5 dage i Rom

Fem dage i Italiens hovedstad er mere end nok tid til at opdage byen og besøge dens museer og monumenter. Her er en foreslået rejseplan til at komme rundt i Rom på disse dage

Alex Grande

Alex Grande

18 minutters læst

5 dage i Rom

Udsigt over Rom | ©Christopher Czemrk

Rom lover eventyr, så længe du tager af sted. Men fem dage er det præcise mål for en perfekt tur til Rom: Du kan slentre afslappet gennem gaderne, se alle seværdighederne og nogle hemmelige hjørner og tage dig tid til virkelig at nyde byen i stedet for at haste fra det ene sted til det andet.

Det er nemt at lave en femdages rejseplan i Rom, hvor hver dag er et must, men kun hvis du ved, hvad du skal se hver dag. At bruge tid i den evige stad er noget, der betaler sig i høj grad, og i de følgende linjer vil jeg fortælle dig hvorfor.

1. Første dag: Roms vigtigste monumenter og en slentretur gennem det jødiske kvarter

Det er min erfaring, at det at starte en rejse til Rom med Colosseum og Forum Romanum er en spektakulær måde at få et første glimt af byens mest storslåede side, nemlig dens kejserlige monumenter og ruiner.

Besøg Colosseum

Colosseum| ©Unsplash
Colosseum| ©Unsplash

Uanset hvor længe du vil være i Rom, er det bedst at finde ud af, hvordan du køber billetter til Colosseum på forhånd, så du kan springe køen over ved billetkontoret. Du bliver nødt til at stå i kø for at komme ind, da dette monument modtager en enorm tilstrømning af mennesker, fra det åbner, til det lukker. Derfor er det bedst at komme så tidligt som muligt.

En anden mulighed er at tage på en guidet tur til Colosseum, hvor du ikke behøver at stå i kø for at komme ind i monumentet, og du vil blive fortalt af en guide, der er specialiseret i antikkens historie. Bemærk venligst, at hvis du har købt Roma Pass, skal du bestille din billet til Colosseum, og det er bedst at gøre det så hurtigt som muligt for at sikre den første tid om morgenen.

Nyttige oplysninger

 • Sådan kommer du derhen: med metro til Colosseo-stoppestedet (metrolinje B). Mere info på Sådan kommer du til Colosseum i Rom
 • Åbningstider: 8.30 til 19.00. Lukket den 25. december og 1. januar.
 • Billetter: Du kan booke på forhånd for at undgå kø ved billetkontoret.

Book dine billetter til Colosseum

Se det romerske forum

Triumfbuen på Forum Romanum| ©Unsplash
Triumfbuen på Forum Romanum| ©Unsplash

Ved siden af Colosseum ligger der et enormt arkæologisk område, som kaldes Forum Romanum. Det var centrum i det antikke Rom, hvor de vigtigste bygninger til det politiske liv var placeret sammen med templer og markeder, og det er et must-see. Så tøv ikke med at booke et besøg på Forum.

Forum Romanum ligger på toppen af Palatinerhøjen, og hovedindgangen ligger meget tæt på Colosseum. Du kan også komme ind via Via di San Gregorio-indgangen. Hvis du ikke har lyst til at gå eller ikke har travlt, skal du bare gå til hovedindgangen, hvor du kan se den imponerende Konstantinbue, der er næsten 1.700 år gammel.

Når du er inde på Forum Romanum, skal du holde øje med Titusbuen, der blev bygget for at fejre erobringen af Jerusalem, Maxentiusbasilikaen, et offentligt mødested, som du måske kan genkende som inspiration for andre bygninger fra renæssancetiden, og Antoninus- og Faustina-templerne og Vesta-templerne.

Book dine billetter til Forum Romanum

Stop for at spise frokost

En god tallerken italiensk pasta| ©Gabriella Clare
En god tallerken italiensk pasta| ©Gabriella Clare

Hvis du bliver sulten, hvilket kan ske for hvert skridt, du tager i Rom, anbefaler jeg, at du booker en madtur i Rom, hvor du kan nyde nogle af Italiens bedste kulinariske lækkerier.

Alternativt kan du tage på Taverna dei Quaranta, hvis hyggelige atmosfære gør det til et godt sted at nyde et godt måltid og slappe af. Med sine hvælvede lofter og ternede duge går stedets lidt retroagtige stil hånd i hånd med udsøgt traditionel mad. Det ligger på Via Claudia, 24.

Book en madtur i Rom

Gå rundt på Piazza Venezia og Campidoglio

Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto
Piazza Venezia| ©Michelle Bitetto

Tidligt på eftermiddagen anbefaler jeg, at du booker en tur rundt til Roms springvand og pladser for at opdage de smukkeste hjørner af Rom.

Du kan også besøge Piazza Venezia, som domineres af monumentet for Victor Emmanuel II (også kendt som Fædrelandets alter). Her kan man klatre op til den såkaldte Quadrigas terrasse, eller populært "Roma dal Cielo", og nyde den smukke udsigt over selve pladsen, Forum Romanum og Colosseum. Entréen er 7 € for voksne og 3,5 € for børn og teenagere mellem 10 og 18 år, så det er en helt valgfri oplevelse, selvom det anbefales.

Bagefter anbefaler jeg, at du går op ad Campidoglio-bakken og sætter dig på pladsen af samme navn. Dens ovale struktur, statuen af kejseren og tænkeren Marcus Aurelius i midten og de smukke bygninger omkring den gør den efter min mening til en af de smukkeste pladser i Rom, så tag dig god tid til at nyde den. Fra dens udsigtspunkt er der også en smuk udsigt over Forum Romanum.

Book en tur til Roms fontæner og pladser

Dyk ned i det jødiske kvarter

Detaljer om det jødiske kvarter| ©Unsplash
Detaljer om det jødiske kvarter| ©Unsplash

Efter at have beundret de største monumenter i det antikke Rom, kan du se en helt anden side af byen: det jødiske kvarter eller ghettoen i Rom.

Hvis du booker en tur til det jødiske kvarter, kan du lære det at kende, og du vil se, at det er et meget fredeligt sted, hvor det er ideelt at fortabe sig i de smalle gader: det ligger ved siden af Tiberen, og der hersker fred i hjørnerne, og du vil på magisk vis glemme, at du faktisk er meget tæt på det overfyldte Colosseum.

På din tur gennem det jødiske kvarter kan du besøge Roms Store Synagoge (som du kun kan besøge indvendigt på en officiel tur), gå forbi Octavias Portikus, som i oldtiden husede et bibliotek og flere templer, og sidde på Piazza Mattei og nyde vandets rislen fra den fortryllende Skildpaddefontæne.

Book en tur til Trastevere og det jødiske kvarter

Gå på opdagelse på Piazza della Bocca della Verità

Bocca della Verità| ©Unsplash
Bocca della Verità| ©Unsplash

Piazza della Bocca della Verità, en kort gåtur fra det jødiske kvarter, er hjemsted for en af Roms mest populære kuriositeter, inde i søjlegangen i den smukke middelalderkirke Santa Maria in Cosmedin. Det er selvfølgelig La Bocca della Verità, en marmorudskæring, der forestiller en mands ansigt med åben mund.

Hvis du har set Audrey Hepburns Ferie i Rom, vil du huske scenen, hvor hun øjeblikkeligt rækker ind. Ifølge legenden kan Bocca della Verità genkende løgnere, så hun bider hånden af enhver, der har stukket den i munden på hende. På samme plads kan man også se andre mindre seværdigheder som Herkules-templet, Portunus-templet og Janusbuen. Det vil være et af de steder, man besøger på sin tur rundt til Roms fontæner og pladser.

Bagefter kan man gå en tur og vende tilbage til det jødiske kvarter for at spise middag og få en drink. Jeg anbefaler, at du prøver den berømte jødiske artiskokret, som serveres på de fleste restauranter i området, men hvis du vil have en anbefaling, så gå til Giggetto al Portico d'Ottavia, på Via del Portico D'Ottavia 21/a-22, hvor de serverer denne traditionelle opskrift samt en lækker pasta.

Book en tur til Roms springvand og pladser

Dag 2: Gå gennem Piazza Navona, Pantheon og gaderne i det centrale Rom

På andendagen fortsætter du med at se byens centrum og andre vigtige monumenter. Jeg anbefaler, at du tager en guidet tur for at få fortalt om de historiske detaljer, som de mest symbolske steder i byen har. Jeg skal nok fortælle dig, hvad de er:

Lad dig forblænde af Pantheon

Pantheon| ©Christopher Czermak
Pantheon| ©Christopher Czermak

Piazza della Rotonda er hjemsted for et af de mest interessante og smukke steder i hele byen: Agrippas Pantheon, også kendt som kirken Santa Maria Rotonda. I det 7. århundrede blev det, der var blevet bygget som et tempel dedikeret til de romerske guder, omdannet til en katolsk kirke, og således har den bedst bevarede bygning i det ** antikke Rom** overlevet til i dag.

Pantheon er et arkitektonisk vidunder, og indenfor vil du føle dig som om, du er blevet transporteret til en anden verden. Det første, man gør, når man træder ind, er at kigge op og beundre kuplen og den runde åbning i toppen, en oculus, der lukker sollyset ind og skaber en magisk atmosfære, som fylder hele rummet. Pantheons overdådige vægge omfatter monumentale grave for italienske konger og kunstneren Raphael, samt omhyggeligt udformede mosaikker og skulpturer, der lyser med et særligt lys.

Hvis du vil lære alt om historien bag, kan du booke en guidet tur i Pantheon. På vej ud anbefaler jeg, at man går en tur rundt om bygningen for virkelig at forstå, hvor utrolig templets struktur er.

Book en guidet tur i Pantheon

Spadser gennem Roms smukkeste pladser

Piazza Navona| ©Grabiella Clare
Piazza Navona| ©Grabiella Clare

Efter besøget i Pantheon kan du slentre en tur rundt på de omkringliggende pladser. De smukkeste er Piazza di Petra, som har smukke ruiner og en livlig atmosfære, Piazza della Minerva og Piazza Sant'Eustachio, som blandt andet er berømt for Sant'Eustachio Il Caffè, en kaffebar, der serverer en af de bedste espressoer i Rom.

Piazza Navona er en af de mest berømte pladser i hele Italien, og det er der ikke noget at sige til, hverken for de tre imponerende fontæner, hvoraf den smukkeste er Fontana dei Quattro Fiumi med sin enorme obelisk, eller for barokkirken Sant'Agnese in Agone, som danner en smuk baggrund for en gåtur på pladsen. Det er også en af de pladser, du besøger, hvis du booker turen til Roms fontæner og pladser. Spredt rundt på pladsen finder du restauranter, barer, caféer og gadeartister.

Pladsens ovale form skyldes, at den i oldtiden var stedet for Domitians Stadion, et fremtrædende sted for det offentlige liv i det kejserlige Rom, hvor der blev afholdt festivaler og sportsbegivenheder. En spadseretur gennem Piazza Navona er en klassisk del af enhver rejse i Den Evige Stad med respekt for sig selv, hvor man kan nyde den smukke arkitektur, mens man indånder Roms atmosfære.

Book en tur til Roms fontæner og pladser

Stop for at spise frokost

Fiametta| ©Ristorante Fiametta
Fiametta| ©Ristorante Fiametta

Tæt på Piazza Navona, på Piazza Fiammetta, 10, ligger Ristorante Fiammetta, et trattoria gemt væk i en gade med antikvitetsbutikker. Det giver god mening, for denne restaurant har bevaret kvaliteten, smagen og det gode håndværk i den traditionelle romerske mad.

Man kan spise både inde og ude på en hyggelig lille terrasse og til en ikke alt for høj pris, omkring 20 eller 25 € pr. person. Det kan varmt anbefales.

Book en gastronomisk tur på Campo de' Fiori

Tag en rundtur på Campo de' Fiori

Campo de' Fiori| ©Wikimedia
Campo de' Fiori| ©Wikimedia

Efter frokost og kaffe vender du tilbage til Piazza Navona og går sydpå ad Via della Cuccagna mod Palazzo Braschi, et tidligere palads, som nu er kendt som Roms museum. Fortsæt til Corso Vittorio Emanuele og kryds gaden, indtil du når Via dei Baullari, for enden af hvilken Campo de' Fiori-pladsen ligger.

Om dagen er det et travlt marked, og om aftenen bliver det et område, hvor du kan tage en drink eller nyde en madtur i Campo de' Fiori. På markedet kan du finde alle former for mad og endda blomsterboder, da det virkelig er rettet mod turister, men du kan stadig finde nogle kvalitetsfødevarer.

Campo de' Fiori-pladsen var der tidligere offentlige henrettelser, så i midten af pladsen er der en statue af astronomen Giordano Bruno, der blev dømt for sine kosmologiske studier.

Book en gastronomisk tur på Campo de' Fiori

Besøg bydelen Trastevere

Trastevere| ©Shutterstock
Trastevere| ©Shutterstock

Fra Campo de' Fiori er du kun en kort gåtur fra dagens sidste stop: Trastevere. Gå til det sydøstlige hjørne af pladsen, lige over gaden fra der, hvor du kom ind (jeg anbefaler at bruge statuen af Giordano Bruno som referencepunkt). Gå ned ad Via dei Giubbanari til den smalle gyde Via dell'Arco del Monte. Hvis du kigger ned her, kan du se Ponte Sisto i det fjerne. Fortsæt ad Via dell'Arco del Monte og kryds broen til den anden side af Tiberen.

Drej til venstre og følg Via del Moro til enden af gaden, og på højre hånd ser du Piazza di Santa Maria in Trastevere, hovedpladsen i dette berømte kvarter. Her ligger en af Roms mest interessante turistattraktioner, den ikoniske basilika Santa Maria in Trastevere, som bestemt er et besøg værd for at beundre de imponerende mosaikker indeni.

Trastevere er et vidunderligt kvarter at slentre rundt i og nyde aftenen, hvad enten det er omkring Isola Tiberina eller på terrassen på en bar. Det har nogle af de mest charmerende restauranter i Rom, og du kan også lære det at kende i detaljer ved at booke en rundtur i Trastevere.

Book en rundtur i Trastevere

Slap af på Gianicolo-terrassen

Når du har været rundt i Trastevere, og hvis du stadig har tid til at se solnedgangen, vil jeg anbefale dig at gå op på Gianicolo og nyde solnedgangen over Rom. Fontana dell'Acqua Paola, som er det mest populære udsigtspunkt, er den retning, du skal gå i, ca. 15 minutters gang fra Piazza di Santa Maria i Trastevere.

Hvis du er sent på den eller ikke har lyst til at gå længere, anbefaler jeg, at du slapper af med en Peroni og en pizza på terrassen på pizzeriaet Ai Marmi, i Viale di Trastevere, 53-59. Selv om atmosfæren er alt andet end afslappet, kan du smage en af de lækreste pizzaer i hele Rom, hvilket er velfortjent efter en dag med vandring.

Book en privat tur i Rom

Dag tre: Vatikanets storhed og Borghese-galleriet

Dag tre starter med et besøg i Vatikanet og Peterskirken. Der er guidede ture, der inkluderer adgang til begge og selvfølgelig kuplen, hvorfra du kan se den bedste udsigt over den romerske by. Du kan afslutte denne dag, hvor kunsten er hovedpersonen, med at betragte de vidunderlige kunstværker i Borghese-galleriet og slentre gennem dets haver.

Gå ikke glip af Vatikanmuseerne

Det Sixtinske Kapel i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia
Det Sixtinske Kapel i Vatikanmuseerne| ©Wikimedia

Mange mennesker køber billetter til Vatikanmuseerne og Det Sixtinske Kapel uden at stå i kø, så snart de lander i Rom, og det er ikke så underligt. I dette lille land finder du to af de vigtigste steder i den vestlige verden, både for kunsthistorie og katolsk tilbedelse:

Et af dem er Vatikanmuseerne, et overdådigt museum, hvor du ud over en imponerende korthal og Vatikanets billedgalleri, der udstiller værker af Raphael, Caravaggio og Da Vinci, kan se det berømte Sixtinske Kap el og beundre freskerne af Michelangelos Dommedag.

Her er nogle tips og nyttige oplysninger til dit besøg:

 • Jeg anbefaler, at du bruger lidt tid på at opdage alt, hvad dette sted har at byde på. Ud over de førnævnte rum kan du besøge Galleria Chiaramonti, der er fuld af romerske skulpturer, se 'Apollo of Belvedere' og den imponerende 'Laocoon and his sons' i Pio Clementino-museet, Raphaels værelser, en række rum dekoreret af kunstneren selv, og Nicholas V's kapel, en af juvelerne i Vatikanmuseerne, der går ubemærket hen for mange besøgende.
 • Selv hvis du besøger Vatikanmuseerne på en 5-dages tur til Rom og kan tage det roligt, er det stadig vigtigt at forberede dit besøg på forhånd. Jeg anbefaler, at du køber dine billetter til Vatikanmuseerne online for at undgå de udmattende køer ved indgangen.
 • Hvis du foretrækker en guidet tur, giver den officielle tur til Vatikanmuseerne dig mulighed for at springe kø en over og have en ekspertguide til din rådighed, som vil give dig en meget komplet fortælling for at forstå alt, hvad du ser.
 • Det er bedst at gå så tidligt om morgenen som muligt, selv før åbningstid. Hvordan er det muligt? Med den guidede tur til Vatikanet og Det Sixtinske Kapel tidligt om morgenen. Her kommer du rundt i de vigtigste rum i Vatikanmuseerne i en lille gruppe og på et tidspunkt, hvor turisterne endnu ikke har adgang. At nyde Det Sixtinske Kapel i stilhed er ærlig talt en oplevelse, som alle bør have. Hvis du vælger en Early Bird-tur i Vatikanet, er du færdig senest kl. 11.00, hvilket betyder, at du har masser af tid til at nyde Peterskirken og resten af byen.
 • Vatikanmuseerne er lukket om søndagen med undtagelse af den sidste dag i hver måned (en dag, man bør undgå, da der er gratis adgang, og menneskemængden derfor er enorm). De officielle åbningstider for offentligheden er fra kl. 9.00 til 16.00, mandag til lørdag.

Book et besøg i Vatikanet tidligt om morgenen

Besøg Peterskirken

Peterskirken| ©Wikimedia
Peterskirken| ©Wikimedia

Det andet vestlige kulturelle must-see i Vatikanet er selvfølgelig Peterskirken: den mest imponerende kirke, både indvendigt og udvendigt, i hele verden. Bare det at se den udefra og beundre Peterspladsens størrelse er spektakulært nok, men at gå ind i den er som at blive en miniature og blive transporteret ind i et maleri, som man kan gå rundt om og føle på. Det vil overraske dig i hvert hjørne, uanset din tro.

Før du besøger stedet, bedes du notere dig følgende oplysninger:

 • Du behøver ikke at købe billet for at komme ind i Peterskirken, men køerne er normalt ret lange, især omkring middagstid. Hvis du ikke vil vente i kø, kan du tage Early Bird-turen til Vatikanmuseerne og komme tidligere ind, eller du kan tage en guidet tur i Peterskirken, igen med en officiel guide fra Vatikanet, som giver dig mulighed for at springe køen over.
 • Når du er indenfor, kan du beundre Baldacchino, Michelangelos Pieta og Alexander VII' s grav, nogle af de juveler, der er gemt i Peterskirken, plus selvfølgelig kuplen, som du kan klatre op i for at se i detaljer (og nyde den betagende udsigt over Rom udefra).
 • Hvis du vil gå i dybden på egen hånd, må du ikke gå glip af bronzestatuen af Sankt Peter, som står i højre side af basilikaens midterskib. Det er en bronzeskulptur fra middelalderen, hvis fod bliver kysset eller gnedet af de tusinder og atter tusinder af troende, der hvert år valfarter til Peterskirken.
 • Du kan også besøge Vatikanets grotter, underjordiske gallerier, hvor resterne af flere berømte paver opbevares, herunder Johannes Paul II's. Du kan også se selveste Peters grav, som ligger lige under basilikaens hovedalter.
 • Det er vigtigt at respektere påklædningsreglerne: Skuldre og knæ skal være dækket, så på denne dag bør du bære lange bukser og en trøje eller et tørklæde, og lade din kasket eller hat blive i rygsækken.

Hvornår skal man besøge Peterskirken? Sandheden er, at der vil være mange mennesker, når du besøger den, så som jeg skriver i denne rejseplan, er det bedst at tage derhen efter at have set Vatikanmuseerne, som er værd at besøge med så få mennesker som muligt. Bare undgå onsdage: Peterskirken åbner først kl. 13 til paveaudiens. Basilikaen er ikke åben for offentligheden om søndagen.

Book et besøg i Peterskirken og kuplen

Nyd kunsten i Borghese Gallery

Borghese-galleriet| ©Wikimedia
Borghese-galleriet| ©Wikimedia

Borghese Gardens er hjemsted for det verdensberømte Borghese Gallery, et museum, hvor du kan se en imponerende samling af kunst med nogle af de mest berømte værker af Caravaggio, Raphael og Titian. Ud over malerier er galleriet kendt for sit katalog af skulpturer, som omfatter 'Apollo og Daphne', 'Voldtægten af Proserpina' og Berninis 'David' og Canovas 'Sejrrige Venus'.

Jeg anbefaler, at du booker en guidet tur i Borghese-galleriet, så sparer du tid og undgår den kedelige kø.

Efter besøget kan du en tur til Piazza del Popolo og nyde et dejligt skyggefuldt sted og endda den smukke udsigt over Rom fra Pincio-terrassen.

Book en guidet tur i Borghese-galleriet

Fjerde dag: Udflugt til Firenze og Pisa eller Pompeji

Firenze| ©Wikimedia
Firenze| ©Wikimedia

Når du nu skal tilbringe et par dage i Rom og har set alle de hemmelige hjørner, hvorfor så ikke besøge en af de smukkeste byer i Italien på en dagstur eller tage til en af de mest berømte ruiner i verden?

Jeg taler selvfølgelig om en tur til byen Firenze med dens utrolige katedral, og på vejen til Pisa for at se det berømte skæve tårn, eller udforske ruinerne af Pompeji, hvor et af de mest trofaste billeder af livet i den antikke verden er bevaret. Vælg dit eget eventyr!

Oplev Firenze og Pisa

Firenze| ©Wikimedia
Firenze| ©Wikimedia

Denne tur tager dig ikke kun med til de mest uforglemmelige seværdigheder i Firenze, men går også gennem Pisa for at se det ikoniske skæve tårn, der har gjort byen så berømt.

En lokal guide, som er ekspert i begge byers historie, tager dig med til alle de seværdigheder, du bare må se: Firenzes Duomo-plads, Palazzo Strozzi, Ponte Vecchio og Galleria dell'Accademia, hvor du bl.a. kan se Michelangelos berømte David (hvis du vælger denne mulighed, når du booker oplevelsen).

Heldagsudflugten til Firenze og Pisa fra Rom varer ca. fra 12 til 14 timer og koster 1.999 kr, og det er en perfekt måde at inkludere en storbyferie i din rejse til Rom, da du ikke behøver at organisere noget, bare møde din guide på mødestedet og begynde at hygge dig. Hvis du vil forberede denne tur på egen hånd eller har andre muligheder for at besøge Firenze, anbefaler jeg, at du læser denne artikel, hvor jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide: Firenze dagsture fra Rom.

Book en udflugt til Firenze

Besøg Pompeji

Pompeji| ©Wikimedia
Pompeji| ©Wikimedia

Den anden mulighed for en dagstur fra Rom er at booke en tur til Pomp eji og opdage stedets historie, og hvad der skete der for næsten to tusind år siden.

På denne dagstur til Pompeji og Vesuv fra Rom vil du klatre op til Vesuv, en aktiv vulkan med en betagende udsigt fra krateret. Bagefter spiser vi frokost på en napolitansk pizzarestaurant, og om eftermiddagen besøger vi ruinerne af Pompeji og alle de arkæologiske steder.

Hvis du vil se andre udflugter til Pompeji eller vide mere om, hvad du ikke må gå glip af, når du først er der, anbefaler jeg, at du læser denne komplette guide til denne oplevelse: Pompeji Dagsture fra Rom.

Book en udflugt til Pompeji

Femte dag: Oplev Roms skjulte perler og sig farvel til byen med stil

Afslut din rejse med at udforske nogle af Roms skjulte perler, som du måske ikke har tid til at se på en kortere rejse. Men de er ikke mindre interessante at besøge.

Besøg Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia
Castel Sant'Angelo| ©Wikimedia

Ti minutters gang fra Piazza Navona ligger Castel Sant'Angelo, på den anden side af Tiberen fra den smukke Ponte Sant'Angelo, en af Roms smukkeste broer. Det er en majestætisk bygning, der blev bygget som mausoleum for kejser Hadrian, og som gennem historien har fungeret som fæstning for paver og i dag som museum for besøgende.

Det er værd at bruge formiddagen på at besøge denne emblematiske bygning og gå op på taget, hvorfra man kan se Rom fra et andet perspektiv. For at undgå køer kan du købe billetter online til Castel Sant'Angelo med audioguide, eller hvis du foretrækker det, kan du tage en rundvisning i Castel Sant'Angelo.

Hvis du beslutter dig for at besøge det på egen hånd, anbefaler jeg, at du læser denne artikel for på forhånd at vide de mest interessante ting om dette sted: Engelsborg billetter: tilgængelige muligheder og hvordan man køber dem.

Book dine billetter til Castel Sant'Angelo

Spadser langs Appia-vejen og katakomberne

Katakomberne i Rom| ©Wikimedia
Katakomberne i Rom| ©Wikimedia

Appia-vejen er den gamle romerske vej, der forbandt byen med de sydlige områder til transport af tropper og varer. Den er stadig ret velbevaret, og langs ruten kan man besøge en arkæologisk park fuld af interessante steder, Parco Regionale dell'Appia Antica(en af de smukkeste i Rom).

At gå langs Appia-vejen er en fantastisk måde at nyde en anden side af Rom væk fra travlheden i centrum. Min anbefaling er at gå om søndagen, når den er lukket for trafik, da den får en helt speciel atmosfære. Start turen ved besøgscentret, indtil du når Cecilia Metellas grav og Maxentius' cirkus. På vejen kan du, hvis du har lyst, besøge Roms katakomber: enten Sankt Callixtus ' katakomber eller Sankt Sebastians katakomber. Callixtus-katakomberne er de mest populære, da de tilbyder en mere omfattende rundvisning og er hvilestedet for de første seksten paver samt nogle kristne martyrer.

Hvis du beslutter dig for at prøve denne oplevelse, skal du vide, at det kun kan gøres ved at booke en guidet tur til katakomberne og Appia-vejen. Læs den komplette guide til Roms katakomber, hvor jeg fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide, før du booker en tur: Katakomberne i Rom billetter: alt du skal vide.

Book din guidede tur i katakomberne og ad Appiavejen

Tag en frokostpause

Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli
Ai Fienaroli| ©Ai Fienaroli

Til frokost anbefaler jeg Ai Fienaroli på Via Piemonte, 125. På menuen finder du lækkerier som tartar af blåfinnet tun med sprødt brød og fennikelcreme, en lækker carpaccio af havaborre med pistacienødder og sort trøffel, og de har også nogle fantastiske artiskokker med bønner.

Selvom prisen er omkring 40 euro pr. person, er det en oplevelse værd på din sidste dag i Den Evige Stad.

Kig efter Malteserriddernes lås

Malteserriddernes lås| ©Unsplash
Malteserriddernes lås| ©Unsplash

På toppen af Aventinerhøjen, den sydligste bakke i Rom, er der et område med overdådige palæer og haver, som gemmer på en hemmelighed: appelsintræernes have, af de lokale kendt som Giardino degli Aranci.

Det er en park, hvor man kan finde en port, gennem hvis lås man i det fjerne kan se Peterskirkens kuppel, indrammet af træer. Bortset fra denne kuriositet er området en fornøjelse at slentre rundt i, mens man nyder duften af appelsintræerne, og om aftenen kan man beundre solnedgangen fra et af de lokales foretrukne udsigtspunkter. Overvej at booke en tur til det skjulte Rom for at se dette og andre steder, der ligger uden for turistvejene.

Fra oktober til februar er parken åben fra kl. 7 til 18, fra kl. 7 til 20 fra marts til september og fra kl. 7 til 21 fra april til august. Jeg anbefaler, at du finder en plads på observationsdækket omkring en time før solnedgang for at nyde solnedgangen og sige farvel til den fantastiske rejse, du er ved at opleve.

Book en tur i det skjulte Rom