Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

3 dage i Rom

Det er muligt at opleve Rom på en forlænget weekend, men du bliver nødt til at optimere timingen af din rejseplan. Her er en liste over de vigtigste ting.

Alex Grande

Alex Grande

12 minutters læst

3 dage i Rom

Piazza Venezia i Rom | ©Michele Bitetto

Selvom tre dage er kort tid til virkelig at lære Rom at kende, er det mere end nok tid til at se byens smukkeste seværdigheder og endda tage en afslappet slentretur gennem gaderne og nyde dens karakteristiske atmosfære. Her er den ideelle rejseplan for en 3-dages tur til Rom, med tips og tricks til at se en masse på kortere tid.

Dag 1: Udforsk Vatikanet og det historiske centrum

Den bedste måde at starte dit besøg i Rom på er ved at opleve byens mest ikoniske seværdigheder- vær forberedt på at stå med åben mund, så snart du starter din tur!

Det Sixtinske Kapel

Det Sixtinske Kapel| ©Unsplash
Det Sixtinske Kapel| ©Unsplash

Vatikanstaten er det første stop på rejseplanen. Selvom du teknisk set ikke er i Rom under dette besøg, kan både Det Sixtinske Kapel og Peterskirken være nok til at gøre en tur til Den Evige Stad uforglemmelig. Det Sixtinske Kapel er en del af Vatikanmuseerne, et museum, der huser en imponerende samling af religiøs og moderne kunst, rum dedikeret til udstilling af arkæologiske levn og endda et museum for pavelige vogne.

Men lad os komme til sagen: For at besøge det berømte kapel malet af Michelangelo har du to muligheder:

Og hvis du har brug for flere råd, skal jeg nok fortælle dig det:

 • Det ideelle er at besøge Det Sixtinske Kapel så tidligt på dagen som muligt.
 • Det åbner kl. 9 (alle ugens dage undtagen søndage).

Book billetter til Vatikanet

Peterskirken

Inde i Peterskirken| ©Unsplash
Inde i Peterskirken| ©Unsplash

Forlad Vatikanmuseerne og gå til den majestætiske Petersplads. For at gøre det skal du følge disse anvisninger:

 • Gå ad Viale Vaticano, indtil du drejer til højre ad Via Leone IV.
 • Fortsæt ad Viale dei Bastioni di Michelangelo.
 • Tag derefter Via di Porta Angelica, indtil du ser søjlerne, der omkranser pladsen.
 • Kig efter indgangen, og forundres over det skuespil, der pludselig rejser sig for øjnene af dig.

Når du ankommer, vil der være masser af turister i kø for at komme ind i templet, så det anbefales på det kraftigste, at du booker en guidet tur i Peterskirken med en officiel guide for at få den fulde historie bag alt det, du ser indeni.

Dette renæssancevidunder har meget at se indeni:

 • Baldacchinoen
 • Michelangelos Pietà
 • **Alexander VII'**s grav
 • Vatikanets grotter
 • Peterskirkens kuppel. Indenfor får du et nærbillede af de fresker og inskriptioner, der dekorerer den, og udenfor har du en utrolig udsigt over Vatikanet og Rom.

En ting at bemærke er, at basilikaen om onsdagen først åbner kl. 13 til den pavelige audiens, hvor paven selv velsigner de troende, der er samlet på pladsen. Om søndagen er den også lukket for offentligheden.

Og husk: Du får ikke adgang til Peterskirken, medmindre dine skuldre og knæ er tildækkede, så undgå shorts, nederdele, kjoler og ærmeløse toppe.

Book en guidet tur i Peterskirken

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Oprindeligt bygget som mausoleum for kejser Hadrian for næsten to tusind år siden. Siden da har Castel Sant'Angelo, som ligger ved bredden af Tiberen, været en grav, en fæstning for paven i tilfælde af angreb, en borg og i dag et museum.

Indenfor kan man se pavens lejligheder, Hadrians mausoleum og gå rundt i bastionerne, hvorfra forsvarskanonerne stadig peger, og bedst af alt kan man klatre op på taget og nyde udsigten over Rom. På en 3-dages tur til Rom anser jeg det ikke for nødvendigt at udforske det indre som en del af rejseplanen, men hvis du er særligt interesseret, kan du finde alle de oplysninger, du har brug for, her: Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber dem.

Book billetter til Castel Sant Angelo

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Fra Castel Sant'Angelo kan du tage en hyggelig spadseretur langs Tiberens bredder, indtil du når Piazza del Popolo, det sted, hvor rejsende plejede at ankomme til Rom. Der er ikke noget bedre end at tage en tur rundt til Roms pladser og fontæner for at lære byens historie og hemmeligheder at kende.

I midten af denne plads kan man se en egyptisk obelisk fra Ramses II's tid, og på begge sider tvillingekirkerne Santa Maria in Montesanto og Santa Maria del Miracoli, som ligger på begge sider af Via Corso.

Man kan stoppe op og hvile sig lidt og derefter lede efter et sted at spise. Efter anbefaling gik jeg på trattoria dal Pollarolo 1936, på Via di Ripetta, 4, og jeg kunne rigtig godt lide det. Det er et uhøjtideligt sted, slet ikke turistpræget, som serverer autentisk pizza og pasta og giver god værdi for pengene.

Book en tur til Roms pladser og fontæner

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen
Piazza di Spagna| ©Jorgen Hendriksen

Eftermiddagens besøg er de smukkeste og mest genkendelige steder i Rom. Fra Piazza del Popolo går man ned ad Via del Babuino, og på mindre end 10 minutter er man fremme ved Piazza di Spagna, hvis hovedattraktioner er den berømte trappe, der fører til den smukke kirke Trinità dei Monti, og Fontana della Barcaccia.

Trappen, som om foråret og sommeren er fyldt med blomsterdekorationer og mennesker, blev brugt som kulisse for Audrey Hepburn i filmen "Roman Holiday" - det er ikke kun Trevi-fontænen, der er berømt for at være med i en film! Apropos det, så er det dagens næste stop.

Book din tur til Roms pladser og fontæner

Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michelle Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michelle Bitetto

Sikke et fantastisk kunstværk. For dets symbolik, for elegancen i dets udførelse, for stedets magi ved solnedgang, for hvor meget det har inspireret kunstnere fra hele verden...

Du vil altid finde folk foran det eller kaste mønter i vandet efter traditionen, der siger, at hvis du kaster en mønt, vil du komme tilbage til Rom i fremtiden, to mønter vil give dig en italiensk kærlighed, og tre mønter vil give dig et ægteskab (eller en skilsmisse). Men du skal gøre det rigtigt: Kast mønten med højre hånd over venstre skulder.

Hvis du ikke har lyst til at finde Piazza di Trevi fyldt til bristepunktet, kan du besøge Trevi-fontænen på et andet tidspunkt: enten ved daggry eller efter midnat vil der være meget få mennesker, og det er to meget specielle tidspunkter at se dette sted på.

Book din tur til Roms fontæner og pladser

Pantheon

Pantheon| ©Christopher Czermak
Pantheon| ©Christopher Czermak

En kort gåtur fra Trevi-fontænen ligger Piazza della Rotonda, som er hjemsted for Agrippas utrolige Pantheon (også kendt som Santa Maria Rotonda-kirken). Det er den bedst bevarede antikke romerske bygning i byen, og selvom ydersiden er fantastisk, er det bedste indeni, så et besøg i Pantheon er en af de aktiviteter, man ikke må gå glip af på sin rejse til Rom.

Det er en smuk oplevelse at besøge Pantheon, når der stadig er lys, for bygningen har en spektakulær kuppel med en oculus, hvor sollyset kommer ind og reflekteres i mosaikkerne og statuerne i Pantheon.

Pantheon blev oprindeligt bygget som et tempel dedikeret til hele den romerske mytologi, men blev omdannet til en kristen kirke i begyndelsen af det 7. århundrede. Indenfor kan du se gravene for nogle italienske monarker og maleren Rafaels grav.

Book et besøg i Pantheon i Rom

Dag 2: Besøg monumenterne og ruinerne i det antikke Rom

Du har allerede set de mest spektakulære af Roms renæssance- og barokperioder, men der er stadig nogle af de mest bemærkelsesværdige monumenter at opdage og dykke dybere ned i imperiets historie.

Colosseum

Det romerske Colosseum| ©Unsplash
Det romerske Colosseum| ©Unsplash

Colosseum blev bygget i antikken som det ypperste sted at afholde offentlige skuespil og fremkalder billeder af gladiatorer, der kæmper på liv og død i arenaen, og det er også et vigtigt sted for katolsk tilbedelse, da det var her, de første kristne døde for deres tro.

Det er et af de mest populære steder i Rom for turister, og derfor råder jeg dig til at gøre det til det første, du besøger på den anden dag af din rejse:

 • For at springe køen over og vente så lidt som muligt, er det bedst at booke billetter til Colosseum online.
 • Du kan også tage en guidet tur til Colosseum, som varer ca. 2,5 timer, og som giver dig direkte adgang til Colosseum og mulighed for at lære om dets historie af en ekspertguide.
 • En anden mulighed er at købe et Roma Pass, som inkluderer adgang til Colosseum og andre attraktioner samt et flerdages kort til offentlig transport. Faktisk er Roma Pass perfekt til en 3-dages tur til Den Evige Stad. Husk, at selvom du bruger et turistpas til at få adgang til Colosseum, skal du booke dag og tidspunkt for din indgang, hvilket jeg anbefaler, at du gør så tidligt som muligt for at sikre dig et tidligt tidspunkt på dagen.

Nogle andre detaljer, du skal vide, er som følger:

 • Colosseum er åbent hver dag fra kl. 8.30 til kl. 19.00.
 • Det er lukket den 25. december og 1. januar.
 • Det ligger på Piazza del Colosseo.
 • Den bedste måde at komme dertil på er ved at tage metrostationen Colosseo på linje B, men du kan finde flere måder at komme dertil på i indlægget Sådan kommer du til Colosseum i Rom.

Book en guidet tur til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

Forum Romanum og Palatinerhøjen

Det romerske forum| ©Fabio Fistarol
Det romerske forum| ©Fabio Fistarol

Næste besøg: en rejse til Roms hjerte i oldtiden! I imperiets tid var det, der i dag er kendt som Forum Romanum, centrum for det offentlige liv i byen. Her kan du se ruiner af bygninger dedikeret til handel og det politiske liv, og du får en idé om, hvordan dagligdagen var i oldtiden.

Colosseum-billetten giver dig adgang til Forum Romanum, som ligger på Palatinerhøjen, en af Roms syv høje, så længe du foretager begge besøg på samme dag (hvilket er grunden til, at jeg anbefaler, at du foretager dette besøg umiddelbart bagefter, blinke blinke, og fordi de ligger meget tæt på hinanden, og rejseplanen ser godt ud på den måde).

Det er bedst at gå ind i Forum Romanum gennem Via di San Gregorio-indgangen, hvor der er mindre kø for at komme ind, og gå ud gennem den dør, der er tættere på Colosseum.

Book en guidet tur til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

Caracalla-badene

Caracallas bade| ©Wikimedia
Caracallas bade| ©Wikimedia

Selvom tiden har taget hårdt på badene, og deres bevaringstilstand er langt fra andre steder som Colosseum eller Pantheon, er et besøg i Caracalla-badene meget interessant, og jeg synes personligt, at en tur gennem disse ruiner har en helt særlig charme.

Man kan forestille sig de hundredvis af badegæster, der dagligt kom til badene og tilbragte dagen i haverne, biblioteket og med at træne og passe på deres hygiejne. Det er en bygning, der virkelig repræsenterer det antikke Roms pragt som ingen anden, da det er synonymt med at have opnået et niveau af velvære (kun forbeholdt borgerne), der kan sammenlignes med moderne tider.

Caracalla-badene er åbne hver dag året rundt undtagen den 25. december. For at komme dertil fra Colosseum skal du gå ned ad Via di San Gregorio, fortsætte ad Viale delle Terme di Caracalla og dreje ind ad Via Antonina.

Book et besøg i Circus Maximus og Thermae

Sandhedens mund

Sandhedens mund| ©Wikimedia
Sandhedens mund| ©Wikimedia

Jeg har ikke fortalt dig det før, men nu er det bedst at se Audrey Hepburn og Gregory Pecks "Roman Holiday" før din rejse, for ud over scenen på Piazza di Spagna besøger filmens hovedpersoner også den berømte Bocca della Verità, den berømte marmormaske, som ifølge legenden bider hånden af løgnagtige mennesker.

Den ligger på Piazza della Bocca della Verità, som ligger lige over for Tiberøen, hvor kirken Santa Maria di Cosmedin ligger. Dens indre portik huser Bocca della Verità. Pladsen er ret smuk, og foran kirken kan du også besøge et tempel dedikeret til Herkules og Tritonernes fontæne.

For at komme dertil fra Caracalla-badene er den bedste måde at gå: Gå tilbage, indtil du når Via di San Gregorio, og fortsæt ligeud ad Via dei Cherchi, indtil du når Piazza della Bocca della Verità.

Trastevere

Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia

Som afslutning på dagen er det sidste besøg på den anden side af Tiberen: et tidligere arbejderkvarter, som i dag er et af de smukkeste steder i byen, og et kvarter, som aldrig er holdt op med at være på mode blandt både lokale og turister. De brostensbelagte gader i Trastevere er fyldt med charmerende bygninger og kroge og nogle af Roms bedste pizzeriaer.

Jeg anbefaler at gå en tur rundt i området og besøge Piazza di Santa Maria in Trastevere (hjemsted for en af Roms mest slående kirker) og opdage de omkringliggende gader fulde af vinranker og charme, og hvis du har tid, er det en fremragende mulighed at tage en tur i Trastevere for at lære det at kende i dybden.

Et godt sted at spise er Pizzeria Ai Marmi på Viale di Trastevere, 53-59. Der er åbent til kl. 2.30 om natten, og du vil se mange mennesker spise pizza ved bordene på terrassen eller stående, da stedet mere ligner et køkken end en restaurant. Men der er en grund til, at der altid er så mange mennesker: Deres pizzaer er lige til at dø for.

Book en rundtur i Trastevere

Dag 3: Udforsk Roms historie og gå ned i katakomberne

Som afslutning på din rejse til Rom er det bedst at komme væk fra centrum og opdage andre dele af byen, herunder de hemmeligheder, der gemmer sig under gaderne og monumenterne.

Via Appia og katakomberne

Romerske katakomber| ©Wikimedia
Romerske katakomber| ©Wikimedia

Bygget i 312 f.Kr, er det en af de ældste overlevende veje i verden, hvilket er heldigt, fordi det viser den store betydning, den havde for Romerriget, der forbandt hovedstaden med bosættelserne i den sydlige del af territoriet og bevægelsen af tropper og varer.

Meget af det, man i dag kan se på Appia-vejen, er de oprindelige sten, der blev brugt til at bygge den, og langs ruten kan man se flere interessante steder i Parco dell'Appia Antica, en af de 10 bedste parker i Rom.

Bagefter kan man besøge Roms katakomber. Der er to, som er åbne for offentligheden:

 • Callixtus-katakomberne, som tilbyder den længste tur, og hvor man kan se gravene for de første 16 paver samt hvilestederne for flere kristne martyrer.
 • Sankt Sebastians katakomber.
 • Efter min mening er den bedste mulighed et besøg i katakomberne i Rom.

Efter besøget i katakomberne anbefaler jeg et stop til frokost. Ai Fienaroli på Via Piemonte, 125, har en menu med udsøgte retter som tartar af rød tun med sprødt brød og fennikelcreme, carpaccio af havaborre med pistacienødder og sort trøffel og min favorit, artiskokker med bønner. Prisen er højere end andre anbefalinger i denne artikel, omkring 40 euro pr. person.

Book et besøg i Roms katakomber

Borghese-galleriet

Det indre af Borghese-galleriet| ©Wikimedia
Det indre af Borghese-galleriet| ©Wikimedia

Borghese-galleriet, som ligger i Villa Borgheses have, huser en af de mest imponerende samlinger i Rom med værker af kunstnere som Raphael, Bernini og Caravaggio. Det er åbent hver dag fra 9:00 til 19:00, undtagen om mandagen, hvor det er lukket for offentligheden.

For at besøge Borghese Gallery har du flere muligheder: book en guidet tur i Borg hese Gallery eller få adgang med Roma Pass.

Når du har besøgt Borghese Gallery, kan du gå en tur gennem Villa Borghese-haverne for at se de bedste skulpturer og gå vestpå mod Piazza del Popolo. Her finder du Terrazza del Pincio, et sted, hvor du kan nyde en af de bedste udsigter i Rom, især ved solnedgang.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

Piazza Navona

Piazza Navona| ©Gabriella Clare
Piazza Navona| ©Gabriella Clare

Vi vender tilbage til centrum og gør et sidste stop på Piazza Navona, byens vigtigste plads, så du forlader ikke Rom uden at have set den. Her kan du se en vidunderlig trio af springvand og få en kop kaffe eller en is eller sætte dig ned for at hvile ud efter denne dag fuld af oplevelser. For mig er dette en af de smukkeste pladser i Rom.

Som du har set, er det muligt at besøge Rom på tre dage, hvis du ved, hvordan du skal gøre det. Vær ikke bange for at inkludere et stort antal besøg på samme dag, som du har læst, er det meget nemt at komme fra et punkt til et andet, da seværdighederne er meget koncentreret i byens centrum. Nyd nu din ferie!

Book din tur til Roms fontæner og pladser