Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

4 dage i Rom

Fire dage i Rom er nok til at opleve de vigtigste steder i den italienske hovedstad, men du har ikke tid til at spilde tiden. Jeg hjælper dig med at organisere dig!

Alex Grande

Alex Grande

15 minutters læst

4 dage i Rom

Peterskirken ved solnedgang | ©Michele Bitetto

Fire dage i Rom er den perfekte tid til at se alle de vigtigste monumenter og pladser, men også til at opdage de skjulte steder og mindre besøgte hjørner.

På en to- eller tredages tur vil du være lidt presset på tid, men fire dage vil friste dig (og ikke sjældent) til bare at smutte ind på alle de pizzeriaer og gelateriaer, du ser, og få dine støvler på, men du har mange steder at opdage! Her er den perfekte rejseplan til at tilbringe fire dage i Rom uden at blive distraheret. Eller i det mindste ikke ved hver eneste lejlighed.

Dag 1: Beundre monumenterne i det gamle Rom og slentre gennem det jødiske kvarter

På din første dag i Rom vil du se de mest monumentale seværdigheder i byen, de imponerende bygninger, der er blevet bevaret siden antikken, og gå en tur gennem det jødiske kvarter, et af de mest interessante i Europa.

Colosseum

Foran Colosseum| ©Joshua Earle
Foran Colosseum| ©Joshua Earle

Hvordan kan man bedre starte sin rejse til Rom end ved at besøge et af verdens syv vidundere?

Inde i Colosseum kan du opleve den antikke historie i sin reneste form: det vigtigste sted for det romerske offentlige liv i kejserrigets tid, hvor frie borgere udøvede deres ret til at underholde sig selv, noget, der i dag synes at være endnu mere forud for sin tid. Her blev gladiatorkampe overværet i arenaen, og det er endda muligt, at der blev genskabt søslag på havet.

Med fire dage i Rom har du tid til at vente i køerne for at komme ind i denne ikoniske bygning, men jeg anbefaler, at du køber dine billetter til Colosseum online, da du så slipper for at stå i kø ved billetkontoret og har en ting mindre at bekymre dig om. Hvis du er særlig passioneret omkring historie, er det måske en god idé at tage en guidet tur i Colosseum, hvilket også giver dig fordelen at springe køen over og opdage alle detaljerne om dette sted.

Hvis du vil have taget et billede foran Colosseum, skal du gå op ad trappen på nordsiden (til venstre, lige uden for Colosseo metrostation), og der vil du finde en afsats, som du helt sikkert vil genkende med det samme. Hvis du vil have flere tips til at besøge monumentet, anbefaler jeg, at du læser indlægget 10 tips til at besøge Colosseum.

Det er bedst at besøge Colosseum så tidligt på dagen som muligt, og derfor er det det første stop på din rejseplan for din første dag i Rom. Monumentet er åbent fra kl. 8.30 om morgenen til kl. 19.00, undtagen den 25. december og 1. januar, hvor det er lukket.

Hvis du vil komme dertil med metro, er det nærmeste stop Colosseo på linje B, men i indlægget Hvordan man kommer til Colosseum i Rom kan du også finde andre muligheder.

I øvrigt er der noget, du måske ikke ved, nemlig at du har mulighed for at købe et Romapas, et turistpas, der omfatter adgang til Colosseum, et pas til offentlig transport og en masse billetter til andre monumenter og attraktioner i Rom, hvilket er ret interessant for en fire-dages tur.

Køb billetter til Colosseum

Forum Romanum og Palatinerhøjen

Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash
Via dei Fori Imperiali| ©Unsplash

Dette sted, der ligger meget tæt på Colosseum, er et frilandsmuseum med gamle romerske ruiner. Området er et arkæologisk og historisk skatkammer med alt fra senatshuse til offentlige pladser, markeder og paladser.

Du skal have en billet for at komme ind på stedet, men med en billet til Colosseum kan du komme gratis ind på Forum Romanum. Det ligger på Palatinbjerget, et af Roms syv bjerge, og der er to måder at komme ind på: enten gennem døren ved siden af Colosseum, som normalt har den længste kø, eller gennem Via di San Gregorio, men her skal man dog vende lidt rundt. Hvis du ikke har travlt, er det bedst at stå i kø.

Du kan også tage en kombineret rundvisning i Colosseum og Forum Romanum. Igen, hvis du er passioneret omkring Romerrigets historie , vil det være en spændende oplevelse, der vil afsløre alle de hemmeligheder, som du måske ikke lægger mærke til ved første øjekast, men hvis ikke, er det mere end nok at gå gennem disse ruiner og forestille sig det daglige liv i den antikke verden i denne by.

Hvis du har fået lyst til at se flere ruiner fra Romerriget, er der flere fora i Rom, hvor du kan gå en tur gennem historien. Det kejserlige forum, Augustus' forum og Cæsars forum er blot nogle få eksempler, som alle ligger i gåafstand fra Forum Romanum og er gratis. Du har måske ikke tid til at se dem alle på fire dage, men det kan være en god idé at besøge nogle af dem, hvis du er på gennemrejse på vej til et andet besøg.

Køb billetter til Colosseum og Forum Romanum

Piazza del Campidoglio og Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Michele Bitetto
Piazza Venezia| ©Michele Bitetto

Piazza del Campidoglio er en af mine yndlingspladser i Rom. Den ovale form, der er designet af ingen ringere end Michelangelo, og de smukke bygninger, der omgiver pladsen, gør den til et særligt sted at sidde, slappe af og nyde Rom i et stykke tid.

Om lørdagen er pladsen fyldt med nygifte og folk, der slentrer rundt, og der er en ganske behagelig atmosfære.

På vej til Piazza del Campidoglio kommer du forbi Piazza Venezia med det imponerende nationale monument for Victor Emmanuel II (eller Fædrelandets alter). Du kan komme helt tæt på og beundre den i detaljer og gå op ad trapperne for at nyde udsigten over Rom.

Campo de' Fiori

Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Piazza Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Et kvarters gang fra Piazza del Campidoglio finder du denne livlige plads, der er meget populær blandt turister, og hvor der hver morgen undtagen om søndagen er marked med boder, der sælger alle slags mad, frugt og grøntsager og endda bagerier.

Ved mit sidste besøg i Rom købte vi et par salater, ost, brød og frugt til dessert på markedet på Piazza Campo de' Fiori og tog en picnic på en lille bænk i skyggen. En anden mulighed er at fortsætte til Largo di Torre Argentina og bestille take-away på Mercerie på Via di S. Nicola de' Cesarini, 5, et meget trendy sted i Rom, hvor du kan bestille nogle lækre fyldte kurve til at tage med.

Largo di Torre Argentina

Ruiner i Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia
Ruiner i Largo di Torre Argentina| ©Wikimedia

Denne række ruiner besøges af to meget forskellige årsager. Det er stedet, hvor Julius Cæsar blev myrdet, så Largo di Torre Argentina er en topattraktion for historieinteresserede, men det er også et tilflugtssted for herreløse katte, så hvis du elsker katte, skal du komme her.

Ruinerne ligger udendørs, midt på en plads, og er resterne af flere templer fra oldtiden samt resterne af Pompejus' Curia, det romerske senat, hvor det berømte mord på den historiske person Julius Cæsar fandt sted.

Det jødiske kvarter

Symboler i Roms jødiske kvarter| ©Wikimedia
Symboler i Roms jødiske kvarter| ©Wikimedia

Det jødiske kvarter er et meget roligt sted, hvor du kan indånde en anden atmosfære end resten af byen. Når du går gennem de små gader, kan du nå Roms store synagoge, se Teatro Marcello, lillebror til Colosseum, beundre den historiske Octavia-portal og besøge den charmerende Piazza Mattei med skildpaddefontænen.

Mens du er der, kan jeg anbefale at prøve artiskokker med bønner, en stegt artiskokret, der er meget karakteristisk for dette kvarter. Til aftensmad er Giggetto al Portico d'Ottavia i Via del Portico D'Ottavia 21/a-22 et ret godt sted, som besøges af mange lokale, og hvor du kan bestille den typiske artiskokret, men også nogle fremragende pastaretter og kødretter.

Bestil en rundvisning i det jødiske kvarter

Dag 2: Gå en tur gennem det historiske centrum og besøg Roms mest berømte seværdigheder

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Piazza del Popolo er et andet af mine yndlingssteder i Rom med Flaminio-obelisken i midten (oprindeligt placeret i Circus Maximus).

Ud over de tre kirker, Santa Maria dei Miracoli, Santa Maria in Montesanto og Santa Maria del Popolo, som alle er værd at gå ind i, ligger Pincio-terrassen ved siden af Piazza del Popolo, hvor du kan klatre op og få en flot udsigt over pladsen og Rom.

Galleri Borghese

Det indre af Borghese-galleriet| ©Canova Paolina
Det indre af Borghese-galleriet| ©Canova Paolina

Fra Piazza del Popolo er der kun en kort gåtur gennem Borghese-haverne til kunstgalleriet af samme navn, Borghese-galleriet, som rummer en af de vigtigste samlinger af malerisk kunst i Italien.

Borghese Gallery ligger i et tidligere palads og er helt fantastisk og et besøg værd, især hvis du er kunstinteresseret. Du kan se malerier af bl.a. Caravaggio, Raphael og Tizian.

Det er bedst at købe dine billetter til Borghese Gallery online for at sikre, at du ikke går glip af noget og sparer dig selv for køen for at købe dem.

Køb billetter til Borghese Gallery

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

Efter besøget i Borghese-galleriet vil resten af dagen føre dig til de mest symbolske steder i Rom og de mest seværdige seværdigheder på denne rejse.

Vi starter med den berømte Piazza di Spagna, hvis trapper, der er fulde af blomster om sommeren, altid er fulde af mennesker. Trappen er overdækket af den smukke kirke Trinità dei Monti, og på pladsen står den symbolske Fontana della Barcaccia. Dette torv var et sted for de romantiske digtere Keats og Percy Shelley at tilbede, og på selve torvet ligger faktisk Keats' bolig, som nu er et museum.

Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Du kan ikke forlade Rom uden at besøge Trevi-fontænen: det er den mest imponerende og smukke fontæne i Rom og sandsynligvis i hele verden. Den er af en uovertruffen skønhed, og allegorien om havets tæmmelse, der ligger til grund for denne skabelse, vil uden tvivl betage dig.

Uanset om det er for sin majestætiske skønhed, for at have fungeret som en ikonisk ramme i "La Dolce Vita" eller for traditionen med at kaste mønter i vandet, vil du finde en enorm menneskemængde ved dette springvand. Så det kan være en god idé at vende tilbage enten ved daggry eller efter midnat, to magiske tidspunkter, hvor der er langt færre mennesker og du kan nyde Trevi-fontænen i al sin pragt. Et af Roms smukkeste springvand, som du ikke må gå glip af.

Hvis du vil kaste en mønt i vandet, skal du huske traditionen: Du skal gøre det med højre hånd over venstre skulder og kaste én mønt for at vende tilbage til Rom, to mønter for at finde kærligheden i Italien og tre mønter for at bringe held og lykke i dit ægteskab eller skilsmisse.

Galleri Sciarra

Kun 5 minutters gang fra Trevi-fontænen ligger dette galleri med en lille gårdhave, hvor du kan se fresker i art nouveau-stil og tage en pause fra menneskemængderne, da det ikke er så kendt blandt turisterne. Det er et af de hemmelige steder i Rom, som du vil elske at opdage på din rejse - noter det i kalenderen!

Pantheon

Forladelse af Pantheon| ©Christopher Czermak
Forladelse af Pantheon| ©Christopher Czermak

Pantheon, der i dag er kendt som Santa Maria Rotonda-kirken, er et sted fuld af mystik: det har været bevaret siden oldtiden og overlevede barbarernes indfald, og i det 7. århundrede blev det et vigtigt katolsk tempel.

Personligt mener jeg, at det er et af de vigtigste steder på ethvert besøg i Rom for at beundre det både inde og ude, hvor der hersker en næsten magisk atmosfære takket være den store kuppels oculus, der lader sollyset trænge ind i det indre. Her kan du se flere romerske monarkers grave og kunstneren Raphaels grav samt mosaikker og skulpturer med en særlig glød.

Bestil en rundvisning i Pantheon i Rom

Alex' rejsetips

Husk, at du skal klæde dig passende på, når du besøger Vatikanet og andre katolske religiøse steder: Ifølge dresscode skal du dække skuldre og knæ.

Piazza Navona

Piazza Navona om natten| ©Wikimedia
Piazza Navona om natten| ©Wikimedia

Piazza Navona er en af de smukkeste og mest populære pladser i Rom siden oldtiden, da pladsen var Domitians stadion, og er et gammelt sted, hvis nuværende skønhed i høj grad skyldes baroktidens renoveringer, som skabte pladsens tre springvand og kirken Sant'Agnese in Agone.

Det er helt sikkert et besøg værd på en fire-dages rejse i Rom, hvor du kan sætte dig ned til en kop kaffe, slappe af og nyde atmosfæren.

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©David Edkins
Castel Sant'Angelo| ©David Edkins

En gåtur fra Piazza Navona til Castel Sant'Angelo fører dig gennem det historiske centrum og videre til Ponte Sant'Angelo, en af Roms smukkeste broer, som fører til Castel Sant'Angelo.

Bygningen går tilbage til det 2. århundrede, da kejser Hadrianus gav ordre til at opføre Castel Sant'Angelo som et mausoleum for sin familie. I løbet af de næsten to tusind år har denne bygning fungeret som gravsted, som fæstning for paven i tilfælde af angreb, som slot og i dag som museum.

Du kan besøge Hadrians mausoleum indenfor og besøge de pavelige lejligheder og se ud over Rom fra de defensive bastioner, hvor kanonerne stadig hviler. For at forberede dit besøg anbefaler jeg, at du læser denne artikel, hvor jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide: Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber dem.

Book billetter til Castel Sant'Angelo

Dag 3: Se Vatikanets storhed og nyd eftermiddagen i Trastevere

Vatikanets museer

Inde i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia
Inde i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia

Vatikanmuseerne er et skatkammer af kunst, der indeholder perler som det Sixtinske Kapel, Korthallen, Vatikanets billedgalleri og mange flere rum, som efter min mening er et must på en 4-dages tur til Rom.

Glem alt om at forsøge at tage til Vatikanmuseerne uden at have forberedt dig på forhånd: du skal købe billetter til Vatikanmuseerne eller tage den officielle Vatikan-tur, som giver dig mulighed for at springe køen over og få en enestående oplevelse, hvor du lærer om stedets historie, og hvad du kan se der.

Det er bedst at tage af sted så tidligt som muligt om morgenen, og selv hvis dit budget tillader det, anbefaler jeg dig at tage en Early Bird-tur, hvor du får adgang til Vatikanet, før det åbner for offentligheden, og kan besøge dets rum i en lille gruppe uden at skulle udholde de mange besøgende, der kommer til dette museum hver dag. Du vil ikke fortryde at stå tidligt op, når du kommer til det Sixtinske Kapel, da du kan se det i ro og mag.

Når du planlægger din rejseplan, skal du huske på, at Vatikanmuseerne er lukket om søndagen, undtagen den sidste dag i hver måned (en dag, som jeg ikke anbefaler, da der er gratis adgang, og køerne er ubeskrivelige). Fra mandag til lørdag er åbningstiden fra 9:00 til 16:00.

Book din guidede rundvisning i Vatikanet

Peterskirken

Peterskirken| ©Wikimedia
Peterskirken| ©Wikimedia

Peterskirken er uden tvivl den mest imponerende kirke, jeg har set på alle mine rejser. Bare det skue, der rejser sig foran dig, når du træder ind på Piazza San Pietro, er et af de mest uforglemmelige billeder på hele din rejse til Rom, men det indre er et kunstværk, som du kan gå rundt om og føle på, og som om det ikke var nok, kan du klatre op i basilikaens kuppel og beundre hele Rom for dine fødder.

Der er gratis adgang til Peterskirken, men du skal stå i kø, hvilket ikke er noget stort problem på en fire-dages tur. Faktisk bevæger køen sig ret hurtigt, selv om det ser ud til, at den ikke gør det.

Men hvorfor vente i køen? Du har mulighed for at få en guidet rundvisning i Peterskirken, igen med en officiel guide fra Vatikanet.

Vær især opmærksom på Baldacchino, Michelangelos Pieta, Alexander VII' s grav og Vatikanets grotter, som er den mest imponerende del af Peterskirken, samt opstigningen til kuplen, som du kan se både indefra og udefra med Roms skyline som kulisse.

Onsdage er i øvrigt en dårlig dag at besøge Peterskirken på: den åbner ikke før kl. 13.00 for at give plads til den pavelige audiens, hvor paven selv velsigner de troende, der er samlet på pladsen. Om søndagen er basilikaen lukket for offentligheden hele dagen.

Husk også, at Peterskirken har en dresscode, som du skal følge, ligesom alle andre katolske steder i Rom og Vatikanet: du skal dække dine skuldre og knæ, hvilket betyder, at du skal have lange bukser og en trøje eller et tørklæde på.

Køb billetter til St. Peter's Basilica

Trastevere

Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia
Santa Maria i Trastevere| ©Wikimedia

Trastevere er et af Roms smukkeste kvarterer og vil give dig en meget ægte følelse, når du går gennem de brostensbelagte gader. Her finder du de typiske vinduer med skodder, farverige bygninger og vinranker, der hænger i hvert hjørne.

Gå en tur langs Tiberen til Isola Tiberina og oplev dens omgivelser, slentre gennem den charmerende Piazza di Santa Maria og gå ind i Basilica di Santa Maria i Trastevere for at beundre de gyldne mosaikker, som er en af Roms mest imponerende kirker.

Fra Villa Farnesina er der 20 minutters gang til Piazza di Santa Maria i Trastevere.

Bestil en rundvisning i Trastevere

Gianicolo synspunkt

Som afslutning på dagen kan du slappe af med et glas vin og et stykke pizza i Trastevere (jeg anbefaler at prøve den lækre pizza hos Ai Marmi på Viale di Trastevere, 53-59). Eller... du kan klatre op på Janiculum for at nyde solnedgangen over Rom, som ligger ca. 15 minutters gang fra Piazza di Santa Maria i Trastevere.

Tag nogle snacks og drikkevarer med og sæt dig på en bænk for at nyde udsigten og den kølige aftenluft. Du kan altid vende tilbage til Trastevere bagefter og nyde resten af aftenen.

Dag 4: Testaccio og et skjult sted i Rom

Gaius Cestius' pyramide

Ville du have gættet, at du kan se en pyramide i Rom? Ja, og en, der er blevet fantastisk bevaret siden oldtiden.

Det er Gaius Cestius' pyramide, en romersk magistrat, som beordrede den bygget til at huse sit gravkammer i stil med pyramiderne i Egypten.

Du kan se den lige ved metrostationen Piramide på B-linjen, men den bedste udsigt er fra Roms ikke-katolske kirkegård, som er det næste stop på din rejseplan på din sidste dag i Rom.

Ikke-katolsk kirkegård

Denne smukke hedenske kirkegård er enestående i Rom, og det er endda chokerende at finde noget lignende i en by, der er så relevant for katolicismen. Digterne Percy Shelley og John Keats, der som bekendt var forelsket i det barokke Rom, er begravet her.

Det er et meget roligt sted med en dejlig atmosfære, hvorfra man kan se Caius Cestius' pyramide i al sin pragt. Det er også et fristed for herreløse katte, og du vil se mange af dem vandre rundt mellem gravstenene på kirkegården.

Testaccio-markedet og Piazza Testaccio

Testaccio-markedet er i modsætning til Campo de' Fiori meget mere lokalt og autentisk, så du vil finde langt færre turister, der ikke prioriterer dette marked højt på en tur til Rom.

Testaccio-markedet har alt fra tøj, sko og antikviteter og selvfølgelig masser af madboder, hvor jeg anbefaler, at du smager på nogle af Roms kulinariske delikatesser.

Benyt lejligheden til at slentre rundt på Piazza Testaccio, som er langt mindre overfyldt end Roms største pladser, og tag et hvil, inden du begiver dig til et af byens mest imponerende monumenter: Circus Maximus.

Cirkus Maximus

Selv om dette ikke er et vigtigt besøg på ruten, kan du benytte lejligheden til at gå rundt i Circus Maximus, Roms første stadion, hvor de berømte vognløb blev afholdt. Der er stadig nogle ruiner af de paladser, der blev bygget omkring den, tilbage i området.

I dag er det en park, hvor du kan se resterne af oldtiden og forestille dig, hvordan de forestillinger, der ville have fundet sted her, ville have været. Og nu, hvor du har fået renset tankerne efter en dag fuld af sightseeing, kan du gøre dig klar til at opleve et af de mest specielle steder i Rom.

Den orange have og Malteserriddernes sluse

Låsen til ridderne af Malta| ©Wikimedia
Låsen til ridderne af Malta| ©Wikimedia

Aventinerhøjen, en af Roms bakker syd for byen, ligger et sted kaldet Giardino degli Aranci, eller appelsinhaven. Oprindeligt var det en frugtplantage for dominikanermunke, men nu er det en park, hvor du kan finde en dør med lås, hvorigennem du kan se kuplen af Peterskirken i miniformat.

Det er en meget smuk og unik oplevelse, og at kigge gennem nøglehullet er blot en undskyldning for at gå gennem appelsinlundene og nyde duften, især på en sommereftermiddag.

Jeg anbefaler, at du går herop en time før solnedgang, selv om det betyder, at du skal bruge mindre tid på de tidligere besøg: det er uden tvivl den bedste måde at afslutte din tur til Rom på, og det er en af de mest imponerende og smukke udsigter over byen.