Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

4 dage i Rom

Fire dage i Rom er nok til at opdage de vigtigste stop i den italienske hovedstad, men du har ikke tid at spilde. Jeg hjælper dig med at blive organiseret!

Alex Grande

Alex Grande

14 minutters læst

4 dage i Rom

Peterskirken ved solnedgang | ©Michele Bitetto

Fire dage i Rom er den perfekte tid til at se alle de vigtigste monumenter og pladser, men det vil også give dig tid til at opdage de mest nysgerrige skjulte hjørner. Her er den perfekte rejseplan til at tilbringe fire dage i Rom uden at gå glip af nogen af de steder, man skal se.

Dag 1: Lær det antikke Rom at kende

På din første dag i Rom vil du se de mest monumentale seværdigheder i byen, de imponerende bygninger, der er blevet bevaret siden oldtiden, og gå en tur gennem det jødiske kvarter, et af de mest interessante i Europa.

Start morgenen med et besøg i Colosseum

Foran Colosseum| ©Joshua Earle
Foran Colosseum| ©Joshua Earle

Hvilken bedre måde at starte din rejse til Rom på end at besøge Colosseum, et af verdens syv vidundere?

Inde i Colosseum vil du se den antikke historie i sin reneste form: det vigtigste sted for det romerske offentlige liv i imperiets tid, hvor frie borgere udøvede deres ret til at underholde sig selv, noget som i dag virker endnu forud for sin tid.

For at undgå køerne ved bygningen anbefaler jeg, at du køber dine billetter til Colosseum, Forum Romanum og Palatinerhøjen online. Og hvis du er særligt historieinteresseret, kan det være en god idé at tage på en guidet tur til Colosseum, som også inkluderer Forum Romanum og Palatinerhøjen.

Book dine billetter til Colosseum

Fortsæt til Forum Romanum og Palatinerhøjen

Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash
Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash

Dette sted, meget tæt på Colosseum, er et frilandsmuseum med antikke romerske ruiner. Fra senatshuse til offentlige pladser, markeder og paladser - dette område er en arkæologisk og historisk skattekiste.

Glem ikke at bestille dine billetter til Forum og Palatinerhøjen på forhånd. Forum Romanum ligger på Palatinerhøjen, en af Roms syv høje, og der er to måder at komme ind på: enten gennem porten ved siden af Colosseum, som normalt har den længste kø, eller gennem Via di San Gregorio, som dog kræver lidt af en omvej. Hvis du ikke har travlt, er det bedst at stå i kø.

Du kan også tage en kombineret tur til Colosseum og Forum Romanum. Det vil være en spændende oplevelse, der vil afsløre alle de hemmeligheder, som du måske ikke bemærker ved første øjekast, men hvis ikke er det mere end nok at gå rundt i disse ruiner og forestille sig det daglige liv i antikken. Hvis du har fået lyst til at se flere ruiner af Romerriget, er der flere fora i Rom, hvor du kan tage en tur gennem historien i kort afstand fra Forum Romanum og med gratis adgang:

  • Det kejserlige forum.
  • Augustus' Forum.
  • Cæsars Forum.

Book billetter til Forum og Palatinerhøjen

Bagefter kan du gå til Piazza del Campidoglio og Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Michele Bitetto
Piazza Venezia| ©Michele Bitetto

Piazza del Campidoglio er en af mine yndlingspladser i Rom, og jeg har endda booket en tur til Roms fontæner og pladser.

Dens ovale form, designet af ingen ringere end Michelangelo, og de smukke bygninger omkring den gør denne plads til et særligt sted at sidde, slappe af og nyde Rom et stykke tid.

På vej til Piazza del Campidoglio kommer du forbi Piazza Venezia med det imponerende nationalmonument for Victor Emmanuel II (eller Fædrelandsalteret).

Book turen til Roms fontæner og pladser

Gå derefter på opdagelse på Campo de' Fiori

Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Et kvarters gang fra Piazza del Campidoglio finder du Piazza Campo de' Fiori, som er meget populær blandt turister, og hvor der hver morgen undtagen søndag er marked med boder af alle slags: mad, frugt og grønt og endda bagerier.

Hvis du er interesseret, kan du booke en tur til Roms fontæner og pladser. Du kan også besøge det, hvis du booker en madtur til Campo dei Fori

En anden mulighed er at fortsætte til Largo di Torre Argentina og bestille takeaway hos Mercerie på Via di S. Nicola de' Cesarini, 5, et meget trendy sted i Rom, hvor du kan bestille nogle lækre fyldte kurve til at tage med.

Book en madtur på Campo dei Fori

Gå ikke glip af Largo di Torre Argentina

Ruiner ved Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia
Ruiner ved Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia

Dette sæt ruiner besøges af to meget forskellige grunde. Det er stedet, hvor Julius Cæsar blev myrdet, så Largo di Torre Argentina er en topattraktion for historieinteresserede, men det er også et fristed for herreløse katte, så hvis du elsker katte, skal du komme her.

Ruinerne ligger udendørs midt på en plads og er resterne af flere templer fra oldtiden, samt hvad der er tilbage af Pompejus' kurie, det romerske senat, hvor det berømte mord på den historiske figur Julius Cæsar fandt sted.

Om eftermiddagen går vi ind i det jødiske kvarter

Symboler i Roms jødiske kvarter| ©Wikimedia
Symboler i Roms jødiske kvarter| ©Wikimedia

Hvis du bestiller en tur til det jødiske kvarter, vil du nyde et meget roligt sted, hvor du kan indånde en anden atmosfære end i resten af byen. Du vil gå gennem de små gader, og du kan nå Roms store synagoge, se Teatro Marcello, Colosseums lillebror, beundre Octavias historiske Portico og besøge den charmerende Piazza Mattei med skildpaddernes fontæne.

Mens du er der, anbefaler jeg, at du prøver artiskokker på jødisk vis, en ret med stegte artiskokker, som er meget karakteristisk for dette kvarter.

Og til middag er Giggetto al Portico d'Ottavia i Via del Portico D'Ottavia 21/a-22 et godt sted at spise, hvor mange lokale kommer, og hvor du kan bestille den typiske artiskokret, men også nogle fremragende pastaretter og kød.

Book en rundtur i det jødiske kvarter

Dag 2: Oplev det historiske centrum

På din anden dag i Rom anbefaler jeg, at du besøger Piazza del Popolo, går ind i Borghese-galleriet, besøger Piazza di Spagna, går til Trevi-fontænen og selvfølgelig går ind i Pantheon.

Besøg Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Piazza del Pop olo er et andet af mine yndlingssteder i Rom, med Flaminio-obelisken i midten (oprindeligt placeret i Circus Maximus)

Ud over de tre kirker, Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria in Montesanto og Santa Maria del Popolo-kirken, som alle er værd at besøge, ligger Pincio-terrassen ved siden af Piazza del Popolo, hvor man kan klatre op og få en flot udsigt over pladsen og Rom.

Book en tur til Roms fontæner og pladser

Blænd dig selv i Borghese-galleriet

Det indre af Borghese-galleriet| ©Canova Paolina
Det indre af Borghese-galleriet| ©Canova Paolina

Fra Piazza del Popolo er der kun en kort gåtur gennem Borghese-haverne til kunstgalleriet af samme navn, Borghese-galleriet, som huser en af de vigtigste samlinger af billedkunst i hele Italien.

Borghese-galleriet ligger i et tidligere palads og er helt fantastisk og et besøg værd, især hvis du har en passion for kunst. Du kan se malerier af bl.a. Caravaggio, Raphael og Tizian.

Det er bedst at booke din guidede tur til Borghese Gallery online for at sikre, at du ikke går glip af noget og får mest muligt ud af dit besøg med en ekspertguide.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

Gå til Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Efter besøget i Borghese-galleriet vil resten af dagen tage dig til de mest emblematiske steder i Rom og de must-see seværdigheder på denne tur.

Vi starter med den berømte Piazza di Spagna, hvis trappe, der er fuld af blomster om sommeren i Rom, altid er fuld af mennesker.

Trappen domineres af den smukke kirke Trinità dei Monti, og på pladsen ligger den ikoniske Fontana della Barcaccia. Denne plads var et tilbedelsessted for de romantiske digtere Keats og Percy Shelley, og på selve pladsen ligger faktisk Keats' bolig, som nu er et museum. Book turen rundt om springvandene og pladserne i Rom, og oplev alle detaljerne ved dette symbolske sted.

Book turen rundt om fontæner og pladser i Rom

Tag de bedste billeder ved Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Du kan ikke forlade Rom uden at besøge Trevi-fontænen. Det er den mest imponerende og smukke fontæne i Rom og sandsynligvis i hele verden. Den har en uovertruffen skønhed, og du kan besøge den, hvis du booker turen til fontæner og pladser i Rom.

Uanset om det er for dens majestætiske skønhed, for at have tjent som en ikonisk kulisse i 'La Dolce Vita' eller for traditionen med at kaste mønter i vandet, vil du finde en enorm skare af mennesker ved denne fontæne. Så det kan være en god idé at vende tilbage enten ved daggry eller efter midnat, to magiske tidspunkter, hvor der er langt færre mennesker, og hvor man kan nyde Trevi-fontænen i al sin pragt.

En af Roms smukkeste fontæner, som du ikke må gå glip af. Hvis du vil kaste en mønt i vandet, så husk traditionen: Du skal gøre det med højre hånd over venstre skulder og kaste en mønt for at vende tilbage til Rom, to mønter for at finde kærligheden i Italien og tre mønter for at påkalde held i dit ægteskab eller skilsmisse.

Book en tur til Roms fontæner og pladser

Start eftermiddagen i Sciarra-galleriet

Kun fem minutters gang fra Trevi-fontænen ligger dette galleri med en lille gårdhave, hvor du kan se art nouveau -fresker og tage en pause fra menneskemængderne, da det ikke er særlig kendt blandt turisterne.

Det er et af de hemmelige steder i Rom, som du vil elske at opdage på din rejse - noter det i din dagbog!

Overrask dig selv ved Pantheon

Forlader Pantheon| ©Christopher Czermak
Forlader Pantheon| ©Christopher Czermak

Pantheon, nu kendt som kirken Santa Maria Rotonda, er et sted fuld af mystik: bevaret siden antikken, overlevede det barbarernes angreb, og i det 7. århundrede blev det et vigtigt katolsk tempel.

Personligt mener jeg, at det er vigtigt at booke en guidet tur i Pantheon på din rejse til Rom og forundres over dette monument både indvendigt og udvendigt. Der er en næsten magisk atmosfære på grund af den store kuppels oculus, der lader sollyset trænge ind i det indre. Her kan du se gravene for flere romerske monarker og kunstneren Rafaels grav samt mosaikker og skulpturer med en særlig glød.

Book en guidet tur til Pantheon i Rom

Gå til Piazza Navona

Piazza Navona om natten| ©Wikimedia
Piazza Navona om natten| ©Wikimedia

En af de smukkeste og mest populære pladser i Rom siden oldtiden, hvor pladsen var Domitians stadion, er Piazza Navona, et gammelt sted, hvis nuværende skønhed i høj grad skyldes baroktidens renoveringer, som skabte de tre springvand på pladsen og kirken Sant'Agnese in Agone.

Det er bestemt et besøg værd på en firedages rejse i Rom, hvor man kan sætte sig ned med en kop kaffe, slappe af og nyde atmosfæren. Du kan også bestille billetter til undergrundsbanen Piazza Navona.

Book billetter til Piazza Navona Underground

Slut dagen af på Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©David Edkins
Castel Sant'Angelo| ©David Edkins

En gåtur fra Piazza Navona til Castel Sant' Angelo fører dig gennem det historiske centrum til en af Roms smukkeste broer.

At bestille billetter til Castel Sant'Angelo er et must på din rejse til Rom. Dens konstruktion går tilbage til det 2. århundrede, da kejser Hadrian beordrede Castel Sant'Angelo opført som et mausoleum for sin familie. Gennem sin næsten to tusind år lange historie har bygningen fungeret som grav, som fæstning for paven i tilfælde af angreb, som slot og i dag som museum.

Man kan besøge Hadrians mausoleum indenfor og gå rundt i de pavelige lejligheder og se ud over Rom fra forsvarsbastionerne, hvor kanonerne stadig hviler. For at forberede dit besøg anbefaler jeg, at du læser denne artikel, hvor jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber dem.

Book billetter til Castel Sant Angelo

Dag 3: Oplev Vatikanet og nyd eftermiddagen i Trastevere

Og på din tredje dag kan du tilføje et besøg i Vatikanmuseerne, besøge Peterskirken, slentre gennem Trastevere og se solnedgangen fra udsigtspunktet Gianicolo.

Start morgenen i Vatikanmuseerne

Inde i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia
Inde i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia

Vatikanmuseerne er en kunstnerisk skattekiste med perler som Det Sixtinske Kapel, Korthallen, Vatikanets Billedgalleri og mange flere. Glem alt om at prøve at tage til Vatikanmuseerne uden at have forberedt dig på forhånd:

Når du planlægger din rejseplan, skal du huske, at Vatikanmuseerne er lukket om søndagen undtagen den sidste dag i hver måned (en dag, jeg slet ikke kan anbefale, da der er gratis adgang, og køerne er ubeskrivelige).

Book dine billetter til Vatikanmuseerne

Gå ikke glip af Peterskirken

Peterskirken| ©Wikimedia
Peterskirken| ©Wikimedia

Peterskirken er uden tvivl den mest imponerende kirke, jeg har set på alle mine rejser. Bare det syn, der rejser sig foran dig, når du træder ind på Piazza San Pietro, er et af de mest uforglemmelige billeder på hele din rejse til Rom, men det indvendige er et kunstværk, som du kan gå rundt og føle på, og som om det ikke var nok, kan du bestige basilikaens kuppel og beundre hele Rom for dine fødder.

Det er gratis at komme ind i Peterskirken, men du skal stå i kø, hvilket ikke er et stort problem på en firedages rejse. Faktisk bevæger køen sig ret hurtigt, selv om det ser ud, som om den ikke gør. Men hvorfor vente i kø? Du har mulighed for at booke en guidet tur i Peterskirken.

Læg især mærke til Baldacchino, Michelangelos Pieta, Alexander VII 's grav og Vatikanets grotter, som er den mest imponerende del af Peterskirken, sammen med opstigningen til kuplen, som du kan se indefra helt tæt på og udefra, med byen Rom, der strækker sig mod horisonten som baggrund. I øvrigt er onsdage en dårlig dag at besøge Peterskirken, medmindre du bestiller billetter til den pavelige audiens.

Book et besøg i Peterskirken

Spadser gennem Trastevere

Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia

Trastévere er et af Roms smukkeste kvarterer og vil give dig en meget autentisk følelse, når du går gennem de brostensbelagte gader. Her finder du de typiske vinduer med skodder, farverige bygninger og vinranker, der hænger fra hvert hjørne.

Spadser langs Tiberen til Isola Tiberina og oplev omgivelserne, slentre gennem den charmerende Piazza di Santa Maria og gå ind i Basilica di Santa Maria in Trastevere for at beundre de gyldne mosaikker, en af Roms mest slående kirker.

Fra Villa Farnesina er der 20 minutters gang til Piazza di Santa Maria in Trastevere. Book en rundtur i Tra stevere og lær Roms mest særegne kvarter at kende i dybden.

Book en rundtur i Trastevere

Gå ikke glip af solnedgangen fra udsigtspunktet Gianicolo

Som afslutning på dagen har du mulighed for at slappe af med et glas vin og et stykke pizza i Trastevere (her anbefaler jeg, at du prøver den lækre pizza fra Ai Marmi i Viale di Trastevere, 53-59). Eller... du kan bestige Janiculum for at nyde solnedgangen over Rom, 15 minutters gang fra Piazza di Santa Maria i Trastevere.

Tag lidt snacks og drikkevarer med, og sæt dig på en bænk for at nyde udsigten og den kølige aftenluft. Du kan altid vende tilbage til Trastevere bagefter og nyde resten af aftenen.

Dag 4: Besøg Testaccio og en skjult del af Rom

ROM (Testaccio)|©Antonello Serino
ROM (Testaccio)|©Antonello Serino

På din sidste dag i Rom må du ikke gå glip af nogle af den italienske hovedstads vartegn som Gaius Cestius' pyramide, den hedenske kirkegård, Testaccio-markedet, Piazza Testaccio, appelsinhaven, Malteserriddernes slot og et must-see, Circus Maximus.

Start dagen ved Caius Cestius' pyramide

Ville du have gættet, at du kan se en pyramide i Rom? Ja, og en, der har været fantastisk bevaret siden oldtiden.

Dette er Gaius Cestius' pyramide, en romersk magistrat, der lod den bygge til sit gravkammer i stil med pyramiderne i Egypten.

Du kan se den lige uden for metrostationen Piramide på linje B, men den bedste udsigt er fra Roms ikke-katolske kirkegård, det næste stop på ruten på din sidste dag i Rom.

Besøg den ikke-katolske kirkegård

Denne smukke hedenske kirkegård er unik i byen Rom, og det er endda chokerende at finde sådan noget i en by, der er så relevant for katolicismen. Digterne Percy Shelley og John Keats, der som bekendt var forelskede i det barokke Rom, er begravet her.

Det er et meget fredeligt sted med en dejlig atmosfære, hvorfra man kan se Caius Cestius-pyramiden i al sin pragt. Det er også et fristed for herreløse katte, og du vil se mange af dem vandre rundt mellem gravstenene på kirkegården.

Shop souvenirs på Testaccio-markedet og Piazza Testaccio

I modsætning til Campo de' Fiori er Testaccio-markedet meget mere lokalt og autentisk, så du vil finde langt færre turister, der ikke prioriterer det på en tur til Rom.

Testaccio-markedet har alt fra tøj-, sko- og antikvitetsboder og selvfølgelig masser af madboder, hvor jeg anbefaler, at du prøver nogle af Roms delikatesser.

Tag også en slentretur gennem Piazza Testaccio, der er meget mindre overfyldt end Roms vigtigste pladser, og tag en pause, før du går til et af byens mest imponerende monumenter: Circus Maximus.

Book turen til Roms fontæner og pladser

Gå ikke glip af Circus Maximus

Selvom det ikke er et vigtigt besøg på rejseplanen, er det værd at booke en guidet tur til Circus Maxim us, især hvis du er i området. Du kan benytte lejligheden til at slentre rundt i Circus Maximus, Roms første stadion, hvor de berømte vognløb blev afholdt. I området er der stadig nogle ruiner af de paladser, der blev bygget omkring dette sted.

I dag er det en park, hvor du kan se resterne af antikken og forestille dig, hvordan de spektakler, der fandt sted her, ville have været. Og nu, hvor du har renset tankerne efter en dag fuld af sightseeing, kan du gøre dig klar til at opdage et af de mest specielle steder i hele Rom.

Book en guidet tur i Circus Maximus

Tag afsked med Rom i den orange have og Malteserriddernes slot

Malteserriddernes lås| ©Wikimedia
Malteserriddernes lås| ©Wikimedia

Aventinerhøjen, en af Roms bakker syd for byen, er der et sted, der hedder Giardino degli Aranci, eller Appelsinhaven. Oprindeligt var det en frugtplantage for dominikanermunke, men nu er det en park, hvor man kan finde en dør med et nøglehul, hvorigennem man kan se Peterskirkens kuppel i miniature.

Det er en meget smuk og unik oplevelse, og faktisk er det at kigge gennem nøglehullet bare en undskyldning for at slentre gennem appelsinlundene og nyde duften, især på en sommereftermiddag.

Jeg anbefaler, at du booker Hidden Rome-turen og går herop en time før solnedgang, også selvom det betyder, at du skal bruge mindre tid på de tidligere besøg: Det er uden tvivl den bedste måde at afslutte din rejse til Rom på, og det er en af de mest slående og smukke seværdigheder i Rom.

Book turen til det skjulte Rom