Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Ting at lave i Krakow på 5 dage

Find ud af, hvordan du organiserer dit besøg i Krakow, så du kan se de vigtigste seværdigheder (og endda komme væk) på bare 5 dage.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minutters læst

Ting at lave i Krakow på 5 dage

Wieliczka saltmine | ©Nigel Hoult

Kraków har mange kunstneriske og historiske trækplastre. Det er ikke for ingenting, at Krakow er på UNESCO's verdensarvsliste. Det kan tage tid at se dem i detaljer, selvom det er muligt at gøre det på 5 dage. I denne artikel foreslår jeg, at du planlægger dit besøg, så du kan nyde alt, hvad den har at byde på. Og vi vil stadig have masser af tid til at udforske det omkringliggende område. Lad os komme i gang!

Dag 1: Rundtur i Krakows gamle bydel

Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland
Markedspladsen i Wroclaw| ©Hrs Poland

Det er bedst at starte med hjertet af byen og dens mest berømte seværdigheder. Når du har suget byens atmosfære til dig, kan du bruge de næste par dage på at gå på opdagelse. Derfor tager vi det roligt den første dag: Vi ser klædemarkedet, Mariakirken, Sankt Florians Port og slottet. Den bedste måde at gøre det på er at booke en tur i Krakows gamle bydel.

Du kan også læse mere i denne artikel om, hvad du skal se og lave i Krakow. Og tøv selvfølgelig ikke med at booke en af de mange ture, der tager dig med ind i Krakow med al den information, du har brug for, for at få mest muligt ud af byen.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

Besøg klædemarkedet

Vi starter i hjertet af den gamle bydel: Klædemarkedet, som også er hjemsted for Mariakirken, et andet af byens mest betydningsfulde monumenter. Klædemarkedet var, som navnet antyder, byens kommercielle og økonomiske centrum i århundreder.

Selvom det allerede eksisterede i det 13. århundrede, er dets nuværende udseende renæssance og fra det 16. århundrede.

Træd indenfor i Santa María-basilikaen

Santa Maria-basilikaen er et smukt gotisk tempel, som i løbet af sin historie har inkorporeret elementer fra andre arkitektoniske stilarter. Udefra skiller den sig ud med sin næsten fæstningsagtige rotunditet. Men det bedste er indeni: udsmykningen og udrustningen er simpelthen fantastisk.

Som et kuriosum vil du bemærke, at der hver time lyder en trompet fra toppen af basilikaen. Ifølge legenden var det en trompetist på toppen af et tårn, der advarede byen om mongolernes ankomst. Musikeren havde dog ikke meget tid til at spille, da en pil, som de asiatiske angribere skød, gennemborede ham. Fortsæt med at udforske byens kulturarv i denne artikel om de bedste kirker i Kraków.

Her er et tip: Polen er et meget religiøst land, især Kraków, da det er ærkebiskoppens sæde. At gå gennem kirker, når der er messe, kan tiltrække blikke fra de lokale. Det kan være ubehageligt, hvis du kommer fra et vestligt land, hvor disse regler er lidt mere afslappede.

Book en rundtur i Krakows gamle bydel

Gå på opdagelse i St. Florian's Gate

Florian-porten| ©Diego Delso
Florian-porten| ©Diego Delso

Cirka 10 minutter fra Tøjhuspladsen ligger Skt. Florians Port. Det er en chance for at se, hvordan middelalderens befæstede Kraków så ud. Det er et monument af ekstraordinær skønhed på trods af dets defensive funktion. Hvis du vil udforske denne side af Krakows arkitektur yderligere, kan du også gå en tur rundt om Barbican og forsvarsmurene.

Efter denne gåtur, som kan tage op til 3 timer, er det tid til en snack. Har du brug for nogle ideer? Her er mere information om, hvor man kan spise i Krakow.

Efter frokost, besøg slottet

Efter frokost tager vi videre til Krakows hovedattraktion: slottet og katedralen. De ligger på Wawel-højen, i den sydlige ende af den befæstede by og med udsigt over Vistula-floden. Det er et sted, der er et sandt sancta sanctórum i polsk historie.

Hvis du bestiller en guidet tur til Wawel-slottet, kan du opleve den luksus, som Polens konger boede i, samt deres grave i katedralen. Her er de seværdigheder, du skal se:

 • Sigismunds kapel (katedralen).
 • Santa Cruz-kapellet (katedralen).
 • Gravene for greverne og kongerne af Polen (katedralen).
 • Statens gårdspladser (Slot).
 • Skatkammeret og våbenkammeret (slottet).
 • Statue af Johannes Paul II (udvendigt).

For at se langt de fleste af disse charmerende ting, bliver du nødt til at gå ind i monumenterne. Se denne artikel for mere information om, hvordan man kommer til Krakow Slot, åbningstider og indgangspriser.

Book en guidet tur på Wawel-slottet

Dag 2: Fordyb dig i det jødiske kvarter og 2. verdenskrigs Krakow

Szeroka-gaden i det jødiske kvarter| ©Paul Arps
Szeroka-gaden i det jødiske kvarter| ©Paul Arps

På andendagen kan du dykke ned i den mest historiske by, især den, der har mærket mest til Anden Verdenskrig og Holocaust, som var nådesløs i Polen. Der er mange ting at se i den forbindelse, men jeg vil gerne fremhæve tre: det jødiske kvarter, Krakow-ghettoen og Oskar Schindler-fabrikken. Alle disse steder ligger tæt på hinanden på bredden af Vistula-floden, selvom ghettoen og fabrikken ligger på den anden side af floden.

Udforsk det jødiske kvarter

Det jødiske kvarter kaldes også Kazimierz, og det var her, Krakóws jøder holdt til fra det 16. århundrede og frem. Med tiden blev Kazimierz et af de største jødiske kvarterer i Europa, hvilket den høje koncentration af synagoger vidner om. Jeg anbefaler, at du bestiller en guidet tur i det jødiske kvarter og derefter besøger en af synagogerne. De vigtigste er de følgende:

 • Den gamle synagoge.
 • Remuh-synagogen.
 • Tempel-synagogen.
 • Isaac-synagogen.

Et godt supplement til besøget kan også være et nærmere kig på det jødiske museum i Galicien. Dets navn har intet at gøre med den spanske region, men med navnet på et gammelt kongerige. Her er nogle flere ting, man kan lave i Krakows jødiske kvarter.

Book en guidet tur i det jødiske kvarter

Besøg Krakows ghetto

Heltenes Plads i Krakows ghetto| ©Marco Zanferrari
Heltenes Plads i Krakows ghetto| ©Marco Zanferrari

Fra det jødiske kvarter, lige på den anden side af broen, befinder du dig i et område, hvor du kan se Krakows ghetto. Eller rettere, hvad der er tilbage af den. Det er resterne af den mur, der isolerede ghettoen, en af de største under den nazistiske besættelse sammen med Warszawa. Her blev for eksempel den berømte filmskaber Roman Polanski født. Dette er ikke det eneste filmiske vartegn, du finder i dette område.

Besøg Oskar Schindlers fabrik

Oskar Schindlers fabrik blev udødeliggjort af Spielberg i Schindlers liste og var det sted, hvor denne tyske forretningsmand tog imod mange jødiske arbejdere for at redde dem fra deportation.

Hvis du elsker film, historie eller begge dele, er det vigtigt, at du booker en guidet tur til Schindlers fabrik.

Book en guidet tur på Schindlers Fabrik

Dag 3: Tag en tur til Auschwitz

Pigtråd omgiver hele koncentrationslejren.| ©Tomas Forgac
Pigtråd omgiver hele koncentrationslejren.| ©Tomas Forgac

Auschwitz ligger i udkanten af Krakow. Det er et sted af frygtelig historisk betydning på grund af det, der skete der, men hvis du kan lide historie, bør du helt sikkert booke en tur til Auschwitz.

En dagstur til Auschwitz er et must af flere grunde. For det første, fordi det er et omfattende besøg: Der er to lejre i Auschwitz-Birkenau-komplekset; for det andet skal du tage bussen frem og tilbage. Der er to måder at gøre det på:

 • På egen hånd: Der er flere måder at gøre det på. Her er mere information om, hvordan man kommer til Auschwitz fra Krakow.
 • Med en organiseret tur: Vælg den, der passer dig bedst, blandt de forskellige muligheder for udflugter til Auschwitz fra Krakow.

Book en tur til Auschwitz

Besøg den første Auschwitz-lejr

Auschwitz er faktisk to lejre. Den ene, mindre, var en polsk militærbarak indtil den tyske besættelse, og den anden, gigantiske, er den, du kender fra billeder. Sidstnævnte er den berømte Auschwitz Birkenau, som jeg vil komme nærmere ind på senere. Når du ankommer til Auschwitz, vil du først blive introduceret til denne lejr. Jeg vil fortælle dig, hvad du vil se der; selvom det er en liste over rædsler, vil det give dig stof til eftertanke, uanset om du er passioneret omkring historie eller ej:

 • Den berømte "velkomst" til lejren smedet på porten: Arbeit macht frei.
 • Barakkerne af mursten.
 • Muren med henrettelsespelotonen.
 • Sankt Maximilian Kolbes celle.
 • Det eneste overlevende gaskammer.
 • Krematorierne.
 • Bunker af ejendele (briller, sko...), der tilhørte fangerne.

Hvis du bestiller en udflugt til Auschwitz, vil du også kunne lære mere om, hvad der skete der, gennem de meget lærerige udstillinger, der er placeret inde i nogle af barakkerne. Når du har afsluttet din tur, går du om bord på en bus, der kører dig til porten til Birkenau på mindre end 15 minutter.

Book en tur til Auschwitz

Kom tættere på Birkenau

Indgang til lejren| ©John C
Indgang til lejren| ©John C

Dette er den mest imponerende lejr af alle nazisternes udryddelseslejre, både på grund af dens størrelse og fordi den var det sted, hvor flest jøder og politiske fanger blev myrdet. Det er en enorm udvidelse, hvoraf kun pigtrådshegnene, de store træbarakker og indgangen til gaskamrene (disse kamre blev som sådan ødelagt af nazisterne under deres flugt) er tilbage. Det er dybest set det, du kan gøre der:

 • Gå gennem barakkerne og se, hvordan de indsatte levede.
 • Besøge Holocaust-mindesmærket.
 • Se indgangene til gaskamrene.

Ved afslutningen af Auschwitz-turen bliver du kørt tilbage til den første lejr, hvorfra du kan tage tilbage til Krakow.

Book en tur til Auschwitz

Overvej disse tips til at besøge Auschwitz

Auschwitz er bestemt ikke for alle. Det, du vil se, hvis du booker en tur til Aus chwitz, er meget stærkt. Faktisk kommer besøgende ofte helt fortvivlede hjem fra stedet, så hvis du er følsom, råder jeg dig til at tænke dig godt om, inden du tager af sted. Og hvis du rejser med børn, foreslår jeg også, at du tænker over det. Især fordi der er så mange ting at se i Krakow med børn.

En anden ting, man skal vide, er, at der er strenge regler for respekt indenfor. Det er ikke tilladt at tale højt og tage billeder af bjergene af fangernes ejendele. Med den nylige kontrovers om besøgende, der tager selfies, er dette spørgsmål også under øget kontrol. Hvis du alligevel har besluttet dig for at besøge disse udryddelseslejre, er her alle de oplysninger, du har brug for:

Efter et så imponerende besøg er det bedst at slutte dagen af med at vandre rundt i gaderne eller slappe af et sted, hvor man kan komme sig. Vistula-flodens boulevarder er et godt sted at gøre dette.

Book en tur til Auschwitz

Dag 4: Gå ikke glip af Wieliczka-saltminerne

Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov
Galleri om udvinding af saltminer| ©Aleksandr Zykov

Wieliczka-saltminen er et af Polens UNESCO-verdensarvsteder. Ikke for ingenting modtager den 1 million turister om året. Det er et besøg værd, fordi det ligger så tæt på Krakow (30 minutter i bil). For mere information om, hvordan man kommer til Wieliczka-saltminen fra Kraków, klik her.

Det er et unikt sted med saltminer, der er gravet i usædvanlige dybder på mellem 60 og 130 meter. Det består ikke kun af gange, men også af overdådige kapeller. Find ud af mere om, hvad du kan se og lave i Wieliczka-saltminerne her. For at vække din appetit er her nogle af de mest betydningsfulde seværdigheder:

 • Kopernikus' kammer.
 • Sankt Barbara-kapellet.
 • Skt. Kingas kapel.
 • Cunegundas brønd.

Bemærk, at hvis du bestiller en tur til Wieliczka-saltminerne, vil det tage omkring 3-4 timer. Den gode nyhed er, at der er steder, hvor man kan købe mad og drikke i selve minerne, og endda restauranter udenfor. Her er nogle artikler, der kan hjælpe dig med de praktiske spørgsmål, du måtte have:

Book en tur til Wieliczka-saltminen

Dag 5: Tag en kort pause

Den kongelige slotsplads i Warszawa| ©Vinicius Pinheiro
Den kongelige slotsplads i Warszawa| ©Vinicius Pinheiro

Vi har allerede set det vigtigste af Kraków og omegn, så hvad med at reservere den sidste dag til en udflugt til et andet charmerende sted? Det fantastiske ved Polen er, at det er fyldt med smukke steder, så du kommer ikke til at mangle muligheder. Lad os tage et kig på de forskellige byer, hvor du kan tilbringe din sidste dag. For flere detaljer, se denne artikel om, hvad du kan se og lave omkring Krakow.

Vær opmærksom på stederne omkring Krakow

Af byerne i nærheden af Krakow vil jeg fremhæve nogle små byer eller maleriske og charmerende landsbyer. Især hvis man prioriterer, at det ikke tager lang tid at komme til dem. Det drejer sig om følgende:

 • Tarnów: ca. 1 time og 10 minutter i bil.
 • Lanckorona: ca. 39 minutter i bil.
 • Niepolomice: 35 minutter i bil.
 • Zakopane- ca. 50 minutter i bil.

Nyd de bedste udsigter i Zakopane

Atbooke en udflugt til Zakopane er et must, hvis du tilbringer fem dage i Kraków. Byen er kendt som Polens vinterhovedstad og har en fantastisk panoramaudsigt. Ideel for dem, der holder af naturturisme.

Du kan også slappe af i de udendørs termiske pools i denne maleriske by i Podhale-regionen.

Book en rejse til Zakopane

Tag en tur med svævebanen i Tatra

Hvis du booker en tur til Tatra, vil du opleve en betagende natur, især hvis du tager en svævebanetur op ad Gubalowka-bakken, hvorfra du kan skimte Tatra-bjergene og se Wielka Krokiew, en imponerende skihopbakke.

Book en udflugt til Tatra

Få mere at vide om John Paul II Wadowice

Wadowice ligger i det sydlige Polen og er pave Johannes Paul II's fødested. Hvis du booker en tur til Wadowice, vil du se de mindesmærker, der er rejst til minde om ham på Johannes Paul II-pladsen.

Du kan også besøge Museum of the Family House of John Paul II, som udstiller familiememorabilia og genstande.

Og hvis du har en sød tand, kan du smage de populære flødekager kaldet "kremowka".

Book en udflugt til Wadowice

Udforsk Polens religiøse hovedstad - Czestochowa

Czestochowa er en af de ældste byer og Polens religiøse hovedstad, hvor du kan besøge Jasna Góra-klosteret, hvor det mirakuløse ikon af Den Sorte Madonna befinder sig.

Hvis du booker en tur til Czestochowa, vil en af Paulinermunkene guide dig gennem denne katolske helligdom.

Book en tur til Czestochowa

Få det bedste billede af din rejse på Pieskowa Skala-slottet

Pieskowa Skala Castle ligger i Ojców National Park og er en kongelig fæstning på en kalkstensklippe.

Hvis du bestiller en udflugt til Pieskowa Skala Slot, får du adgang til et stort kunstmuseum, der samler vidunderlige europæiske must-see kunstværker. Bemærk dog, at det kun er åbent mellem maj og oktober.

Book en tur til Pieskowa Skala Slot

Afrund din rejse med et besøg i Warszawa

Landets hovedstad. Det er en meget smuk by, og dens historiske centrum er på UNESCO's verdensarvsliste. Men ja, den er næsten helt genopbygget, siden byen blev jævnet med jorden efter Anden Verdenskrig.

Afstanden er 3 timer og 45 minutter. Ikke en optimal afstand, hvis du planlægger at vende tilbage til Krakow. Jeg anbefaler dog, at du overvejer at booke dit returfly i selve Warszawa. For at få mest muligt ud af din transfertid kan du finde ud af, hvordan du kommer til Warszawa fra Krakow.

Uanset hvilket sted du vælger, kan jeg forsikre dig om, at det vil være et uovertruffent højdepunkt på din rejse til Krakow.

Lær Wroclaw at kende

På polsk Wroklaw, på engelsk kender vi den bedre under det gamle, mere germaniserede navn: Wroclaw. Det er en af de vigtigste polske byer (og en af de smukkeste). Den har et meget germansk udseende, hvilket ikke er overraskende i betragtning af den indflydelse, dette samfund udøvede historisk indtil slutningen af Anden Verdenskrig.

Den ligger 3,5 timer fra Kraków. Det er en mindre overkommelig afstand, men det kan være en god idé at flyve tilbage fra Krakow, så du kan nå at se begge byer! Her er nogle praktiske oplysninger om, hvordan man kommer til Wroclaw fra Krakow.