Cookies hjælper os med at levere vores tjenester. Ved at bruge vores hjemmeside, accepterer du vores brug af cookies. Lær mere.

Rom på en dag: en praktisk guide til at udforske de vigtigste ting i byen

Hvis Audrey Hepburn forelskede sig i den evige by på 24 timer, kan du også gøre det. Jeg vil fortælle dig den bedste rejseplan, så du får mest muligt ud af dit korte ophold i hovedstaden.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minutters læst

Rom på en dag: en praktisk guide til at udforske de vigtigste ting i byen

Vatikanstaten i hjertet af Rom | © Christopher Czermak

Som de stolte italienere siger om deres hjemland: "Roma, non basta una vita". Med andre ord er et helt liv ikke nok til at lære den evige by at kende. 24 timer giver dig kun tid nok til at få stillet din appetit og lære den italienske hovedstad at kende for første gang. Efter denne første smagsprøve vil du få lyst til meget mere!

Er du ved at planlægge din rejse til Rom og ved ikke, hvor du skal begynde? I denne 1-dagsguide hjælper jeg dig med at planlægge din rute rundt i byen, tager dig med på en rundtur i postkort- og filmromet og giver dig nogle gastronomiske tips, så du kan få mest muligt ud af din tid og få mest muligt ud af den. Så er det nu!

1. Morgenmad som en mester i Rom

Udvendig side af Pasteleria Dagnino i Rom| ©The  Beehive
Udvendig side af Pasteleria Dagnino i Rom| ©The Beehive

Buongiorno, principessa! Som man siger: "Den tidlige fugl fanger ormen". Stå tidligt op og nyd dolce far niente (glæden ved at gøre ingenting) med en fantastisk morgenmad. Der er ingen bedre fornøjelse på ferien end at betragte den bedste panoramaudsigt over Rom med en cappuccino i hånden - og lidt til - det fortæller jeg dig af erfaring!

Mulighed 1: Dagnino konditori: den sødeste mulighed

Hvis du har en sød tand, vil du elske det sicilianske konditori Dagnino, der ligger tæt på Piazza Repubblica og er det ældste af sin slags i Rom. Hotellet åbnede i 1955, og ejerne har bevaret stedets atmosfære og charme i årenes løb.

Ud over de lækre desserter er det emblematiske lokale et besøg værd. I cafeteriets lounge kan du beundre malerierne og de udskårne træfigurer af kvinder, der repræsenterer Siciliens byer. Butiksvinduerne, der er fyldt med kager og andre saftige lækkerier, er også vært for moderne kunstudstillinger.

Mulighed 2: morgenmad i caféen i en arkitektonisk juvel

For feinschmeckere og elskere af lækkerier tilbyder Chiostro del Bramante caféen ikke kun traditionel morgenmad med brownies, muffins, hjemmelavet cheesecake med kastanjer (især i det romerske efterår) og friske juicer, men også brunch med en betagende udsigt over klosteret. Ja, du læste rigtigt. Dette er caféen i et tidligere kloster med renæssancearkitektur, som nu er blevet omdannet til en udstillingshal, der kombinerer det klassiske med det moderne.

Når du har ladet batterierne op med frokost, kan du besøge de helt nye udstillinger, hvoraf nogle er så betydningsfulde som den, der er dedikeret til Banksy, en af de største eksponenter for gadekunst. Nyd din kunstneriske og kulinariske nydelse!

Bestil en vandretur i Rom

2. Tag på en tidlig morgenrundvisning i Colosseum og Forum Romanum.

Indgangen til Colosseum i gammelt papir| ©Unsplash
Indgangen til Colosseum i gammelt papir| ©Unsplash

Efter en tidlig start og et godt koffeinfix på et af disse steder, er det bedste endnu ikke kommet! Tag til Colosseum, byens mest majestætiske og monumentale bygning, for at lære om det antikke Roms historie på en af de mange guidede ture, du kan booke.

Har du nogen tips? Køb dine billetter i god tid i forvejen

Vidste du, at indtil det 20. århundrede havde ingen bygning i verden en større kapacitet end Colosseum? Du vil opleve disse og andre anekdoter gennem øjnene på en ekspertguide, som vil ledsage dig under hele turen, hvis du bestiller en tur. Jeg anbefaler, at du køber dine billetter til Colosseum i god tid, da det er et af de syv vidundere i den moderne verden og normalt er fyldt med turister - køerne er kilometerlange!

På den guidede rundvisning vil du opdage, at amfiteatret blev skabt for at give folket "brød og cirkus", og frem for alt en masse cirkus, da det var beregnet til at være vært for de blodige lege, som kejserne brugte til at underholde pøblen. Her kunne man se dyrekampe og gladiatorspil, som ifølge myten endte med den besejredes død.

Nyttige oplysninger om Colosseum

I denne artikel beskriver jeg åbningstiderne for Colosseum, hvordan du får rabat og billige billetter til Colosseum, hvordan du besøger Colosseum med børn, og jeg giver dig nogle tips til at besøge det kolossale monument, så du ikke behøver at bekymre dig om noget.

Book din billet til Colosseum

3. Kryds Via dei Fori Imperiali til Vittorio Emmanuele-monumentet

Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63
Via dei Fori Imperiali| ©Rabax63

Efter besøget i Colosseum skal du krydse Via dei Fori Imperiali, en af hovedgaderne i det historiske centrum, for at nå frem til det imponerende klassiske marmortempel, der er dedikeret til Vittorio Emmanuele. Det er et af Roms fineste monumenter og blev bygget i et gammelt middelalderkvarter til ære for Italiens konge og soldaterne fra Første Verdenskrig.

Ved siden af det centrale monument for Victor Emmanuel II er der også en grav med en "evig flamme" til minde om de soldater, der døde og ikke kunne identificeres efter den store krig. Det vil få dine hår til at rejse sig! Målet er at sikre, at historien aldrig gentager sig.

Book en privat rundvisning i det skjulte Rom

4. Kast den traditionelle mønt i Trevi-fontænen

Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto
Trevi-fontænen| ©Michele Bitetto

Kom til Trevi-fontænen, som nok er det bedste springvand i Rom og et af de mest berømte og berømte i verden. Når du har taget en selfie og kastet den obligatoriske mønt (eller vil du ikke komme tilbage en anden gang?), skal du tage et par minutter til at kigge på dette barokke mesterværk, og du vil blive tryllebundet!

Denne enklave var en af rammerne for filmen "La Dolce Vita", hvor den sensuelle hovedperson tog et bad. Hvem kunne det, ikke sandt? Du skal ikke engang tænke på at gøre det, for du skal betale en bøde på 500 € for den luksusdykning. I dette tilfælde må du nøjes med at betragte det kunstneriske ensemble, der er designet af Nicola Salvi, og den monumentale Neptun-statue fra afstand.

Nuria's Rejsetips

Hvis du har tid, foreslår jeg, at du tager tilbage til Trevi-fontænen om aftenen for anden gang, da det er på det tidspunkt af dagen, hvor den takket være belysningen ser mest majestætisk ud.

5. Nyd en god gammeldags pasta - du fortjener det!

Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian
Pasta i Rom| ©Amirali Mirhashemian

Når du har gået rundt hele formiddagen, skal du tage en pause, hvilket i den italienske hovedstad er synonymt med pasta og pizza. Vil du vide, hvor romerne spiser uden at sprænge banken? Stol på mig. Et par skridt fra Trevi-fontænen, i en smal gyde, finder du en lille, rustik og hyggelig restaurant, L'Archetto, som har et menukort med... 100 forskellige typer pasta!

På menuen finder du klassikere som spaghetti med muslinger, carbonara, cacio e pepe (ost og peber), amatriciana, med laks... Hvilken er den bedste? Hvis du ikke kan beslutte dig for en enkelt pasta, foreslår jeg, at du bestiller smagsmenuen med tre forskellige typer spaghetti med sauce.

Efter at have tanket op for under 15 euro (en ret og en drink) i hjertet af Rom fortsatte vi vores spændende tur gennem den evige by.

Book en madtur i Rom

6. Besøg Pantheon, en arkitektonisk juvel

Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey
Det berømte Pantheon i Rom| ©Ana Rey

For at skylle madpakken ned, går vi en kort tur (ca. 8 minutter fra Trevi-fontænen) til Roms Pantheon, en af de største arkitektoniske bedrifter i det antikke Rom, så meget, at den har stået i næsten 2.000 år. Den har stået i næsten 2.000 år og byder os velkommen med sin imponerende otte-søjlede portico!

Dette symbolske tempel rummer nogle af de bedste hemmeligheder i den evige by. Jeg vil afsløre en. Raphael, en af renæssancens store malere, er begravet her. Dens imponerende kuppel er et besøg værd.

Hvordan kan du få billetter?

Da det er et religiøst sted, er det gratis at komme ind, og fra mandag til fredag behøver du ikke at reservere plads. På helligdage og i weekender skal du dog reservere mindst en dag i forvejen. I denne artikel beskriver jeg alt, hvad du skal vide, før du besøger landet.

7. Fortsæt din spadseretur til den berømte Piazza Navona

Nyd Piazza Navona| ©Jean-Pierre Dalbéra
Nyd Piazza Navona| ©Jean-Pierre Dalbéra

Endnu en gang tager vi en pause fra sightseeing og beundrer Piazza Navona, som er et ægte frilandsmuseum. Hvis du besøger Rom om vinteren, vil du blive betaget af det magiske julemarked.

Piazza Navona, i hjertet af den evige by, genopfinder udtrykket "alle veje fører til Rom", fordi alle veje fører til Piazza Navona. Gå ikke glip af det smukke springvand af Bernini, som forestiller Ganges, Nilen, Donau og Rio de la Plata.

8. Tag en kort pause for at få en gelato

Forskellige typer is| ©Lama Roscu
Forskellige typer is| ©Lama Roscu

En af grundene til, at Audrey Hepburn blev forelsket i Rom, var isen. Og hun havde ret. Efter denne intense dag med sightseeing foreslår jeg, at du stopper op på Don Nino for at få en af de bedste is i Rom og i verden - de er lækre!

Ejeren, Francesco Mastroianni, er fem gange italiensk mester i gelato. En passion, som han har arvet fra sin far og bedstefar. Prøv nogle af hans specialiteter som f.eks. pistacieis og den håndristede Langhe-hasselnød, som vil få dig til at løbe i vand i munden!

9. Tag bussen til Vatikanet

Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald
Peterskirken i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald

Dagen er ved at være slut, men en af den evige bys juveler er stadig tilbage: Vatikanet, hvor det imponerende Sixtinske Kapel, Peterskirkens kuppel, basilikaen og den imponerende plads med Berninis kolonnade ligger. Få mest muligt ud af din tid her, for dette er verdens største tempel - du vil ikke have tid nok til at se det hele!

Men bare rolig, for her er nogle tips til at besøge Vatikanet, så du kan se så meget som muligt uden at dø i forsøget. I denne artikel forklarer jeg også, hvordan du kan få billige, gratis eller nedsatte billetter til Vatikanet. Min personlige favorit er at tage en guidet tur i Vatikanet med en ekspertguide - du står foran et af de største arkitektoniske mesterværker, og du kan ikke gå glip af en eneste detalje!

Bestil din billet til Vatikanet

10. Afslut en magisk dag med en middag i Trastevere - Chao Roma!

Facaden af Antica Pesa| ©Claudia Cristina
Facaden af Antica Pesa| ©Claudia Cristina

Hvis du ønsker at sige farvel til Rom med stil og nyde en hyggelig aften i Trastevere om natten, foreslår jeg, at du bestiller et bord på Antica Pesa, en Michelin-stjernet restaurant, der ligger i en tidligere toldpost fra det 17. århundrede, hvorfra den har sit navn, og som har en fantastisk have, hvorfra du kan se solnedgangen eller måneskinnet på stjerneklare sommernætter i Rom!

Denne familiedrevne restaurant, som har været drevet af fire generationer af Panella-familien siden 1922, omarbejder traditionelle romerske opskrifter og bruger lokale sæsonvarer med et nik til moderne tendenser. I den kunstfyldte spisesal har folk som Leonardo di Caprio siddet på bordet.

Sidste praktiske tips

Metroplan for Rom| ©ATAC
Metroplan for Rom| ©ATAC

Din dag i den evige by har sikkert efterladt dig med et stort ønske om mere. Bare rolig, for du kan altid komme tilbage til Rom. Her er et par tips, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit ophold ved at spare tid på transport eller i frokostpausen.

Nogle gastronomiske forslag

Hvis du elsker at spise og foretrækker noget økonomisk, er her en kort kulinarisk guide til Trastevere for alle budgetter, hvor du kan finde mange restauranter og barer, hvor du kan prøve nogle af de bedste italienske specialiteter. Jeg garanterer dig, at du ikke vil gå sulten i den evige by!

Hvor sent er metroen?

Hvis du har et tidligt morgenfly hjem, kan du tage den sidste metro i Rom kl. 23.30 på hverdage og fredag og lørdag indtil kl. 1.30. Hvis du derimod ønsker at lade dig rive med af det sjove romerske natteliv og tage en drink bagefter, foreslår jeg, at du tager en taxa. De er lidt dyrere end i Spanien, men bare rolig, de er ikke uoverkommeligt dyre.