Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom på en dag: en praktisk guide til at udforske de vigtigste ting i byen

Hvis Audrey Hepburn forelskede sig i Den Evige Stad på 24 timer, kan du også gøre det. Jeg giver dig den bedste rejseplan, så du får mest muligt ud af dit korte ophold i hovedstaden.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minutters læst

Rom på en dag: en praktisk guide til at udforske de vigtigste ting i byen

Vatikanstaten i hjertet af Rom | © Christopher Czermak

Som de stolte italienere siger om deres hjemland: "Roma, non basta una vita". Med andre ord er et helt liv ikke nok til at lære Den Evige Stad at kende. 24 timer giver dig kun tid nok til at vække din appetit og lære den italienske hovedstad at kende for første gang. Efter denne første smagsprøve vil du have lyst til meget mere!

Planlægger du din rejse til Rom, og ved du ikke, hvor du skal starte? I denne 1-dagsguide hjælper jeg dig med at planlægge din rute rundt i byen, tager dig med på en rundtur i postkortenes og filmenes Rom og giver dig nogle gastronomiske tips, så du kan få mest muligt ud af din tid. Here we go!

1. Morgenmad som en mester i Rom

Uden for Pasteleria Dagnino i Rom| ©The  Beehive
Uden for Pasteleria Dagnino i Rom| ©The Beehive

Buongiorno, principessa! Som man siger, "den tidlige fugl fanger ormen". Stå tidligt op og nyd dolce far niente (glæden ved ikke at gøre noget) med en fantastisk morgenmad. Der er ingen bedre fornøjelse på en ferie end at se på Roms bedste panoramaudsigt med en cappuccino, og lidt til, i hånden. Jeg siger det af erfaring!

Mulighed 1: Konditoriet Dagnino: den sødeste mulighed

Hvis du har en sød tand, vil du elske det sicilianske konditori Dagnino, som ligger i nærheden af Piazza Repubblica og er det ældste af sin slags i Rom. Det åbnede i 1955, og ejerne har bevaret stedets atmosfære og charme intakt, som årene er gået.

Udover de lækre desserter er det emblematiske sted et besøg værd. I cafeteriaets lounge kan man beundre malerierne og de udskårne træfigurer af kvinder, der repræsenterer Siciliens byer. Butiksvinduerne, der er fyldt med kager og andre saftige lækkerier, er også vært for moderne kunstudstillinger.

Mulighed 2: morgenmad i caféen i en arkitektonisk juvel

For foodies og smagsdommere tilbyder caféen Chiostro del Bramante ikke kun traditionel morgenmad med brownies, muffins, hjemmelavet cheesecake med kastanjer (især i det romerske efterår) og frisk juice, men også brunch med en betagende udsigt over klosteret. Ja, du læste rigtigt. Det er caféen i et tidligere kloster med renæssancearkitektur, som i dag er omdannet til en udstillingshal, der kombinerer det klassiske med det moderne.

Når du har ladet batterierne op med frokost, kan du besøge de helt nye udstillinger, hvoraf nogle er så betydningsfulde som den, der er dedikeret til Banksy, en af de største eksponenter for gadekunst. Nyd din kunstneriske og kulinariske oplevelse!

Book en privat rundtur i Rom

2. Tag på en tidlig morgentur til Colosseum og Forum Romanum.

Gammel papirindgang til Colosseum| ©Unsplash
Gammel papirindgang til Colosseum| ©Unsplash

Efter en tidlig start og et godt koffeinfix på et af disse steder, er det bedste endnu ikke kommet! Tag til Colosseum, den mest majestætiske og monumentale bygning i byen, og lær om det gamle Roms historie på en af de mange guidede t ure, du kan booke.

Et godt råd? Køb dine billetter i god tid

Vidste du, at indtil det 20. århundrede havde ingen anden bygning i verden større kapacitet end Colosseum? Du vil opdage dette og andre anekdoter gennem øjnene på en ekspertguide, som vil ledsage dig under hele din tur, hvis du bestiller en tur. Jeg anbefaler, at du køber dine billetter til Colosseum i god tid, da det er et af den moderne verdens syv vidundere og normalt er proppet med turister. Køerne er kilometerlange!

På den guidede tur vil du opdage, at amfiteatret blev skabt for at give folket "brød og cirkus", og frem for alt en masse cirkus, da det var beregnet til at være vært for de blodige lege, som kejserne brugte til at underholde plebejerne. Her kunne man overvære dyrekampe og gladiatorkampe, som ifølge myten endte med, at den besejrede døde.

Nyttig information om Colosseum

I denne artikel beskriver jeg, hvordan man køber billetter til Col osseum, Colosseums åbningstider, hvordan man får rabat og billige billetter til Colosseum, hvordan man besøger Colosseum med børn, og jeg giver dig nogle tips til at besøge det kolossale monument, så du ikke behøver at bekymre dig om noget.

Køb billetter til Colosseum, Forum og Palatinerhøjen

3. Kryds Via dei Fori Imperiali til Vittorio Emmanuele-monumentet

Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63
Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63

Efter dit besøg i Colosseum krydser du Via dei Fori Imperiali, en af hovedgaderne i det historiske centrum, for at nå det imponerende klassiske marmortempel dedikeret til Vittorio Emmanuele. Det er et af Roms fineste monumenter, bygget i et gammelt middelalderkvarter til ære for kongen af Italien og soldaterne fra Første Verdenskrig.

Ved siden af det centrale monument for Victor Emmanuel II er der også en grav med en "evig flamme" til minde om de soldater, der døde og ikke kunne identificeres efter Første Verdenskrig. Det vil få dine hår til at rejse sig! Målet er at sikre, at historien aldrig gentager sig.

Book en privat tur i Rom

4. Kast den traditionelle mønt ved Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Kom til Trevi-fontænen, som nok er den bedste fontæne i Rom og en af de mest berømte og berømte i verden. Når du har taget en selfie og kastet den obligatoriske mønt (eller vil du ikke tilbage en gang til?), så brug et par minutter på at betragte dette barokke mesterværk. Du vil blive tryllebundet!

Denne enklave var en af lokationerne for filmen 'La Dolce Vita', hvor den sensuelle hovedperson tog et bad. Hvem kunne det, ikke? Du skal ikke engang tænke på at gøre det, for du kommer til at betale en bøde på 500 euro for den luksuriøse dukkert. I dette tilfælde må du nøjes med at betragte det kunstneriske ensemble designet af Nicola Salvi og den monumentale statue af Neptun på afstand.

Nuria's Traveller Tip

Hvis du har tid, foreslår jeg, at du vender tilbage til Trevi-fontænen om aftenen for anden gang, hvilket er det tidspunkt på dagen, hvor den takket være belysningen ser mest majestætisk ud.

5. Nyd en god traditionel pasta, det har du fortjent!

Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian
Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian

Når du har gået rundt hele formiddagen, skal du holde en pause, og i den italienske hovedstad er det synonymt med pasta og pizza. Vil du vide, hvor romerne spiser, uden at det koster en formue? Så stol på mig. Et par skridt fra Trevi-fontænen, i en smal gyde, finder du en lille, rustik og hyggelig restaurant, L'Archetto, som har et menukort med... 100 forskellige slags pasta!

På menukortet finder du klassiske retter som spaghetti med muslinger, carbonara, cacio e pepe (ost og peber), amatriciana, med laks... Hvilken er den bedste? Hvis du ikke kan beslutte dig for bare én pasta, foreslår jeg, at du bestiller tasting-menuen med tre forskellige typer spaghetti med sauce.

En anden mulighed for foodies er at booke en gastronomisk tur, hvor du kan prøve det bedste fra det italienske køkken: pasta, is, stegte artiskokker samt vin og andre delikatesser. Kan du ikke få mundvandet til at løbe?

Book en madtur i Rom

6. Besøg Pantheon, en arkitektonisk juvel

Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey
Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey

For at skylle maden ned går vi en kort tur (ca. 8 minutter fra Trevi-fontænen) til Roms Pantheon, en af de største arkitektoniske præstationer i det gamle Rom, så meget, at det har stået i næsten 2.000 år. Så meget, at det har stået i næsten 2. 000 år, og dets imponerende portik med otte søjler byder os velkommen!

Dette symbolske tempel gemmer på nogle af de bedste hemmeligheder i Den Evige Stad. Jeg vil afsløre én. Raphael, en af renæssancens store malere, er begravet her. Den imponerende kuppel er et besøg værd.

Hvordan får man fat i billetter?

Billetter koster 5 euro og skal købes på forhånd, men jeg anbefaler, at du bestiller en guidet tur til Pantheon, for der er så meget at se og lære om, at medmindre du er kunstekspert, vil tilstedeværelsen af en guide være meget nyttig.

Under alle omstændigheder beskriver jeg i denne artikel alt, hvad du har brug for at vide, før du besøger Pantheon, så du kan begynde at sætte tænderne i det.

Book en guidet tur i Pantheon

7. Fortsæt med at slentre til den berømte Piazza Navona

Nyd Piazza Navona| ©Jean-Pierre Dalbéra
Nyd Piazza Navona| ©Jean-Pierre Dalbéra

Endnu en gang stopper vi for at beundre Piazza Navona, et veritabelt frilandsmuseum. Hvis du besøger Rom om vinteren, vil du blive betaget af det magiske julemarked.

Piazza Navona, i hjertet af Den Evige Stad, genopfinder udtrykket "alle veje fører til Rom", fordi alle veje fører til Piazza Navona. Gå ikke glip af den smukke fontæne af Bernini, som forestiller Ganges, Nilen, Donau og Rio de la Plata.

Book en tur til fontæner og pladser i Rom

8. Tag en kort pause og spis en gelato

Forskellige typer af gelato| ©Lama Roscu
Forskellige typer af gelato| ©Lama Roscu

En af grundene til, at Audrey Hepburn forelskede sig i Rom, var dens gelato. Og hun havde ret. Efter denne intense dag med sightseeing anbefaler jeg, at du stopper ved Don Nino for at få en af de bedste is i Rom og i verden. De er lækre!

Ejeren, Francesco Mastroianni, er femdobbelt italiensk mester i is. En passion, han har arvet fra sin far og bedstefar. Prøv nogle af hans specialiteter, såsom pistacieisen og den håndristede Langhe-hasselnød. Din mund vil løbe i vand!

9. Tag bussen til Vatikanet

Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald
Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald

Dagen går på hæld, men en af juvelerne i Den Evige Stad er tilbage: Vatikanet, hjemsted for det imponerende Sixtinske Kapel, Peterskirken, basilikaen og den imponerende plads med Berninis kolonnade. Få mest muligt ud af din tid her, for det er verdens største tempel, og du vil ikke have dage nok til at se det hele!

Men bare rolig, for her er nogle tips til at besøge Vatikanet, så du kan se så meget som muligt uden at dø i forsøget. I denne artikel forklarer jeg også, hvordan man får billige, gratis eller nedsatte billetter til Vatikanet. Min personlige favorit er at tage en guidet tur i Vatikanet med en ekspertguide - du står foran et af de største arkitektoniske mesterværker, du kan ikke gå glip af en eneste detalje!

Book din billet til Vatikanet

10. Afslut en magisk dag med middag i Trastevere - Ciao Roma!

Facaden på Antica Pesa| ©Claudia Cristina
Facaden på Antica Pesa| ©Claudia Cristina

Hvis du vil sige farvel til Rom med stil ved at nyde en hyggelig aften i Trastevere-kvarteret om natten, foreslår jeg, at du bestiller bord på Antica Pesa, en Michelin-restaurant, der ligger i en tidligere toldstation fra det 17. århundrede, hvorfra den har fået sit navn. Den har en spektakulær have, hvorfra man kan se solnedgangen eller måneskinnet på Roms stjerneklare sommernætter!

Denne familiedrevne restaurant, som har været drevet af fire generationer af Panella-familien siden 1922, omarbejder traditionelle romerske opskrifter og bruger lokale sæsonbestemte råvarer med et nik til moderne trends. I den kunstfyldte spisestue har skuespillere som Leonardo di Caprio siddet.

Seneste praktiske tips

Rom metrokort| ©ATAC
Rom metrokort| ©ATAC

Din dag i Den Evige Stad har sikkert givet dig lyst til mere. Bare rolig, for du kan altid komme tilbage til Rom. Her er et par tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit ophold og spare tid på transport eller ved måltiderne.

Nogle gastronomiske forslag

Hvis du elsker at spise og foretrækker noget økonomisk, er her en kort kulinarisk guide til Trastevere for alle budgetter, hvor du finder adskillige restauranter og barer, hvor du kan prøve nogle af de bedste italienske specialiteter. Jeg garanterer, at du ikke kommer til at sulte i Den Evige Stad!

Hvor sent er metroen?

Hvis du flyver tilbage tidligt om morgenen, tager du den sidste metro i Rom kl. 23.30 på hverdage og på fredage og lørdage indtil kl. 1.30. Hvis du derimod vil lade dig rive med af det sjove romerske natteliv og tage en drink efter middagen, foreslår jeg, at du tager en taxa. De er lidt dyrere end i Spanien, men bare rolig, for de er ikke uoverkommeligt dyre.