ekspertguide, som vil fortælle dig alle detaljerne om disse tre slottes historie og arkitektur.

Du får mulighed for at besøge Leonardo da Vincis grav og hans bolig i de sidste år af hans liv. Og for at runde en spektakulær dag af: en smagning af 3 vine fra regionen.

Book en tur til Loire-slottene med vinsmagning

6. Lad dig overraske af udsmykningen af butiksvinduerne

Besøg Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada
Besøg Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada

Pariserne lever julen med stor intensitet, og det kan ses på den indsats, de lægger i at dekorere hele byen, både offentlige og private miljøer. I de senere år er udsmykningen af butikker og indkøbscentre blevet en af byens hovedattraktioner på denne tid af året. At gå gennem gaderne og kigge ind ad butiksvinduerne er en oplevelse, der får alle til at føle sig som børn igen, fordi der er lys, farver og illusioner overalt.

Et sted, du helt sikkert bør besøge, er Galeries Lafayette. Dette stormagasin har ikke kun et fantastisk juletræ, men også en af de mest spektakulære vinduesudstillinger i byen. De ansvarlige for denne vinduesudstilling har skabt en dekoration, der inkluderer bevægelse og musik for at opnå et hypnotisk resultat.

På den anden side har nogle af de parisiske butikker automater og fantastiske kunstværker i deres vinduer, der fortæller historier og eventyr for alle målgrupper. Blandt de mest bemærkelsesværdige er Printemps Haussmann, Le Bon Marché og BHV. I sidstnævnte kan børn også få taget et billede med julemanden.

Book en shoppingtur til outlet i La Vallée

7. Gå en tur under julelysene

Paris om natten| ©Luciano Teixeira
Paris om natten| ©Luciano Teixeira

Hvis der er en tid på året, hvor lysets by lever op til sit kælenavn, så er det julen. Det er et must at slentre gennem gaderne for at se lys ene, hvis man rejser til den franske hovedstad på denne tid af året. Hver eneste avenue er fyldt med flerfarvede pærer i de mest forskellige former, fremspring og lysende buer. På samme måde er alle de historiske bygninger og monumenter også fyldt med disse lys og viser sig fra deres bedste side.

Selvom du finder uforglemmelige julelys over hele byen, er der nogle områder, du ikke må gå glip af: Champs Elysées, Place Vendôme, hele Montmartre-kvarteret og Bercy Village er blot nogle af dem.

For at nyde udsmykningen skal du bare tage en afslappet spadseretur eller tage med på en organiseret tur rundt i Paris. En anden måde at se belysningen på er ved at tage en af de parisiske sightseeingbusser, der kører rundt i byen.

Book plads på en sightseeingbus i Paris

8. Udforsk Marchés de Noël, Paris' julemarkeder

Paris - julemarked|©Manal A
Paris - julemarked|©Manal A

I juletiden er Marchés de Nöel, julemarkederne, en af hovedattraktionerne i Paris, når du besøger byen i december. Når man slentrer gennem dem med deres dufte og farver, bliver man hensat til en magisk verden.

Traditionen med julemarkeder i Paris kommer fra Alsace. Disse markeder, som jeg fortæller mere om i artiklen om julemarkeder i Paris, består af små hytter med produkter som crepes, ristede kastanjer (marrons), vafler og gløgg. De er også gode steder at købe dekorationer, gaver og meget mere.

Julemarkederne begynder at åbne i midten af november. Blandt de mest populære er dem, der ligger på Champs Elysées, i Tuileries-haverne, ved Notre Dame eller på Champs de Mars, men der er også mindre markeder i andre parisiske kvarterer. Hvis du har mulighed for det, bør du ikke gå glip af den i Montmartre-kvarteret, hvor du finder boder, der sælger kunsthåndværk og produkter fra hele landet.

Book en rundtur i Montmartre-kvarteret

9. Nyd en julekoncert

Maison de la Radio,| ©ferdee2
Maison de la Radio,| ©ferdee2

Musikelskere vil blive forkælet med valgmuligheder, når de besøger Paris i julen. Flere steder i byen samt nogle kirker er vært for en række koncerter af høj kvalitet.

Maison de la Radio, en bygning opført i 1960'erne, er den mest berømte. Flere aftener kan man opleve nogle af de vigtigste orkestre i landet, bl.a. Philharmonic Orchestra og Orchestre National de France. En anden koncert, der traditionelt finder sted på denne tid af året, er den, som Radio Classique tilbyder på Théâtre des Champs Elysées.

Den koncert, der hvert år afholdes i Notre Dame-katedralen, var et af højdepunkterne i julemusikprogrammet. Mens den stadig er under reparation, er den blevet flyttet til Madeleine-kirken, hovedstadens mest kendte nyklassicistiske kirke, og Saint Germain de Pres-kirken. Efter koncerten anbefaler jeg, at du tager til Latinerkvarteret (eller booker en rundvisning der) for at smage på de oste, der tilbydes.

Book en rundvisning i Latinerkvarteret

10. Føl dig som et barn på en karrusel

Karrusel i Paris| ©Marcelo Campi
Karrusel i Paris| ©Marcelo Campi

Hvis du rejser med børn til Paris, er det næsten umuligt for dem ikke at ville nyde de mange karruseller, der er opstillet i nogle af hovedstadens kvarterer. Disse karruseller er desuden helt gratis, og det er en oplevelse, som de små (og mange voksne) aldrig vil glemme.

Selvom der er en del at finde i hovedstadens gader, anbefaler jeg, at du ikke går glip af den, der er installeret på Place du Trocadéro, med en fantastisk udsigt over Eiffeltårnet. Du kan også benytte lejligheden til at besøge det julemarked, der er opstillet i selve tårnet.

Det er også meget interessant at besøge Place de la Concorde. Her finder du ikke en karrusel, men et stort pariserhjul, hvorfra du kan se en del af byen. Hvis det er aften, vil du kunne nyde den parisiske belysning i al sin pragt.

11. Skøjteløb

Skøjtebane ved Grand Palais,| ©Eric Demarcq
Skøjtebane ved Grand Palais,| ©Eric Demarcq

Hvis du er lidt af en skøjteløber, eller hvis du bare er i humør til at hygge dig, er en af de mest populære parisiske juleunderholdninger skøjteløb. Det er som regel gratis at komme ind på skøjtebanerne, men vær opmærksom på, at du skal betale for at leje skøjter og udstyr, hvis du ikke har det med. Nogle skøjtebaner har også et særligt område for børn. I den senere tid er der dog dukket nogle skøjtebaner op, som man skal betale for at bruge.

Det sjove ved disse skøjtebaner er ikke kun at skøjte med større eller mindre færdigheder, men nogle af dem har også en spektakulær beliggenhed. Blandt disse er den, der er installeret i Grand Palais under den imponerende glaskuppel, som er den største ikke-permanente skøjtebane i verden. Hvis du kan, og du nyder Paris om aftenen, anbefaler jeg, at du tager til denne skøjtebane efter mørkets frembrud, da den forvandles til en slags diskotek med DJ og stroboskopkugler, hvor du kan danse på dine skøjter.

Galeries Lafayette har også sin egen skøjtebane på sin terrasse, hvorfra man har en flot udsigt over Operaen og Eiffeltårnet. Endelig kan jeg kun anbefale skøjtebanen, der ligger på første sal i selve Eiffeltårnet. Oplevelsen af at skøjte på den, mens man nyder udsigten fra Eiffeltårnet, er uovertruffen.

Joaquíns rejsetip:

Vær forberedt på at dele hovedgaderne med en stor mængde mennesker, der gør deres juleshopping eller bare slentrer rundt. På den anden side skal du huske at tage varmt tøj på, da temperaturerne kan være meget lave...

12. Nyd nytårsaften og nytårsaften med stil

Nytårsaften på Champs Elysées i Paris| ©Carlos
Nytårsaften på Champs Elysées i Paris| ©Carlos

Julens store dage er uden tvivl nytårsaften og nytårsaften. I flere år har Paris fejret årsskiftet med forskellige aktiviteter, som er umagen værd, både på grund af det spektakel, der arrangeres, og på grund af stemningen i gaderne.

Om aftenen den 31. december er Champs Elysées i Paris klædt i festligt tøj. Tusindvis af parisere og turister samles der for at byde det nye år velkommen med et stort lyd- og lysshow, hvor en video projiceres op på Triumfbuen. Til sidst kan man nyde et fyrværkeri.

Dagen efter afholdes en stor nytårsparade på den samme avenue. Vogne, musikere, klovne, dansere og akrobater paraderer gennem en gade fyldt med mennesker. Og hvis du er på udkig efter flere planer, kan du besøge vores indlæg om aktiviteter og steder at se i Paris.

Joaquíns rejsetip:

Nytårsaften er til for at hygge sig, men pas på ikke at drikke for meget. Ifølge landets love kan politiet give dig en bøde på mere end 100 euro, hvis de finder dig beruset på gaden. Det er også forbudt at kaste med fyrværkeri.